Klumme

Mens hovederne ruller i DR, popper champagnepropperne hos TV 2

Regeringen imødegår ikke truslen fra de globale techgiganter ved at slagte DR. Men de får DR’s kommercielle konkurrenter – ikke mindst TV 2 – til at juble
Den såkaldte public service-pulje, som populært kaldes »TV 2-puljen«, kan blive en gevinst for TV 2.

Den såkaldte public service-pulje, som populært kaldes »TV 2-puljen«, kan blive en gevinst for TV 2.

Jens Dresling

Debat
19. september 2018

Chokbølgerne strømmer stadig henover DR efter millionmassakre, der blev fremlagt tirsdag, men der skal alligevel lyde et dybtfølt tillykke til DR’s kommercielle konkurrenter herfra. Ikke mindst til TV 2, der nu kan gå fremtiden i møde med en anelse større optimisme.

Når jeg formulerer det så forsigtigt, er det, fordi de reelle årsager til mediekrisen ikke på nogen måde er blevet imødegået af det meget smalle regeringsflertals hævntogt imod DR.

Truslen fra globale techgiganters støvsugning af det danske annoncemarked er uformindsket, de sociale mediers og de amerikanske streamingtjenesters indhug i mediernes største ressource, nemlig brugernes tid, stiger fortsat. Og vil med stor sandsynlighed fortsætte med at stige.

Uløste problemer

Dansk Folkeparti, der hævder at elske alt dansk, har med stor dygtighed og politisk brutalitet sat et massivt fingeraftryk på de kommende års mediepolitik. Mens de kæmper for at lukke grænserne for fremmede, har de slået porten op for en yderligere globalisering og kommercialisering af medierne ved at være hovedkraften bag fjernelsen af mellem en halv og trekvart milliard kroner fra produktionen af dansk medieindhold.

At nogle få millioner flyttes vest for Storebælt, ændrer intet, medmindre hovedstadsområdet – altså med de nye etniske DF-briller – er blevet et tvivlsomt fremmedelement i den misforståede DF-fortolkning af danskhed.

I en tid, hvor læserne og annoncerne forlader danske medier, er det mere end naivt at forestille sig, at de vil vende tilbage til danske medier, bare fordi DR reduceres.

Der vil fortsat være masser af gratis netnyhedskilder til rådighed – en af dem vil være tv2.dk, der nu med tilfredshed kan konstatere, at den største konkurrent svækkes betydeligt. I det hele taget er der grund til glæde og begejstring på Kvægtorvet i Odense (og i Københavns Sydhavn, hvor en større og større del af TV 2’s aktiviteter og medarbejdere findes).

TV 2 er vinderen

For nogle uger siden offentliggjorde TV 2 sine nøgletal for det første halvår af 2018. De strutter af sundhed. Hvis man skal spå om de kommende par år og indkalkulere DR-nedskæringerne og medieforligets øvrige TV 2-venlige tiltag, burde lyden af champagnepropperne i den anden store statsejede mediegigant overdøve smertensskrigene fra DR.

For det første slipper TV 2 for i fremtiden at skulle tvangskøbe danske filmrettigheder, hvilket de før har været forpligtet. Det giver et tocifret milliontilskud direkte på bundlinjen. For det andet har de licensfinansierede TV 2-regioner fået lidt flere penge. For det tredje forudser medieforliget lidt mere »fleksible« reklameregler. For det fjerde er der kommet lidt flere millioner til den såkaldte public service-pulje, der ikke uden grund populært har fået navnet »TV 2-puljen« (uden hvilken TV 2 næppe havde haft råd til at lave populært drama a la Badehotellet).

For det femte får TV 2 nu næppe nogensinde mere nævneværdig konkurrence på den store, brede folkelige fredagsunderholdning. Den store nyskabelse, der næsten symbolsk illustrerer de ændrede magtforhold i kampen om de danske seere, kommer lige efter, at det nye medieforlig træder i kraft til nytår. X Factor (inklusive Thomas Blachman) flytter fra DR til TV 2. DR’s erstatning for X Factor, det blodfattige, billige og fantasiløse Live, står nu hver fredag som et monument over en ydmyget og forvirret konkurrent.

Og så undgik TV 2 at blive helt eller delvist privatiseret i denne omgang. Ledelsen på Kvægtorvet har omhyggeligt undgået at kommentere denne ikke ubetydelige detalje.

Med en statslig ejer, der for tiden har øjnene stift rettet imod det kommende folketingsvalg, har TV 2 heller ikke noget at frygte. Stationen er blevet forgyldt, uden at ret mange har lagt mærke til det i det næsten hysterisk politiske og mediemæssige fokus på DR.

Som i så mange forhold er der intet, der er så skidt, at det ikke er godt for nogen andre. Lige så dårligt, som DR med generaldirektør Maria Rørbye Rønn og bestyrelsesformand Michael Christiansen i spidsen har fejllæst det politiske klima, lige så dygtigt har TV 2’s Merete Eldrup og den nu afgåede bestyrelsesformand Lars Liepst læst det.

Men uanset nationale sejre og nederlag er den store sejrherre de globale mediegiganter, som helt er blevet ignoreret. De kan med uformindsket styrke fortsætte med at underminere dansk produktion, dansk indhold og dansk journalistik. Det har ikke været rart at iagttage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Sammenblandingen af politik, økonomisk magt og hvad DR skal eller ikke skal foretage sig er rent ud sagt monstrøs og anti-demokratisk.
Som Johanne Thorup Dalgaard sagde i Altinget 17. September :
"Pia Kjærsgaard har lænket "danskheden" til gulvet i sin kælder i Gentofte".

Runa Lystlund, Benta Victoria Gunnlögsson, Vibeke Hansen, Malan Helge, lars søgaard-jensen, Torben Pedersen, Verner Nielsen, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Espen Bøgh, Dorte Sørensen, Torben K L Jensen, Erik Nissen, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Dansk Folkeparti, der hævder at elske alt dansk, har med stor dygtighed og politisk brutalitet sat et massivt fingeraftryk på de kommende års mediepolitik. Mens de kæmper for at lukke grænserne for fremmede, har de slået porten op for en yderligere globalisering og kommercialisering af medierne ved at være hovedkraften bag fjernelsen af mellem en halv og trekvart milliard kroner fra produktionen af dansk medieindhold."

Df's tåbelighed i en nøddeskal.

Benta Victoria Gunnlögsson, Rolf Andersen, Malan Helge, Inge Lind, Runa Lystlund, Verner Nielsen, Torben Pedersen, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Carsten Munk, Espen Bøgh, Dorte Sørensen, Erik Nissen, Frede Jørgensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Det er svært at fatte og forstå, hvad det er der sker. Man kan se LA's tåbelige politik i lyset af: privat, privat og fremtidige lukrative job og offentlige nedskæringer. Men hvad DF forfølger her (hvis det ikke lige er københavnere) er godt nok svært at få øje på. Og tavsheden omkring TV2 er jo mildest talt foruroligende. Man har med god grund ofte kunnet kritisere DR, ok med det, men det her giver ingen mening, og kritik af lorteprogrammer i TV2 er åbenbart ikke mulig.

Torben Skov, Malan Helge, Verner Nielsen og Torben Pedersen anbefalede denne kommentar

Og nu er der igen en bankmand, der efter klar grænseoverskridende adfærd belønnes og render med lommerne stoppet af snesevis af millioner kroner. Var dette ikke en sag for DF og LA og resten af regeringsslænget at få gjort noget ved den finansielle sektor i stedet for at forfølge DR?

Bent Gregersen, Rolf Andersen, lars søgaard-jensen, Verner Nielsen, Torben Pedersen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Mig bekendt var der ingen champagnepropper der sprang på TV 2 i går. Tværtimod. Der var en trykket og trist stemning, og vi følte alle med vores public service kollegaer på DR. Det er et kæmpe tab for dansk indholdsproduktion og bred samlende public service. Det kan vi TV 2’ere godt begræde, selvom vi ikke selv er ramt. Synes derfor det er en noget usmagelig rubrik på en ellers fin kommentar. Jeg har altid haft respekt for dig Lasse, men du strammer den altså her.

Rolf Andersen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Hvilke sparekrav og redaktionelle indgreb er TV2 nu lige udsat for? Lad høre, hvis I ellers kan overdøve den metaforiske larm fra de springende champagnepropper og det mere fleksible reklamer?

Bent Gregersen, jørgen djørup og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
TV2 er Venstres og DF's kanal, det er folkets kanal med Vild med dans og lignende programmer. Jeg betaler for den, men ser den aldrig. TV2 News har tidligere været udmærket, som næsten det eneste på TV2.

DR's programmer er i store træk produceret i København, derfor får DR så mange knubs af jyske folketingspolitikere. Nu er vejret og sport flyttet til Århus og alt godt med det. Vejret holder kvaliteten, det gør sporten ikke. Vi ser en voksende fjendtlighed fra jysk side mod hovedstaden. Denne voksende fjentlighed genereres af politikere, der stemmefisker i det jyske folkehav. Det er ikke godt for sammenholdet i landet.

Samtidigt er der flere aviser, der ser DR, som en kommerciel fjende, selv om det i virkeligheden er Facebook og Google de bør frygte. Reklameindtægterne går i stigende grad til facebook, fordi facebook er gratis.

Hvor skal det danske folk oplyses, uafhængt af politiske og kommercielle interesser? Burde det ikke være på DR og TV2? Regeringen og DF vil med disse besparelser støtte amerikansk produceret materiale. Det er faktisk det, der bliver resultatet. Der er altid plads til forbedringer, men at decimere DR er ikke klogt.

Nu er det gået op for DF, at en del af deres kernevælgeres yndlingsprogrammer, så som sport kommer der store besparelser på og andre bliver helt fjernet.

Der er ingen tvivl om, at kulturministeren har brugt DF's lyst til at detailstyre DR's publicservice, til at få sine liberale lyster tilfredsstillet. Vi må håbe på, at hendes EU drømme går i opfyldelse.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Kulturminister? Snarere kulturmister ...

Hun tænker kun på sig selv