Klumme

DR’s nye bestyrelsesforkvinde har én opgave: Make Danmarks Radio Great Again

Det politiske opgør med Danmarks Radio er ikke så dramatisk og frygtindgydende som Trumps angreb på pressen i USA. Det er langt mere civiliseret og avanceret, men det kan blive lige så ødelæggende, for vi har meget mere at miste i Danmark
Danmark Radios nye bestyrelsesforkvinde, Marianne Bedsted.

Danmark Radios nye bestyrelsesforkvinde, Marianne Bedsted.

Ritzau Scanpix

Debat
15. september 2018

Danmarks Radio har fået en ny bestyrelsesforkvinde. Vi ved ikke meget om Marianne Bedsted, som er 51 år gammel, forhenværende bestyrelsesformand i Jyske Opera og nuværende direktør i Salling Group.

Men vi ved, hvad hendes opgave er: Hun skal gøre DR great again. Og derfor er det væsentligt at forstå det, der er sket med DR.

Alle siger, de er tilhængere af Danmarks Radio. Der er ingen forslag om at indføre politisk censur, og det regerende Danmark er uenige om definitionen af public service, men de er enige om, at public service er godt.

De er tilhængere af pressefrihed og journalistisk uafhængighed, principielt. Vi er jo ikke Orbáns Ungarn, vi er Danmark, og DR er det, de kalder for en »kulturbærende institution«.

DR’s frygt

Og alligevel har vi de seneste år set, hvordan DR har ladet sig tyrannisere.

De er holdt op med at sende programmer, som befolkningen sætter pris på, men politikerne ikke bryder sig om. De har beklaget deres store version af Danmarkshistorien, som de selv havde forberedt og gennemarbejdet, men som særligt provokerede politikere fra Dansk Folkeparti.

Vi har adskillige gange set dem trække programmer tilbage, som har været godkendt af deres egne redaktører, aflyse en julekalender med en socialistisk statsminister og fjerne et radioprogram fra hjemmesiden, fordi der i en udsendelse om bevidsthedsudvidelse blev spist svampe og røget hash.

Det var nærmest et manifest over frygten for omverdenen, da DR i 2017 annoncerede, at det nu skulle være slut med stødende humor på P3:

»P3’s humor skal være varm, kærlig og inkluderende – aldrig sarkastisk, ironisk eller arrogant,« udtalte en mellemleder.

Vi har set DR beklage ting, de ikke burde beklage og efterkomme det, som deres politiske kritikere har krævet, og DR har ladet som om, det var af egen fri vilje:

»Det er udtryk for en kursændring, som vi er mange, der har efterlyst i mange år. DR drejer i en ny retning,« som kulturministeren har sagt.

Indre nedrivning

Det svarer til den proces, David Runciman har beskrevet som demokratiets endeligt: Man fortsætter de demokratiske ritualer, man bliver ved med afholde valg og lade som om, det afgør fællesskabets fremtid. Men omme bagved bliver de væsentlige beslutninger truffet af økonomiske interesser, verdensomspændende virksomheder, specialiserede teknokrater og mægtige bureaukratier.

Ingen gør officielt op med demokratiet, men det afmonteres langsomt. Det er en indre nedrivning.

Ingen har erklæret det principielle opgør med Danmarks Radio som uafhængig institution. Men det regerende Danmark har flyttet finansieringen af DR fra licensen til finansloven, hvor politikerne får mulighed for at straffe dem økonomisk, hvis de ikke bryder sig om det, de laver.

De har allerede demonstreret, at de er villige til skære hårdt ned, og de har lavet et smalt medieforlig med Dansk Folkeparti, som rituelt blander sig i DR’s journalistik. De har vist, at de vil blande sig, og nu får de mulighed for at blande sig endnu mere. 

Generelt er vi forfærdede over kampen mellem pressen og præsidenten i USA.

Det er frygtindgydende og samfundsnedbrydende, når Trump angriber journalister og truer medier. Og det, der er sket med DR, er ikke så rystende og voldsomt. Men der er også en anden forskel: Vi har meget mere at miste i Danmark, fordi vi stadig har en samlet offentlighed, hvor borgerne forholder sig til den samme virkelighed og fører en fælles samtale.

Man glemmer ofte, at CNN og Fox News kun sender nyheder til en meget lille del af den amerikanske befolkning, og at New York Times, som Lasse Jensen har gjort opmærksom på, har relativt færre læsere i USA, end Herning Amts Folkeblad har i Danmark.

De taler til mindre deloffentligheder, mens vi i Danmark i et lille land med en veluddannet, kritisk og velhavende befolkning har de bedste forudsætninger for at have en fælles offentlighed.

Men den kommer ikke af sig selv, den skal skabes, hele tiden på nye præmisser. 

DR’s nye bestyrelsesformands arbejde bliver frygteligt krævende, men hendes opgave er egentlig enkel: Hun skal minde politikerne om det, de selv siger, når de taler principielt om pressefrihed og DR som kulturbærende institution.

Hun skal overtage en institution, som er blevet pryglet økonomisk, ydmyget politisk og presset redaktionelt, og så skal hun gøre den fri igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Håber at hun kan gøre DR fri igen, men desværre ser det ud til at hun er udnævnt med omtanke af kulturministeren.
Bare det at kulturministeren vil have hende for bordende ved Medieforliget og endda før hun har overtaget stillingen.

Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Bent Gregersen, peter juhl petersen, Ole Frank, Karsten Lundsby, Henrik Leffers, Katrine Damm, Torben Skov, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Rune Lykkeberg :
"Ingen gør officielt op med demokratiet, men det afmonteres langsomt. Det er en indre nedrivning."

Lige netop.
Og det er når den frie presse lægger sig på maven for magten, og i tilgift får armene flået af ved skulderleddet af diktatoriske politikere og erhvervsmoguler, at vi for alvor skal være forfærdede.

Estermarie Mandelquist, nils hommel, Carsten Wienholtz, John Poulsen, Malan Helge, Flemming Berger, Rolf Andersen, Bent Gregersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, peter juhl petersen, Svend Erik Sokkelund, Ole Frank, Karsten Lundsby, Henrik Leffers, Mogens Holme, Katrine Damm, Hans Larsen, Tue Romanow, Torben Skov, Carsten Munk, Torben K L Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Nej. Vi ved ikke meget om Marianne Bedsted. Måske er hendes hemmelige kvalitet, at hun er medlem af Liberal Alliance. Jeg tror ikke i ét sekund på, at Mette Bock ville vælge en person, som ikke deler hendes synspunkter.

Estermarie Mandelquist, John Poulsen, Bjarne Bisgaard Jensen, peter juhl petersen, Ole Frank, Karsten Lundsby, Per Torbensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Skov
15. september, 2018 - 15:09

Torben, jeg har ikke kunnet finde noget på nettet om Marianne Bedsteds politiske tilhørsforhold, det kan være du kan gøre det bedre end mig?

Ihvertfald brænder hun for musik, også på det personlige plan. Hun er bla. fan af Prince, David Bowie og Leonard Cohen. Så det taler da til hendes store fordel :-)

Jens Christensen, Jørn Andersen, Torben K L Jensen, Torben Skov, Ole Frank og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Man kunne godt få den fornemmelse, at det er en strategi de borgerlige har med at køre offentlige institutioner ned, for at få befolkningen til at vende sig mod dem. DR som her, jobcentre, sygehusvæsenet, DSB får alle for få midler og til sidst bliver borgerne utilfredse af dem. Posten er nærmest helt væk, alt imens vi køber enorme antal af pakker over nettet. Alt under borgerlig ledelse..

Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, John Poulsen, Bent Gregersen, Malan Helge, Rolf Andersen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, peter juhl petersen, Ole Frank, Karsten Lundsby, Henrik Leffers, Mogens Holme, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Den kommende bestyrelseformand skal gøre det helt uden politisk netværk...

Hvem mon så kommer til at detailstyre DR endnu mere, end det er tilfældet idag?

Malan Helge, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

Enig i Lykkebergs pointe, at politikerne har medvirket til at gøre DR bovlamt og ufarligt. Samtidig gør DRs ledelse det svært for sig selv, ved at have skabt et trægt og dyrt bureaukrati. De 3,1 mia. DR får årligt kommer der ikke nok ud af. Hvorfor bliver der stort set intet produceret i to måneder om sommeren, når Radio24syv for deres få midler kan producere programmer året rundt?
Mads Kastrup har i EB en glimrende klumme om præcis dette. DR har skabt et kæmpe ledelseslag, hvor de fleste arbejder for at hindre de menige journalister i at lave programmer og udsendelser. Mon ikke det de primært stopper, er de programmer som gør politikerne sure?

Jørn Andersen, Rolf Andersen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar