Læserbrev

DR forherliger skattesvindlerne i deres dokumentar

»Insiderens« entré ind i svindlerkredsen får adskillige minutter; tid der bruges på smukke slowmotion-billeder af al den luksus, stjålne penge kan købe. Der er masser af væsentlige historier gemt i dokumentaren, der burde rulles meget mere bragende ud
Foto fra udsendelsen »Mændene der plyndrede Europa«.

Foto fra udsendelsen »Mændene der plyndrede Europa«.

Ritzau Scanpix

Debat
1. november 2018

Jeg så forleden udsendelsen »Mændene der plyndrede Europa« om den store skatteskandale, som DR i samarbejde med et konsortium af medier fra hele Europa har været med til at afdække.

Historien fortælles gennem en tysk advokat, der selv var dybt involveret i udbredelsen af svindelnummeret, indtil han blev taget, og udsigten til en fængselsdom fik ham til at indlede et samarbejde med myndighederne. Han er altså ingen heltemodig afhopper, men en opportunist der hytter sit eget skind.

Det har vundet ham et par magtfulde fjender, som han helt forståeligt er bange for.

Det mindre forståelige er, at DR, i en kun én time lang udsendelse om en sag af hidtil uset omfang, vier mere tid til mandens følelser end til selve fidusen, og hvad der muliggjorde den.

Den »komplicerede forklaring« tager godt et halvt minut at udlægge i hyperjævne vendinger, mens »insiderens« entré ind i svindlerkredsen får adskillige minutter; tid der bruges på smukke slowmotionbilleder af al den luksus, stjålne penge kan købe.

Ja, grådighed er menneskelig, men er det den historie, der er brug for at fokusere på her? Den slags dækning idylliserer og ophøjer gerningsmændene. De bliver beskrevet som genier, frugten af deres gerninger som kunst og dermed gerningerne selv nærmest som kunstfærdige.

Megen offentlig debat er indigneret, men i denne sammenhæng oplever jeg en sjælden mangel på den moralske stillingtagen, der driver indignationen.

Måske inkvisitionen mod de røde lejesvende spøger og gør DR bange for at virke for sure på storkapitalen. Eller også er de ræd for at skræmme os forkælede seere væk med forblommet teknisk snak. I stedet efterlades bagmændenes påstand, om at fidusen var lovlig, uefterforsket, mens vi bliver spist af med en personhistorie.

Der er bare ikke tale om en kuriøs underholdningshistorie.

Det, disse mennesker har begået, er terror. De har berøvet os tilliden til, at vores skattepenge varetages fornuftigt. Der er masser af væsentlige historier gemt her, som kun lige berøres, og som i folkets tjeneste – public service – burde rulles meget mere bragende ud.

I stedet bruger vi licensskillingerne på at købe bagmanden aflad for åben skærm.

Asger Østman er sprogofficer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Du har ret, det kunne være interessant at få "fiduserne" peget mere grundigt ud. Men det er ikke DR, der har lavet udsendelsen om disse banditter i habitter. Og alle de økonomiske de-reguleringer, vil give nye finans-tyverier/skandaler i fremtiden, - desværre.

Philip B. Johnsen

Hvorfor handler programmet ikke om det faktum, at det er de sammeforbrydere der plyndrede borgerne i 2007 finansskandalen, der kostede borgerne mindst DKK. 400 milliarder i samfundsøkonomiske omkostninger, der nu i 2018 plyndre borgeren igen?

Årligt udbetales der fra folketinget DKK. 4 milliarder til såkalte konsulentfirmaer, hvorfra rekruttering af tidligere politikere, bliver begunstigede efter udtræden af politik.

Hvis man ønsker at belyste sammenhæng mellem skandalen i Skat og de årligt udbetalte DKK. 4 milliarder til ‘såkalte’ konsulentfirmaer, kan det gøres med ‘udgangspunkt’ i bogen ’Overmod og afmagt - historien om det nye Skat’.

Tak til Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, og Peter Bjerre Mortensen, professor i offentligt forvaltning ved Aarhus Universitet.

Vist kan man godt pege på den side af sagen, men med den politiske fjernelse af "armslængde-princippet overfor DR, - så er mulighederne for kritisk journalistik blevet begrænset.

Det var et økonomisk hævntogt mod DR fra DFs side - intet mindre, - og så fra den borgerlige blok, og mod "de røde lejesvende", der ikke ville makke ret!

Din afsluttende sammenfatning, er jeg ikke enig i, - den er forket.

"
Det, disse mennesker har begået, er terror. De har berøvet os tilliden til, at vores skattepenge varetages fornuftigt. Der er masser af væsentlige historier gemt her, som kun lige berøres, og som i folkets tjeneste – public service – burde rulles meget mere bragende ud.
"

Vist har disse mennesker begået noget forkert og ulovligt, - men det er og har kun været muligt grundet elendig forvaltning af den danske stat, lige fra Anders Fogh overtog regeringsmagten.

Kristian Jensen som Skatteminister er og var en katastrofe, som rigsrevisionen også nærmest påpeger i deres kritik så tidligt som i 2006-7, hver der lystigt afskediges bundter på 5 - 600 medarbejdere, hvilket fortsætter de kommende år.

Bagrunden for afskedigelserne er den indgåede kontrakt om levering af det elektroniske system EFI til skat, - men systemet var ikke en hyldevare, der bare kunne tages i brug, så der gik flere år inden det kom op og køre.

- Til sidst måtte men som bekendt skrotte systemet helt for et par år siden.

Undervejs i forløbet mistede man skatteindtægter, så omkring år 2010 var mankoen efterhånden nået op på omkring kr. 50 - 60 mia. i Kristian Jensens embedsperiode.

Trods et regeringsskifte i 2011 og sidenhen i 2015 er skattegælden i dag vokset til omkring 110 mia. i manglende skatteindkrævning.

Undervej var kontrollen blevet skåret ned, så det er ikke andre udenforståendes skyld udenfor Danmarks grænser der har muliggjort den svindel med udbetaling af skat for aktier, som der er sket i årenes løb.

Danske politikere fra den liberale fløj har derimod vist hvor lidt statsmandsskat de er i besiddelse af, og hvor elendige de er til deres job, - hvis ikke det lige skyldes deres forvaltning har haft til hensigt at undergrave hele den statslige offentlige sektor helt bevidst.