Læserbrev

Bæredygtigt Landbrug: Radikales forslag om mindre landbrug vil skade klimaet

Det gælder om at dyrke den landbrugsjord, vi allerede har – så den producerer optimalt og dermed optager så meget CO2 som muligt. På den måde undgår vi også at inddrage mere natur, som man vil gøre med mere ekstensive dyrkningsformer
20. september 2018

Den radikale leder Morten Østergaard varmer op til valgkamp med et verdensfjernt og direkte samfundsskadeligt forslag om at udtage landbrugsjord og udvande driften på resten af den danske muld for klimaets skyld.

Morten Østergaard vil med sit forslag skade Danmarks CO2-regnskab og forringe klimaindsatsen i ganske betydelig grad, han vil skade Danmarks økonomi ubodeligt, og samtidig vil han ødelægge dansk landbrug. Hvad tænker det engang så stolte husmandsparti dog på?

Det er jo den intensive dyrkning af jorden, der bedst kan bidrage til at nå klimamålene. Intensivt dyrket landbrugsjord – det vil sige arealer med stor bladmasse, kontinuerligt plantedække og dybe rødder – er bedst til at optage CO2.

En almindelig hvedemark optager 15 tons CO2 pr. år, så et konservativt bud på landbrugets CO2-optag er 30 mio. tons – og det kan forbedres ved hjælp af principperne i intensiveret bæredygtig landbrugsproduktion. For eksempel ved effektive dyrkningssystemer, ved at undgå bar jord, ved at variere sædskiftet, bruge efterafgrøder, tilbageføre halm, husdyrgødning og kompost og undgå hård jordbearbejdning. Principperne er blevet fremhævet af forskere fra flere europæiske universiteter. Øget produktion per hektar nævnes også af miljøtænketanken Concito som et stort klimagode.

Det gælder om at dyrke den landbrugsjord, vi allerede har – så den producerer optimalt og dermed optager så meget CO2 som muligt. På den måde undgår vi også at inddrage mere natur, som man vil gøre med mere ekstensive dyrkningsformer. Morten Østergaard er med sit forslag helt uden forbindelse til den nyeste viden og til virkeligheden. Hans forslag er en katastrofe for klimaet, miljøet, økonomien og samfundet.

Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når man studere videnskabelige rapporter som fanden læser bibelen, kan alt vendes på hovedet.
Endnu en glimrende illustration af nødvendigheden af at begrænse industrijordbrugets ufattelige skadevirkninger. De gør det ikke selv.

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Birte Dahl anbefalede denne kommentar