Læserbrev

Børn har brug for nye, gode bøger - ikke kun computerskærme

Hvis vi virkelig ønsker for vores børn, fremtidens voksne, at de får lige så mange glæder og gode oplevelser med bøger og læsning, som vi selv har og har haft, må vi vel også sørge for, at de får lige så gode og tidssvarende bøger at læse, som vi andre har som voksne
18. oktober 2018

Den 22. november udkommer en ny dansk børnebog. En kiste for meget hedder den. En humoristisk børneroman på lidt over 200 sider.

Men findes der nu også læsere til sådan en bog? Det er et godt spørgsmål.

Børn i dag har meget andet at bruge deres tid på end at læse bøger.

Ifølge Undervisningsministeriets hjemmeside anvender over 80 procent af danske lærere informationsteknologi i deres undervisning. Det er sikkert udmærket. Men desværre har den computerbaserede undervisning det med at skubbe alt andet ud på et sidespor. Blandt andet bøgerne.

Det kan der så rettes op på i børnenes fritid, vil nogle nok sige. Men sådan er virkeligheden ikke. For også når børnene kommer hjem fra skole, står der alt muligt andet end bøger og læsning på programmet.

Børnebøger er yt. Selv på bibliotekerne bliver der færre og færre. Det samme gælder hos boghandlerne. Her står kun de allermest kendte. Og de fleste stod der allerede for 10-20 år siden.

Ny børnelitteratur er blevet en niche.

Boganmeldelser af voksenbøger er der masser af i medierne. Men nye børnebøger bliver sjældent anmeldt. Og hvis man hører til dem, der forsøger sig med at skrive for børn, skal man ikke regne med at blive taget alvorligt af ret mange.

Egentlig er det underligt. Hvorfor skulle det være finere at skrive for voksne end for børn? Hvis vi virkelig ønsker for vores børn, fremtidens voksne, at de får lige så mange glæder og gode oplevelser med bøger og læsning, som vi selv har og har haft, må vi vel også sørge for, at de får lige så gode og tidssvarende bøger at læse, som vi andre har som voksne  – og havde, da vi var børn. Børn har brug for gode, nye bøger. Ligesom voksne. Ikke kun tekster på en computerskærm. Og heller ikke kun de bøger, vi andre læste, da vi var børn.

Nogen må gøre noget.

For mig at se er det nødvendigt med en holdningsændring. Ikke mindst hos de voksne. Det handler først og fremmest om at anerkende, at børn har ret til god, ny litteratur. Og at gøre noget ved det – låne, købe, læse, skrive og anmelde den nye børnelitteratur. Gør vi det ikke, udsulter vi den. Og det er der ingen, der får glæde af.

Georg Græsholt, præst og børnebogsforfatter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

Georg Græsholt har absolut en pointe, men burde nok have nævnt, at den kommende børnebog, han indleder med at omtale, er skrevet af ham selv.