Læserbrev

Nedskæringer i sundhedsplejen er en katastrofe for de udsatte børn

Alle børn taber, når der ikke tages godt nok hånd om familien efter fødslen, men de, der især bliver ramt, er de udsatte familier. Vi skubber en regning foran os, som ender med at blive meget dyrere
Debat
26. september 2018

I Danmark føder nærmest alle uden at blive indlagt på hospitalet og bliver altså sendt hjem samme dag, som de har født. I mange tilfælde er det forsvarligt, men for nogle kan det have fatale konsekvenser.

Helbredsproblemer risikerer at blive overset, og mange kvinder har brug for ekstra rådgivning. Tidligere kunne man blive et par dage ekstra på hospitalet, hvis amningen ikke fungerede. De opgaver bliver nu skubbet ud til sundhedsplejen, der må tage på flere hjemmebesøg.

Sundhedsplejen skal være i familien inden 72 timer. Det er en helt anden standard end tidligere, hvor jordemødrene tog sig af den første omsorg. Så sundhedsplejen får altså flere opgaver uden ekstra ressourcer.

Når regionens ressourcer bliver knappe, bliver konsekvensen fødsler uden indlæggelse. Vi ved fra forskning, at det fører til øgede udgifter i andre dele af sundhedsvæsenet.

Mangel på rådgivning om fødslen får flere mødre til at opsøge egen læge, og det påvirker ammevarigheden negativt. Fødsler uden indlæggelse medfører ringere støtte, hvilket igen medfører dårligere skolepræstationer hos børn i risikozonen.

Tidligere indgriben

Et studie viser, at sundhedsplejerskernes besøg øger spædbørns overlevelse.

Alle børn taber, når der ikke tages godt nok hånd om familien efter fødslen, men de, der især bliver ramt, er de udsatte familier. Vi skubber en regning foran os, som ender med at blive meget dyrere.

Regeringen har afsat 115 millioner kroner over de næste fire år til tidlig hjælp til sårbare og udsatte familier. 35 millioner skal bruges til forsøg med sundhedspleje.

Det er åbenlyst ikke gået op for regeringen, hvor kritisk det er ikke at investere ambitiøst i denne velfærd. Med åbne øjne skaber vi endnu mere ulighed i sundhed. Vi skal udvikle en vision for den tidlige indsats. En kommission bør skabe et overblik over, hvor vi i fremtiden skal foretage livsinvesteringer.

Her og nu bør vi opgradere fødselsafdelingerne, så de kan yde støtte den første tid efter fødslen. Og vi skal styrke sundhedsplejeordningen, fordi den er krumtappen i en tidlig forebyggende indsats.

Niels Christian Barkholt, folketingskandidat for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her