Læserbrev

ATP: Vi kæmper side om side med Greenpeace for den grønne omstilling

Ligesom Greenpeace ønsker vi en forandring henimod en mere bæredygtig udvikling i verdens kul-, olie-, og gasselskaber. ATP og Greenpeace altså ikke modspillere, men medspillere. ATP tror på ’aktivt ejerskab’ og forandring indefra, skriver Christian Hyldahl, der er direktør for ATP
22. oktober 2018

Vi vil gerne sige tak for opmærksomheden til Greenpeace, som bl.a. i Information 16. oktober har opfordret ATP til at flytte en række af vores energiinvesteringer over i mere grønne energiformer. Kritikken til trods har dialogen for os været positiv, fordi det altid er sundt at lytte til, hvad andre tænker om ens arbejde og virke.

ATP og Greenpeace arbejder for det samme: grøn omstilling. Med Greenpeace-øjne er dette budskab nok temmelig skarpt sat op, men det er faktisk et meget godt udtryk for den grundlæggende opfattelse, vi har i ATP.

Ligesom Greenpeace ønsker vi en forandring hen mod en mere bæredygtig udvikling i verdens kul-, olie- og gasselskaber. Det ønsker vi i ATP, fordi vi tror på, at en bæredygtig udvikling er en forudsætning for langsigtet værdiskabelse i selskaberne.

Set her fra Hillerød er ATP og Greenpeace altså ikke modspillere, men medspillere.

ATP er pensionskasse for over fem millioner medlemmer, og vi arbejder målrettet med at integrere samfundsansvar i vores investeringer, inkl. klimascreeninger. Som stor investor har vi mulighed for at bruge andre værktøjer end Greenpeace til at skabe forandring.

Ved konstruktivt og tålmodigt at gå i dialog med selskaberne, kan vi ofte påvirke dem til forandring og fremme deres langsigtede værdiskabelse. I valget mellem dialog og eksklusion vælger ATP derfor dialogen – i hvert fald så længe, vi oplever et realistisk potentiale for forbedringer.

Greenpeace er forbeholden over for vores arbejde og mener, at det er naivt at tro på, at det bedste for klimaet er at fortsætte dialogen med Shell og ligesindede selskaber. Det er en fair betragtning. Men vi tror ikke på, at den grønne omstilling går hurtigere ved, at vi sælger vores aktier i disse selskaber. Tværtimod.

Hvis ATP og andre toneangivende investorer trækker investeringerne ud af disse selskaber, vil den grønne påvirkning af selskaberne blive væsentligt mindre.

Så er der ingen, der præger og påvirker selskaberne ’indefra’ med krav om mindre CO2-udslip, energiforbedringer og langsigtet transformation. Aktivt ejerskab er et langt, sejt træk. Men hvor der er vilje, er der vej, og vi oplever, at det aktive ejerskab nytter.

Christian Hyldahl er direktør for ATP

Olieraffinaderi i industriområdet Mongstad i Norge.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Knud Anker Iversen

Kunne være interessant at høre hvordan indsatsen "indefra" har sat sig positive spor f.eks.hos Shell.

Philip B. Johnsen

ATP spreder frygt og utryghed ved deres passivitet, men jeg har læst ATP’s strategi i årevis, jeg genkender denne strategi, jeg ved hvorfor de vil have folk til at tvivle på vigtigheden af akut bæredygtig omstilling, ved deres samarbejde med olie branchen og med deres sået tvivl, faktisk kalder den samlede klimaforskerstab for dommedagsprofeter.

Det er set før.
Olieindustrien har investeret i forbedring af deres olie og gas udvinding i de nyskabte klimaforhold i et halt århundrede, i takt med de selvskabte klimaforandringer forbedre olieindustriens mulighed for adgang til nye olie forekomster, tidligere ikke tilgængelig i permafrost områder, men nu optøede ved global opvarmning.

Branchen har skabt denne tvivl ATP her i artiklen repræsentere, købt for penge blandt økonomer, politikere og rige ATP interessenter i lige så mange år, velvidende det vil ende fatalt.

Livet er for kort til faktaresistente økonomer og deres købte politikerene og bl.a. ATP intressenter, så det vigtigste er, at ikke understøttet international økonomisk kriminalitet ved, at stemme på deres korrupte politikere.

Alle systemiske banker og finansinstitutioner som ATP samarbejder med, er involveret i denne international organiseret kriminalitet.

Handler man personligt med systemiske finansinstitutioner, som ATP gør det, så deltager man aktivt til fremme for international organiseret kriminalitet, fattiggørelse af egen befolking og vores børns fremtid.

ATP er fjenden af befolkningen beskytte af korrupte vores politikere.

Historisk lukrere politikere med gode job efter politisk karriere, hvis politikere centralt placeret, har beskyttet dette system, derfor er de dygtigste økonomer i verden ikke i fængsel i dag, selvom de blev afsløret, som samfundets fjender efter finanskrakket i 2007-2008 og fortsat som ATP, sår tvivl om vigtigheden af akut bæredygtig omstilling på trods af den samlede stab af klimaforskere fortæller verden, at ATP lyver om deres gode hensigter i olieindustrien.

Lidt fakta om ATP svindlen der skal pynte på olie branchen ved at så tvivl om behovet for akut bæredygtig omstilling:

“Center for Olie og Gas' ved Danmarks Tekniske Universitet, som har fået en bevilling på 1 milliard kroner fra olieindustrien til forskning i udvinding af olie og gas de næste 10 år.”
Link: https://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betal...

“Globally, 82% of today’s reserves must be left underground. In major coal producing nations like the US, Australia and Russia, more than 90% of coal reserves are unused in meeting the 2C pledge. In China and India, both heavy and growing coal users, 66% of reserves are unburnable.”
Link: https://www.theguardian.com/environment/2015/jan/07/much-worlds-fossil-f...

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie og gasland."
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt

Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/minister-danmark-skal-vaere-et-foerende-...

"Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

"Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer.

En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå.«

siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."
https://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betal...

Det er sgu noget pis! Hvis alle Danske Bank-kunderne gjorde som jer, så ville der akkurat ingenting ske! Løb væk fra det brændende hus, så vi sammen kan omringe dem og slukke ilden med magt. Stil ultimative krav på generalforsamlingen og gør alvor af truslerne om at forlade kundeporteføljen ved manglende opfyldelse af målene. Sådan bruger man sit 'aktive ejerskab' fornuftigt - ikke ved at sidde på sine hænder og opfinde den ene undskyldning efter den amden for ikke at fare hårdt frem, men kun med lempe. Sjollere!

PS: Du har fuldstændig ret i at der ikke er perspektiver i at have dialog med Shell uden at være i seng med dem økonomisk - men hverken som ejer eller demonstrant nytter det noget som helst at tro på forandring hos et kulsort olieselskab, der leverer fortidens lig til forbrugerafbrænding. Burn Shell To Hell! Og ryd så op i Niger-deltaet, før vi kommer efter jer.