Kommentar

Tyrkiet driver væk fra Vesten på en strøm af regeringssponsoreret fremmedhad

I min barndoms Tyrkiet så vi os selv som en del af Vesten. Og selv om Erdoğan-regimet nu er i krig mod alt vestligt, skal Europa vide, at det tyrkiske samfund stadig er fuld af demokrater
Evolutionslæren er udrenset fra pensum, og undervisning skal rette ind efter religiøse og nationalistiske linjer. Erdoğan siger rent ud, at han vil »opdrage en ny gudfrygtig generation«. Det skriver den tyrkisk-britiske forfatter og ph.d. Elif Shafak.

Evolutionslæren er udrenset fra pensum, og undervisning skal rette ind efter religiøse og nationalistiske linjer. Erdoğan siger rent ud, at han vil »opdrage en ny gudfrygtig generation«. Det skriver den tyrkisk-britiske forfatter og ph.d. Elif Shafak.

Ritzau Scanpix

5. september 2018

I min barndom i Tyrkiet så vi westernfilm. Og når vi weekend efter weekend tog plads foran tv, talte John Wayne flydende tyrkisk, mens Clint Eastwoods lakoniske replikker blev fremsagt med Istanbul-dialekt. Cowboybyerne i slettelandskabet kunne have ligget i Anatolien, så bekendte virkede de.

Da tv-serien Dallas kom til Tyrkiet, blev alle gader lagt øde. Nationen var tryllebundet af sagaen om Ewing-familien. Min farmor forbandede J.R., den intrigante oliemagnat, som vi alle hadede af et godt hjerte. Det faldt os aldrig ind at se ham som ’amerikaner’ eller ’vesterlænding’.

Det er den kontrast, der slår mig mest, når jeg tænker tilbage på den tids fravær af antivestlige følelser.

I Tyrkiet havde vi modsat mange andre lande ikke erfaringer med vestlig kolonialisme. Måske var det derfor, vi mente, at vi selv var en del af Vesten, og at europæerne bare ikke havde indset dette. Den tids optimistiske Tyrkiet eksisterer ikke længere.

’Mønsterborgere’

Med årene er mit land blevet isolationistisk, indadvendt og antieuropæisk. Parallelt med indførelsen af en skamløst autoritær styreform er ultranationalisme og religiøs fundamentalisme på fremmarch.

Udviklingen er slået om i øget sexisme og ulighed mellem kønnene. Vold mod kvinder er eskaleret dramatisk med en stigning i kvindedrab på 25 procent fra 2016 til 2017. I skolerne bliver næste generation indoktrineret med reaktionær etnonationalisme.

I sidste uge meddelte TRT, statsfjernsynet, at man ikke længere sætter westernfilm på programmet.

Beslutningen er en udløber af den strid mellem Tyrkiet og USA, som har fået Donald Trumps administration til at påtvinge sin NATO-allierede sanktioner, hvilket har sendt den tyrkiske lira, der allerede var svækket af AKP’s økonomiske politik og Tyrkiets antidemokratiske vending, i frit fald.

Erdoğans modsvar har været at opfordre hele nationen til at boykotte amerikanske elektronikprodukter.

Regimet beder nu sit folk om at veksle dollars til lira. Dagligt bringer de regeringsloyale tv-kanaler indslag om ’mønsterborgere’, der udtænker snedige protestaktioner imod USA.

I Adana, en by i syd, brændte en far sine børns amerikanske pas offentligt.

I samme by brændte en ultranationalisk gruppe bundter af dollars foran rullende kameraer. Bagefter sagde en talsmand: »Vi kommer over denne krise og gør præsten til imam« – det sidste er en reference til den amerikanske pastor Andrew Brunson, som Tyrkiet har holdt fængslet i to år.

I Muğla i sydvest ansøgte en mand ved navn Ferhat Dolar den lokale domstol om tilladelse til at skifte efternavn.

Ikke alle tyrkiske borgere tager del i det retorisk oppiskede hysteri. Men i et land, hvor oppositionen censureres og undertrykkes, er det dem, som går på gaden, brænder ting og skifter navn, der dækkes af medierne. Mens de, som åbent siger nej til at deltage i propagandaen, stemples som forrædere.

Rekord i udrensning

En massiv kulturel omstilling er i gang i Tyrkiet og manifesterer sig i alle afskygninger af hverdagen. Vi drives ud i kunstigt skabt tribalisme og belæres om, at vi etnisk, religiøst og historisk adskiller os totalt fra Vesten.

Kultur er blevet den nye slagmark. Evolutionslæren er udrenset fra pensum, og undervisning skal rette ind efter religiøse og nationalistiske linjer. Erdoğan siger rent ud, at han vil »opdrage en ny gudfrygtig generation«.

Tyrkiets journalister, menneskerettighedsaktivister og borgerretsforkæmpere bliver samtidig retsforfulgt, drevet i eksil eller fængslet.

Osman Kavala, en erhvervsmand, der har sponsoreret Amnesty International, holdes fængslet på opdigtede anklager. Oppositionsleder Selahattin Demirtaş tilbageholdes ligeledes ulovligt. Forfatteren Ahmet Altan er idømt livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse.

Tyrkiet er nu det land i verden, der fængsler flest journalister – og overgår dermed selv Kina.

Tyrkiet er i fuld regression på alle niveauer. På en understrøm af regeringssponsoreret nationalisme og fremmedhad driver landet væk fra Vesten og væk fra Europa.

Men Europa skal vide, at civilsamfundet holder stand. Nok har vi har svært ved at komme til orde i denne tid, men vi er utallige borgere i Tyrkiet, som stadig støtter demokrati og pluralisme af hele vores hjerte. Husk det: Vi er her stadig.

Elif Shafak er tyrkisk-britisk forfatter og ph.d.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

»Erdogan ønskede ikke en konflikt med USA, men nu har han tænkt sig at bruge den. Erdogan kan forme den indenrigspolitiske diskurs, fordi han kontrollerer 90 procent af medierne,« siger Captagay til AFP.
Læs også
Inflationen i Tyrkiet har nået 15 pct. og ventes at stige yderligere, så Erdogans opfordring til sine landsmænd om at veksle deres dollar til tyrkiske lira af ren og skær patriotisme vil være en decideret dårlig forretning.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
  • Troels Ken Pedersen
Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Det var over alt i verden klassisk film, det samme i Frankrig, i Tyskland, i Arabien over alt var der en guldalder for film og kunst. Derfor er mennesker de samme i alle tider. Det er kun en Amerika, en Frankrig et menneske etc. de er omstændigheder der skifer og mennesker med. Det er bedre at tale om "guldalder" end gode menneske og dårlige mennesker. Mennesker er det samme, de er hverken onde eller gode. Måske vil viden hjælpe på det, jeg ved det ikke. I øjebilkket er mennesket farligt.

Eva Schwanenflügel

'I øjeblikket er mennesket farligt'..
Jeg tænker det samme, Touhami.
Det handler om moral og etik i mellemtiden.
Ellers.. Gad vide...?