Læserbrev

Regeringen tager mere fra børneområdet, end de giver

I samme åndedrag som regeringsudspillet drysser 460 ekstra pædagoger ud over udvalgte institutioner, kan alene København se frem til en besparelse på et beløb svarende til 478 medarbejdere
11. september 2018

Regeringen har spillet ud med et forslag om 460 ekstra pædagoger til de mindste og de mest udsatte børn. Det lyder isoleret set som et godt og fremsynet tiltag, for vi ved, at særligt børn i udsatte positioner har brug for voksenkontakt, og vi ved fra forskningen, at tidlige investeringer gør den største forskel.

Men der er malurt i bægeret, for den selvsamme regering, som nu rundhåndet vil løfte de mindste og udsatte, kræver samtidig en årlig besparelse i kommunerne, som har ansvaret for socialpolitikken og dermed dag- og fritidstilbudsområdet.

I samme åndedrag som regeringsudspillet drysser 460 ekstra pædagoger ud over udvalgte institutioner, kan alene København se frem til en besparelse på et beløb svarende til 478 medarbejdere på børne- og ungeområdets budget for 2019. Aarhus har eklatante besparelser på normeringerne i dagtilbud samt tidligere SFO-start i vente, og i Nyborg kan de mindste også se frem til færre pædagogiske medarbejdere på gul og grøn stue. For blot at nævne nogle få eksempler blandt alt for mange.

Nuvel, det er selvfølgelig også en kommunal beslutning, hvilket område der skal udsættes for grønthøsteren, men al den stund at regeringen kræver en årlig reduktion på de kommunale budgetter, så er der grænser for det lokale selvstyre og den kommunale selvbestemmelse.

Tak til regeringen for erkendelsen af at det er nødvendigt at prioritere både de små og de udsatte, men det rækker ikke – og slet ikke, når den ene hånd tager mere, end den anden giver.

Fine ord fremmer ikke børns trivsel

Vi står med et dag- og fritidsområde, som gennem de seneste ti år er blevet betydeligt forringet – udviklingen har generelt været flere børn til færre voksne.

Som forældre til de såkaldte ’almindelige børn’ er vi dybt bekymrede, når undersøgelser gang på gang dokumenterer, at en voksen står alene med ansvaret for 15-20 børn eller flere, og at der alt for ofte ikke er tid til at trøste et barn, der er ked af det.

Det rækker selvsagt ikke med sporadiske velfærdsdryp og fine ord om at fremme børns trivsel, sundhed, udvikling og læring. Der skal markante investeringer til på hele området.

Gode dag- og fritidstilbud med veluddannet pædagogisk personale, der har tid til omsorg, opmærksomhed og samtale, er en helt grundlæggende forudsætning for, at vi som børnefamilier fortsat kan og vil bidrage med, hvad der svarer til 74 timer ugentligt på arbejdsmarkedet.

Vi er mange, der ikke fortsat vil byde vores børn en hverdag, hvor de skal kigge langt efter en voksen.

For børnene er udsigten til valg ligegyldig – for dem er det antallet af veluddannede pædagogiske medarbejdere i dagpleje, vuggestuen, børnehaven og fritidsinstitutionen, der tæller. Det er graden af omsorg, trøst og opmærksomhed, der øger deres trivsel og rykker deres udvikling. Hvem der giver og tager, er dem inderligt ligegyldigt.

Louise Gjervig Lehn, Formand for FOLA – Forældrenes Landsforening

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det nytter ikke at give med den ene hånd, når man tager det tidobbelte med den anden.
Der er snart ikke mere tilbage af hundens hale !!

For børnene er udsigten til valg ligegyldig. Spørgsmålet er om forældrene til børnene vil fortsætte med at stemme på nedskærings-politikerne? Hvad fortæller i børnene når de kommer hjem fra nedslidte institutioner? At de kan se frem til en uge mere ferie pga skattelettelser?

Hvem går nedskæringerne ud over? 50.000 børn lever nu i fattigdom, hvorfor? Det er en national tragedie. Pengene fjernes fra bunden af Danmark og føres op til dem som ikke mangler noget. Der er kommer 60 nye milliardærer i Danmark i den seneste tid, mens institutioner og skoler er nedslidte. Der er ufattelig rigdomme i Danmark, alt andet er løgn. Hvad siger din mavefornemmelse dig?

Stigmatikken om at være et fattigt barn følger børnene i voksenalderen. Fattigdom skader massivt børnenes tillid. Fattigdom Det skader også børnenes mental sundhed. Der er en følelse af at være uværdig og mindre end andre mennesker. Det hjælper ikke rigtigt børnenes selvværd, når de regelmæssigt beskrives som et belastning for samfundet.

De massive nedskæringer har sænket serviceniveauet betragteligt. Velfærden er simpelthen blevet for ringe. Selvom personalet løber stærkere for at afbøde virkningerne af de hårde nedskæringer, så kan de ikke modvirke den velfærdsdræbende sparepolitik, som VLAK-regeringen og tidligere regeringer har ført.

Nedskæringer har ført til, at der er markant færre hænder til at løse et stigende antal opgaver i kommunerne. Siden 2010 er der blevet knapt 35.700 færre fuldtidsansatte i kommunerne til at løse opgaverne. De personalegrupper, som særligt er skåret ned, er både på ”bløde” velfærdsområder” og på tekniske områder:

Lærere: knapt 7.000 færre. Pædagogisk personale: knapt 3.000 færre pædagogisk uddannet personale. Pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter: Godt 2.500 færre. Dagplejere: Knapt 7.500 færre. Social- og sundhedspersonale: knapt 11.500 færre. Specialarbejdere: godt 3.500 færre. Rengøringsassistenter: Knapt 3.500 færre.

Skattelettelse-krigen har allerede lukket over 3-400 lokalskoler. Fortsæt endelig med at stemme på nedskærings-partierne. Forældrene får flere penge mellem hænderne, mens deres børn får forringet vilkårene hvert år. Hvordan føles det?

Hvordan er det lille land blevet så lille, at der ikke længere plads til børnene i institutionerne? Der skal markante investeringer til på hele området. Stå op for dagpleje, vuggestuen, børnehaven og fritidsinstitutionen, for at fremme børns trivsel, sundhed, udvikling og læring.