Kommentar

Split de store danske banker op i mindre enheder

I lyset af Danske Banks hvidvask af op mod 1.500 mia. kr. og de senere års skandaler om skattelyrådgivning er det tid til at prioritere stabilitet over profit
Professor i økonomi ved London School of Economics, John Kay, argumenterer for, at man bør opslitte banker i mindre enheder defineret af deres funktion. Det ville være en stor omvæltning for Danske Bank, der har traditionelle bankkunder, investeringsafdeling, investeringsforeninger, pensionsselskab, ejendomsmæglerselskab (Home), forsikringsselskab og realkredit.

Professor i økonomi ved London School of Economics, John Kay, argumenterer for, at man bør opslitte banker i mindre enheder defineret af deres funktion. Det ville være en stor omvæltning for Danske Bank, der har traditionelle bankkunder, investeringsafdeling, investeringsforeninger, pensionsselskab, ejendomsmæglerselskab (Home), forsikringsselskab og realkredit.

Jakob Dall

1. oktober 2018

De største banker svigter Danmark. Banksektorens oprindelige funktion var at sikre udlån til virksomheder i den reelle økonomi, men mange iværksættere og små- og mellemstore virksomheder må i dag se langt efter et banklån.

I stedet låner særligt de store banker gladeligt til boliger og har derved bidraget til at skabe en stor boligboble i blandt andet København. For mange almindelige danskere fylder boligudgifter en stor del af de samlede udgifter, uanset om de er lejere eller ejere.

Finanssektoren bidrager på denne måde til at øge risikoen for en ny finanskrise ved at skabe bobler, der også øger danskernes boligudgifter, og de bidrager endda til hvidvask og skattelyrådgivning.

Hvorfor skal vi tillade banksektoren at skabe alle disse problemer, når den ikke engang kan sikre tilstrækkelige udlån til virksomheder i den reelle økonomi?

Vi har brug for at regulere på en måde, så bankerne udfylder deres oprindelige funktion og ikke skaber alle de negative effekter.

Opsplit i mindre enheder

Enhedslisten, SF, Alternativet og tænketanken Cevea har alle for nylig foreslået at opdele de større danske banker i mindre enheder.

Ceveas direktør Kristian Weise argumenterede i Information for, at bankdrift og realkredit skal splittes ad, og SF’s Lisbeth Bech Poulsen mener i tillæg dertil, at forsikring skal være en tredje separat enhed.

Alternativets regeringsgrundlag foreslår at opdele bankerne i investeringsbanker, der håndterer mere spekulative investeringer, og forretningsbanker, der betjener husholdninger og virksomheder i den reelle økonomi.

Jeg er dog oprigtigt i tvivl om, hvorvidt disse forslag vil være tilstrækkelige.

Adskillige af de store internationale bankkrak, der førte til finanskrisen, var investeringsbanker, som ikke havde privatkunder. F.eks. Bear Stearns, Merryl Lynch og Lehman Brothers. Alligevel ramte deres krak alle andre banker og bidrog gevaldigt til finanskrisen.

Derfor argumenterer professor i økonomi ved London School of Economics, John Kay, for, at det er fint, men utilstrækkeligt at opdele banker i investeringsbanker og forretningsbanker.

Investeringsbankerne skal også opsplittes i mindre enheder defineret af deres funktion, eksempelvis valutahandel, handel med derivativer og så videre. En sådan reform ville drastisk reducere de større banker og mindske risikoen for, at en krise i f.eks. Danske Banks valutaafdeling breder sig til hele banken og videre til resten af Danmarks finanssektor og økonomi.

John Kays forslag er endda baseret på den engelske finansielle sektor, der i forvejen er mere opdelt end den danske. Danske Bank har nemlig traditionelle bankkunder, investeringsafdeling, investeringsforeninger, pensionsselskab, ejendomsmæglerselskab (Home), forsikringsselskab og realkredit.

Hvis John Kays forslag indføres, vil Danske Bank skulle opdeles i en række mindre enheder, og banken ville skulle sælge mange af sine afdelinger. Overskuddet kunne fordeles helt eller delvist til aktionærer, der dermed tilgodeses.

Ny paddehattesky

Der er ingen grund til at beskytte de store banker, der igen og igen er blevet taget i hvidvask, rådgivning om skattely og mange andre ugerninger. Et dansk bankmarked, hvor de store banker er reduceret, vil give plads til de mange mindre banker, der ofte i langt højere grad udlåner til virksomheder i den reelle økonomi.

Finanskrisen viste os, at finanssektorens ubalancer kan have enorme samfundsmæssige konsekvenser. John Kay argumenterer derfor for, at vi må designe den til primært at være stabil frem for at kunne tjene flest muligt penge.

Han sammenligner det med ingeniører, der designer atomkraftværker. De tager sikkerhedsmæssige valg, som ikke maksimerer produktionen af energi, men som i stedet sikrer, at hvis en del af et atomkraftværk svigter, spreder det sig ikke til hele kraftværket.

Vi har brug for igen at sætte stabilitet i fokus i den finansielle sektor og samtidig sikre, at den udlåner til virksomheder i den reelle økonomi og i markant mindre omfang skaber bobler og øger danskernes boligudgifter.

En opsplitning af de danske banker kunne være en del af en større reformpakke, og jeg er rigtig glad for at se, at forslaget fremføres fra flere sider. Jeg håber dog, at en opsplitning vil blive mere omfangsrig end hidtil foreslået, da den dermed vil virke bedre.

Når nu vi er så mange, som er dybt frustrerede over finanssektorens opførsel, er det vist på tide at få løst de grundlæggende problemer. Alternativet er at vente på, at den ustabile finansielle sektor bidrager til en ny paddehattesky over dansk økonomi.

Rune Wingård, undervisningsassistent på RUC

Den kortsigtede og risikable finanskapitalisme fylder fortsat alt for meget. Vi er nødt til at gøre vores økonomier mindre afhængige af den, blandt andet ved at adskille spekulation og almindelig bankdrift
Læs også
Thomas Borgen fratrådte onsdag sin stilling efter hvidvaskskandale.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Niels-Simon Larsen
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Niels-Simon Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer