Læserbrev

Fejl i anmeldelse 1

Normalt går en forlægger ikke ind i rette med en anmelder, men der er en række faktuelle fejl i Nanna Mik-Meyers anmeldelse af Aydin Soeis nye bog Omar — og de andre, som blev bragt i Information den 31. august
Debat
7. september 2018

Forlag går normalt ikke i rette med anmeldere på landsdækkende medier, for det ligger os fjernt at anfægte anmelderes ret til at mene, hvad de har lyst til om vores udgivelser. Alligevel vover jeg mig ud i forsøget, for der er en række faktuelle fejl i Nanna Mik-Meyers anmeldelse af Aydin Soeis nye bog Omar — og de andre, som blev bragt i Information den 31. august.

Nanna Mik-Meyer påstår, at to tredjedele af bogen er »allerede publiceret tekst« fra Soeis tidligere bog, Vrede unge mænd. Det er forkert. En optælling viser, at det drejer sig om cirka 140 sider i den nye bog ud af 350, der helt eller delvist går igen fra forgængeren. Og alle sider, der går igen, er med i den nye bog i kraftigt revideret form. Samtlige kapitler er forkortet, omskrevet og aktualiseret med nye tal og nye oplysninger.

Ingen kapitler er genoptrykt én til én. Der er typisk tale om, at tidligere udgivne kapitler er skåret kraftigt til og suppleret med nye delkapitler som for eksempel »Den tidlige Omar el-Hussein og udsatte familier«.

Derudover fastslår Nanna Mik-Meyer, at nutiden mangler i bogen. Og hun skriver, at »bogens to sidste kapitler skitserer overfladisk den internationalisering og professionalisering, som det danske bandemiljø gennemgår i dag«. Man får det indtryk, at anmelderen ikke har læst hele bogen.

De to kapitler, hun kalder bogens »to sidste« findes lidt over midtvejs i bogen, og hendes anmeldelse ignorerer således den nutid, der er behandlet i forord, første kapitel og en lang række nutidsreferencer i første halvdel, og den ignorerer det meste af anden halvdel.

Sidste halvdel af bogen omhandler nemlig de seneste fem år, mens alle de 55 afsluttende sider handler om sidste sommers optrapning af bandekonflikten, vinterens fredsaftaler og regeringens ghettopakke fra foråret 2018. Meget tættere på kan man ikke komme med den produktionstid, der er på en bog, som udkommer i august. Mik-Meyers opfattelse af bogen som overfladisk må hun selvfølgelig have i fred, men den fejlagtige gengivelse af det stof, bogen behandler, efterlader indtrykket af en lidt overfladisk tilgang.

Mette Højbjerg, redaktør, Gads Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her