Læserbrev

Lad os få kvindekvoter på mindst 40 procent i toppolitik

Der skal være ligestilling i topembedsstanden, hvor kun tre ud af 19 departementschefer er kvinder. Det skaber ubalance, det er umoderne og ikke i overensstemmelse med den danske opfattelse af ligestilling mellem kønnene
13. september 2018

Lige ret og mulighed uanset køn er der ikke meget uenighed om i dag. Mange tror, at der er reel ligestilling i Danmark med både ligestillingslov, Menneskerettighedskonvention og FN’s Kvindekonvention, der blandt andet forpligter til at »tage alle passende forholdsregler til at afskaffe diskrimination imod kvinder i landets politiske og offentlige liv«, »sikre kvinder retten til på lige fod med mænd, at deltage i udformningen og gennemførelsen af regeringens politik, at beklæde offentlige stillinger og udføre alle offentlige funktioner« (jf. Kapitel III, artikel 7).

Det er ikke tilfældet.

Nok har vi formel ligestilling mellem kønnene og mener, at mænd og kvinder skal have samme rettigheder og muligheder, men vi har stadig ikke reel ligestilling. Selv om ligestillingsloven sikrer offentlige myndigheders pligt til at arbejde for ligestilling, er der ikke engang ligestilling mellem kønnene blandt lovgivningens forældre på Borgen.

Alternativet vil sikre balance mellem kønnene på Borgen. Vi foreslår derfor obligatorisk ligestillings- og mangfoldighedsvurdering i Folketinget, hvor alle fremsatte lov- og beslutningsforslag hver gang indeholder en eksplicit ligestillingsvurdering, som redegør for, om og i hvilket omfang det pågældende forslag kan forventes at påvirke forskellige køn.

I dag er kun en ud af syv kvinde i regeringens centrale udvalg. Både mænd og kvinder skal være repræsenteret med mindst 40 procent i alle centrale regeringsudvalg som f.eks. koordinations- og økonomiudvalget, og udvalg, der træffer væsentlige afgørelser. Der skal være ligestilling i topembedsstanden, hvor kun tre ud af 19 departementschefer er kvinder. Det skaber ubalance, det er umoderne og ikke i overensstemmelse med den danske opfattelse af ligestilling mellem kønnene.

For at styrke statens kønsbalance skal mænd og kvinder være repræsenteret med minimum 40 procent i alle departementer, i udenrigstjenesten, i diplomatiet, i centrale statslige bestyrelsesposter og lignende. Kønsbalancen skal fremover være en prioriteret del af regeringsarbejdet og lovgivningen. Danmark kan hermed passende begynde at leve op til det internationale løfte om »at afskaffe diskrimination imod kvinder i det politiske og offentlige liv«.

Sikandar Siddique, folketingskandidat for Alternativet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er lovgivet ligestilling i Danmark. Folk er frie til at stræbe efter den karriere de gerne vil have og den karriere de har kvalifikationer til. Hvad godt skulle der komme af tvungne kvoter? Det vil bare betyde at det ikke er den mest kvalificerede person der får et job men en mindre kvalificeret der har det "rigtige" køn. Ligestilling er en dejlig ting men lad nu folk vælge karriere sådan som de har lyst til i stedet for sådan som i (kvotefortalerne) synes de skal.

Det er lidt det samme som når alverdens meningsdannere kommer med opfordringer til hvad Hollywood og Netflix burde producere og hvem de burde hyre, hvor mange, hvilke replikker osv. osv. Hvad med om de selv startede et produktionsselskab og producerede det de føler der mangler i stedet for at bede andre om at tilpasse sig til deres personlige politik eller verdensbillede? Det kunne jo rent faktisk være det var en god forretningsidé.... men på den anden side er det jo så slut med at klage over det. Gad vide hvad der er vigtigst. Jeg tvivler ofte når jeg læser hvad kvotelobbyen skriver.

Ole jakob Dueholm Bech, ulrik mortensen, Rasmus Knus, Peter Tagesen, Kjeld Jensen, Bo Carlsen og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Der er vel ikke ligestilling, før der er repræsenteret ligeså mange kvinder i bunden af hierarkiet, som der ønskes i toppen.

Altså lige så mange kvinder som asfaltarbejdere, skovarbejdere, fiskere, eller kloakarbejdere.
Hvorfor er det kun i toppen at der ønskes kvoter??

Hvis man vil være med til det sjove, må man også være med til det sure.

Niels K. Nielsen, Ole jakob Dueholm Bech, Bassim Walid og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar

Torben - Nielsen - hm............ indflydelse på samfundsudviklingen???
I bunden er der nok lige mange lortejob for både mænd og kvinder uden indflydelse overhovedet.

Rikke Nielsen indflydelse på samfundsudviklingen kommer vel igennem den demokratiske ret til at stemme og da kvinder I gennemsnit lever længere end mænd har de faktisk mere demokratisk indflydelse.

Kvoter er det modsatte af ligeberettigelse og ligestilling!

Kvoter fører kun til at kvinder placeres i stillinger/positioner på bekostning af andre, objektivt bedre kvalificerede. Og det fremmer bestemt ikke respekten for kvinder - heller ikke for kvalificerede kvinder.