Læserbrev

Hjælpen til selvmordstruede er foruroligende ringe

Psykiatrien skal kunne skabe håb for mennesker i deres livs krise og give troen på, at der er en vej ud af smerten, som nødvendigvis ikke er døden. Men i dag ser man for mange midlertidige projekter og ingen permanente løsninger inden for psykiatrien
Debat
10. september 2018

Den 10. september er verdensdagen for selvmordsforebyggelse. Det er en vigtig dag at markere, da selvmord, selvmordstanker og selvmordsforsøg stadig er utrolig tavshedsbelagt. I Danmark dør over 500 mennesker årligt som følge af selvmord, og over ti gange så mange mennesker har forsøgt at slutte livet på egen hånd.

Bag hvert enkelt menneske med et selvmordsforsøg eller selvmord i bagagen er der en individuel skæbnehistorie. Det er svært at placere en generel årsag, men statistikker viser, at kvinder ofte bruger selvmordsforsøg som et råb om hjælp, hvorimod mænd bruger selvmord til at finde en konkret løsning på et problem.

En undersøgelse fra Nordsjællands Hospital viser, at de fleste mennesker, der forsøger at begå selvmord, ikke får tilbudt hjælp, efter de er kommet hjem fra hospitalet. Det er utrolig foruroligende, da to ud af tre forsøger at begå selvmord igen. Det bør være et lovkrav, at der er et standardiseret pakkeforløb klar, så snart et menneske har haft et selvmordsforsøg.

Dette gælder både i hospitalsregi, ambulant behandling og kommunalt, så sårbare mennesker automatisk bliver tilbudt intensiv og ensartet hjælp uanset bopælsadresse. Det går simpelthen ikke, at vi ikke griber mennesker, som har så ondt i sindet.

Mange taler ikke om deres psykiske sårbarhed. Men psykiske problemer forværres, når man skal bære rundt på dem selv. Derfor er det essentielt, at der findes tilbud til selvmordstruede, hvor deres tanker og bekymringer kan rummes, lyttes til og handles på.

Da det er helt afgørende, at et menneske ikke står alene med sine udfordringer, skal psykiatrien kunne skabe håb for mennesker i deres livs krise og give troen på, at der er en vej ud af smerten, som nødvendigvis ikke er døden.

I dag ser man for mange midlertidige projekter og ingen permanente løsninger inden for psykiatrien. Der skal helt konkret ske forbedringer inden for forebyggelse, behandling og oplysningskampagner. Alt dette kan kun ske ved hjælp af en mere omfangsrig politisk årvågenhed om selvmord, som forhåbentlig ville kunne skaffe et flertal for et større økonomisk råderum til behandlingen af psykisk udsatte mennesker med selvmordsrisiko.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for dit indlæg. Godt. Vigtigt. Tak.