Læserbrev

Vi skal genbruge og reparere mere for klimaets skyld

Et lavere forbrug betyder ikke, at fremtidens gode liv behøver at foregå i en mørk hule, hvor vi sidder klædt i en hjemmestrikket uldtrøje. Men som et af de mest ressourcekrævende lande målt pr. indbygger har vi et moralsk ansvar for at reducere vores klima- og miljøbelastning
Debat
26. oktober 2018

I min andelsforening har vi etableret en byttecentral. Det er ikke kun børnebøger og tøj, der bliver givet videre i stor stil. Også mange møbler giver vi videre i foreningen i stedet for at smide dem ud.

Flere vindmøller, elbiler og grøntsager bliver ofte nævnt som afgørende for, at den grønne omstilling kan lykkes. Men en kultur af genanvendelse og reparationer er også nødvendig. Ifølge en rapport fra Concito udleder vi i Danmark 17 ton CO2 om året, hvoraf de 4,5 ton udledning skyldes vores forbrugsvaner.

Genbrug og reparationer af bl.a. tøj, elektronik og byggematerialer som træ bliver ofte glemt i diskussionerne. Vi bliver bedre til at sortere vores affald og genanvende glas, papir og metal. Men det er helt afgørende for klimaet og miljøet, at vi reducerer vores forbrug og bekæmper planlagt forældelse af nye varer.

Klimaforandringer kræver, at vi ændrer nogle af vores vaner. Det er nemmere sagt end gjort, da vores forbrug også er socialt betinget. Tit sammenligner vi os med vores venner og familiemedlemmer. Hvis de køber nyt tøj, vil vi også gøre det.

Et lavere forbrug betyder ikke, at fremtidens gode liv behøver at foregå i en mørk hule, hvor vi sidder klædt i en hjemmestrikket uldtrøje. Men som et af de mest ressourcekrævende lande målt pr. indbygger har vi et moralsk ansvar for at reducere vores klima- og miljøbelastning.

Fra politisk side skal vi gøre det mere attraktivt at forlænge levetiden af vores produkter. I stedet for at købe nyt skal det være attraktivt at reparere. Inspireret af Sverige foreslår vi i Alternativet at halvere momsen på reparationer af cykler, lædervarer og tekstiler og indføre et fradrag for reparation og vedligehold af hårde hvidevarer. Genanvendelse og reparationer betyder værdiskabelse og skaber arbejdspladser helt lokalt.

I Danmark er vi godt på vej med at omstille vores energisystem, men vores forbrug af bl.a. tøj og elektronik belaster klimaet i de lande, hvor varerne bliver produceret, og hvor de bliver bortskaffet.

Byttecentraler er ikke nye opfindelser og løser ikke udfordringerne alene. Men en kultur af genanvendelse og reparationer skaber lokale arbejdspladser, styrker de sociale relationer, gavner miljøet og sidst, men ikke mindst reducerer vores CO2-forurening.

Jonathan Ries, folketingskandidat for Alternativet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her