Kommentar

Når en mand vil under kniven for at blive kvinde, har han en psykisk lidelse

De såkaldt fuldt kønskorrigerede må undvære deres orgasme- og forplantningsevne og mange har smerter resten af livet. Vi løser ikke transkønnedes problemer ved at lægge dem under kniven
Debat
20. september 2018

Fortvivlelse har mange former. Nogle mænd ville hellere være kvinder og vice versa. Psykiatere vil hjælpe disse mennesker til at opnå en større overensstemmelse mellem det oplevede køn og det fysiske køn, og derfor ryger mange under kniven hos en kirurg, der snitter i ’betrækket’. Man kalder det for kønskorrektion.

Foreløbig har transkønnede voksne opnået at kunne skifte til et personnummer, der ikke afspejler det køn, de er født som, samt fået transseksualitet fjernet fra den danske psykiatriske diagnoseliste. Verdenssundhedsorganisationen WHO fastholder derimod transkønnethed som en lidelse.

Umuligt at skifte køn

Mennesket fødes med et bestemt biologisk køn, som kan afgøres entydigt og umiddelbart – undtagen i sjældne tilfælde med misdannelser eller tvekønnethed (såkaldt interkøn). En person uden fysiske anomalier kan ikke være født i et forkert køn!

Kønnet ligger nemlig ikke kun ét sted. Først har vi vores DNA og kønskromosomer, der i fosterlivet styrer udviklingen fra, at alle fostre er hunkøn, til at nogle efter 7-ugersstadiet forandres til hankøn. Dernæst er der de indre kønsorganer (livmoder, æggestokke, testikler) og de ydre kønskarakteristika (penis, klitoris, kønslæber), og mere kommer til i løbet af livet (kropsform, skæg, bryster). Endelig er der de kønshormoner, man selv producerer, og som bygger kroppen til at være sit køn. Et køn, der er komplementært til det andet køn.

Undervejs i barndommen, mens kroppen vokser, formes den subjektive kønsidentitet – ens egen oplevelse af, hvilket køn man er. Så når en mand vil have kirurgi og medicin for at blive en kvinde, har han en psykisk lidelse.

Han ønsker at opnå noget – at være biologisk kvinde – som på ingen måde kan lade sig gøre. Æg og livmoder m.m. kan ikke udvikles kunstigt.

En fuldt ’kønsskiftet’ mand mister ikke bare sin forplantningsevne, men også sin orgasmeevne, når de meget følsomme og tætsiddende nervetråde ved glans skæres over.

Orgasmen er både vigtigt for at give afslapning, trøst og psykisk binde et par sammen.

Det psykisk forstyrrede ses også i det, at han i praksis bare kunne adoptere de handlinger og væremåder, som han formentlig betragter som feminine. I stedet higer han efter det, der absolut ikke er muligt, og opereres til en lookalike-løsning, som mange ciskønnede mænd og kvinder finder er en påtaget maskerade. Han er således lige så meget forkert og aparte efter kønskorrektionen som før.

Transkønnede har rapporteret ringere livskvalitet og er overrepræsenteret i selvmordsstatistikkerne. De skal have medikamenter – og har ofte smerter – resten af livet. Lyder det psykisk sundt?

Uløste identitetsproblemer

Der er to pligter, man indirekte har i ethvert samfund: Man skal tage vare på sin krop, så den er stærk og rask og ikke ligger de øvrige medlemmer af samfundet til last, og så skal man reproducere sig selv, så det folk, man tilhører, kan fortsætte eksistensen. Vil man ikke opfylde disse to helt naturlige opgaver, kan det være tegn på en psykisk lidelse.

Seksualitet og identitet er meget komplekse størrelser, og der kan nemt gå noget galt i udviklingen. Det er vigtigt at forstå, at den seksuelle udvikling og udviklingen af identiteten følges ad og er én og samme sag. Seksualitetens væsen er både udtryk for og afspejler indtryk på personligheden.

Det foregår på den måde, at et individs erfaringer med relationer til andre mennesker, individets erfaringer med at få sine behov opfyldt og individets erfaring med at være et kønsvæsen nedfældes i og former den enkeltes personlighed gennem opvæksten. Alle disse erfaringer præger både seksualiteten og karakteren, og forvaltningen af seksualiteten er derfor et udtryk for brede og mangeartede erfaringer.

Der er andre mennesker med identitetsproblemer, der grupperer sig omkring andre fremtrædelsesformer. Ligesom transkønnede vil disse mennesker ofte gerne ligne, det de føler og oplever sig som.

Jeg mener, det er et dårligt samfund, der foregøgler ulykkelige og identitetsforstyrrede mennesker, at man kan snitte sig ud af psykiske problemer, og som godtager, at borgere med psykologiske forstyrrelser er, hvad de oplever sig at være, om det så er en ørn eller en liggestol. Det spor skal vi ikke længere ud ad.

Kirsten Damgaard er psykolog og sexolog.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

På en gang overfladisk og mærkværdigt autoritært. Som om det skulle være et stort problem, at et forsvindende lille mindretal af transkønnede ikke får børn. Med mindre de altså får dem alligevel -- forfatteren her fokuserer vildt på kirurgi, men i praksis klarer mange transkønnede sig fint med hormonbehandling, som tilfredsstiller deres behov for fysisk forvandling. Hvilket igen fører os til at års og årtiers hormonbehandling har reelle, fysiske og ja, biologiske effekter. Reelle effekter, som ikke har noget at gøre med useriøs retorik om ørne og liggestole.

Og i øvrigt ret vild og bredspektret sviner, at alle frivilligt barnløse skulle være psykisk syge!

Luiza Labouriau, Lotte Tvede, Maya Kathrine Andersen, David Zennaro, Peter Andersen, Søren Pold, Tino Rozzo, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Marie Møller, Lise Lotte Rahbek, Mikael Aktor, Heidi Larsen og George Hinge anbefalede denne kommentar

At det er menneskets pligt at stille en stærk krop til rådighed for samfundet og at forplante sig selv, er nærmest fascistisk.

Luiza Labouriau, Lotte Tvede, David Zennaro, olivier goulin, Maya Kathrine Andersen, Peter Andersen, Søren Pold, Tino Rozzo, Birgit Sloth, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Marie Jensen, Jette Fergo, Marie Møller, Troels Ken Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Heidi Larsen, Thomas Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg mener, det er et dårligt samfund, der foregøgler ulykkelige og identitetsforstyrrede mennesker, at man kan snitte sig ud af psykiske problemer, og som godtager, at borgere med psykologiske forstyrrelser er, hvad de oplever sig at være, om det så er en ørn eller en liggestol. Det spor skal vi ikke længere ud ad.
Kirsten Damgaard er psykolog og sexolog.

Ehmn... og hun forestiller sig, at hun hjælper mennesker med psykiske og seksuelle problemer og at sammenligne dem med personer, som tror de er liggestole?
Så er de mennesker, som forestiller sig at være en liggestol, måske at foretrække.

David Zennaro, olivier goulin, Maya Kathrine Andersen, Tino Rozzo, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Heidi Larsen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Jojo men, artikel forfatteren har ju fatt i noget vigtigt. Acceptansen af at trans kvinder kan identificere ud af sin biologi og med hjælp af kirurgi og hormoner det er ju en fantasi, som passer fint ind i tidens liberal kapitalisme som genererer enorme penge på en fantasi fiktion.
Sku det være at acceptansen beror på at trans kvinder ikke er en trussel mod hetero normalitet? Før at hårddrage det så må man da ku 'identificere' sig ud af 'fattigdom, racisme, hjemløshed, depression osv.

Troels Ken Pedersen

Det var nu nemt nok at identificere som autoritært, reaktionært & grundlæggende fjendtligt over for de folk, teksten overfladisk påstår at bekymre sig for. Og det uden at slå noget efter, bare på baggrund af udsagnene. Når vi nu allerede HAR gjort det, kan vi så også tage et kig på hvem det egentlig var der udsagde dem?

Nej, Chrisian De Thurah, for meninger kommer åbenbart i samlesæt: er man reaktionær på det ene område, er man det også på det andet.
Her er vi jo ude i bagstræb og uvidenhed om forskningens faktiske resultater, men noget tyder også på, at der er sket en omvending mellem de engang progressive psykologer overfor de reaktionære psykiatere. https://www.scientificamerican.com/article/is-there-something-unique-abo...

Er det forsvarligt at lade Kirsten Damgaard behandle mennesker med psykiske problemer?
Hvad siger Dansk Psykologforening?

Lotte Tvede, David Zennaro, Maya Kathrine Andersen, Peter Andersen, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Ubehageligt menneskesyn fra en der som psykolog burde være uddannet til at hjælpe sine medmennesker. Desuden minder det ubehageligt om den fundamentalisme man for nylig har hørt fra den kristne højrefløj og som fik næsten fri taletid i DRs Søndagsavisen sidste søndag. Også herhjemme trues frisindet af mørke kræfter.

Maya Kathrine Andersen, Peter Andersen, Peter Ussing, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

En vær der ved bare en lille smule om transpersoner kan jo høre at hun ikke har nogle som helst viden på område jeg vil godt opfordrer kirsten damgaard til at sætte sig bare Lidt ind i de ting hun udtaler sig om hvis hun i framtiden vil bevar bare en lille smule troværdighed jeg tænker at det efter Hånden er gået op for de fleste Som bare følger lidt med at det at være transperson ikke er nåde man vælge at være det er nåde man er født som og hvis men tar hånd om det på Den rigtig måde så er det overhovedet ikke noget problem at være transkønnet de fleste tar lidt hormoner på samme måde som en der har sukkersyge tar insulin vi er nogle mæneske der har brug for lidt hjælp fra Læge verden for at fungere optimalt længer er den ikke

Kunne det tænkes at Kirsten Damgaard trænger til en alvorlig opdatering og samtidig til en psykologisk selvforståelse? Min respekt for psykologiens trang til diagnoser og deres utallige fejlskud, har for længst nået nulpunktet. I årevis søgte psykologer efter en psykologisk forklaring på homoseksualitet. Og fandt den aldrig! I årevis søgte de efter diagnoser på transkønnede og de fandt den aldrig. Men rigtig mange mennesker har måttet lide under disse uvidende, autoritære psykologer som har ført "vi alene vide" traditionen videre fra den dunkle fortid hvor man også mente at mennesker kunne kategoriseres efter race og kraniemål. Jeg kan oplyse at Transkønnede har eksisteret så længe vi kan se tilbage i historien og sandsynligvis tilbage til menneskets barndom. Både transkønnethed og homoseksualitet, der til trods for de begge er minoriteter, intet har med hinanden at gøre, har været en naturlig del af den menneskelige population. De transkønnede, har med forskellige variationer i historien, både været undertrykt og forgudede. Nogle har kaldt dem det "gyldne menneske" . At en mørketung psykolog så mener der er en psykisk brist peger næsten på opretholdelsen af egen status quo. For hvad i alverden skal psykologer egentlig lave når de begiver sig udenfor deres arbejdsfelt, som er at hjælpe og helbrede, og begynder at dømme og kategorisere andre mennesker? I øvrigt er transkønnede pr. 1. januar 2017 fritaget for at være psykisk syge. Basta. Måske Kirsten Damgaard trænger til at læse og forstå de sidste års udvikling på området, og ikke mindst forstå den nye vejledning fra sundhedsstyrelsen der udkom i 2017.

Luiza Labouriau, Lotte Tvede og Maya Kathrine Andersen anbefalede denne kommentar

Det er selvfølgelig korrekt, at WHO ikke har fjernet det som en lidelse. Men det arbejde er i gang, og det skal nok lykkes.