Klumme

Jamen ... kvinderne er jo helt alene hjemme i dommerpanelet!

»Hvor er manden!?« tænkte jeg med stigende uro. Min søn på seks år virkede derimod som om det var det mest naturlige i verden, at fredagsunderholdningen havde to kvindelige dommere. Og det er en kæmpe landvinding
»Hvor er manden!?« tænkte jeg med stigende uro. Min søn på seks år virkede derimod som om det var det mest naturlige i verden, at fredagsunderholdningen havde to kvindelige dommere. Og det er en kæmpe landvinding

DR Presse

19. oktober 2018

Min søn tygger popkorn i sig, som blev han stykbetalt, og stemmer på alle deltagerne – for som han siger: »Hvis man stemmer på alle, er det jo altid den, man holder med, der vinder.« Han virker fuldstændig upåvirket af det kaos, der udpiller sig for hans øjne i fredagsunderholdningen Live på DR1.  

Men hos mig nager uroen: For hvor er manden? I dommerpanelet sidder Sanne Salomonsen og Lina Rafn, men der er ingen tredje stol. Ingen mulighed for flirtende pingpong eller patroniserende mansplaining. Og fandme så: Der hersker samme lovløse tilstande ovre på TV 2. I Vild med dans i år er Claus Elming pist forsvundet. Valset af scenen.

Hvor i himlens navn er manden!? Er han bare på toilettet? Har han tilraget sig en træls meniskskade, da han sammen med drengene i weekenden kørte Amager rundt med Team Beerpong? Eller sidder han og rådner op ude i udkanten, mens alle kvinderne er flyttet til storbyen og har efterladt landsbymændene alene med vindheksene? Hvor er manden!?

Ikke bare en model

Han er der ikke. For første gang i fredagsunderholdningens historie sidder der bare to kvinder i dommerpanelet.

I min barndoms fredage var det altid en mand, der styrede slaget. Han havde meget ofte en dame ved sin side, men det var altså fra Ole Stephensen, at alting udgik. 

Jeg elsker X Factor. Jeg er pjattet med Thomas Blachman. Men jeg var træt, træt, trættelitræt af programmets faste opskrift på en dommerkonstellation – to mænd med en lettere nedladende attitude over for repræsentanten for det kønne køn, der blev placeret som en blød buffer mellem de to mænd i deres interne konkurrence.

For min søn er det selvfølgelig det mest naturlige i verden, at der sidder to kvinder på et podie og bestemmer slagets gang. Og det er en kæmpe landvinding.

Det er ikke fordi, det er et spørgsmål om ’ligestilling’. Målet er ikke, at der er lige så mange kvindelige dommere i fredagsunderholdningen, som der er mandlige. Det handler heller ikke nødvendigvis om ’repræsentation’ som en didaktisk øvelse. For mig er det ikke det vigtigste, at min søn tænker: ’Åh, en kvinde kan være dommer. Så kan hun sikkert også være præsident’. Det ville jeg nok egentlig kunne fortælle ham selv.

Nej, det, der giver mig mest optur, når jeg ser ham kigge på Rafn og Salomonsen, er, at han ikke opdrages til, at der er én model, og at den har manden som det naturlige centrum og et spil på tværs af kønslinjer som motoren. At kvinder kan lægge blik på kvinder og være uenige.

Snart forældet ævl

Programmet Live, der har fået den utaknemmelige opgave at efterfølge det alt for dyre X Factor, har fået meget skæld ud. Og da også til dels med rette. Det er dog helt klart blevet bedre med tiden. For auditiondelen af programmet var helt sort. At hævde, at man hylder livemusik, og så give hver håbefulde liveartist 30 sekunder – efter seerpres blev det udviddet til et minut – til at udfolde sig, er i bedste fald fjollet. 

Men programmet vokser langsomt på mig. For det handler faktisk om musik, og i modsætning til X Factor kommer mange af deltagerne med deres hjemmeskrevede numre, og de bliver måske ikke alle sammen sunget af et fakkeloptog på Langebro om 50 år, men det betyder, at deltagerne har noget andet på spil, hvilket er helt nødvendigt i sådan et format.

Jeg ser det i hvert fald hver fredag. Og gennem en seksårigs øjne ser jeg, at verden har forandret sig. At to kvinder godt kan være alene hjemme i bedste sendetid. Og at der er andre dynamikker mellem mennesker end flirt og konkurrence, der kan drive os fremad – endda til et moderat underholdende sted. 

Jeg er fuldstændig sikker på, at den her type klummer i min søns generation vil blive set på som noget forældet ævl. Jeg tror på, at mig, Sanne og Lina tilhører de sidste generationer, der sætter ’pige-’, eller ’kvinde-’ foran noget, bare fordi manden er væk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Randi Christiansen
  • Viggo Okholm
  • Estermarie Mandelquist
  • Torben K L Jensen
Randi Christiansen, Viggo Okholm, Estermarie Mandelquist og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Clausen

Hjemme hos mig har min 12 årige datter flere gange tilkendegivet at denne her "kvinde kamp" er gået for vidt. For hvad ændre det, at kvinder bliver til mænd og mænd til kvinder.

Den indsigt finder jeg er en kæmpe landvindig.

Peter Hansen, Niels Duus Nielsen og John Poulsen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Jørgen Clausen, hvem snakker om, at "mænd bliver til kvinder, og kvinder til mænd"?

Jeg føler lidt med din 12-årige datter, hvis hun føler det. Udtrykker hun generelt ønske om at ville have et ægte stykke mandfolk ved sin side, når hun om et par år bliver konfirmeret? Er hun træt af de der feminine 12-årige typer, hvis stemme ikke engang er gået i overgang?

Forekommer mig lidt underligt at det skulle være noget at lægge mærke til. Der er masser af kvinder på tv. Dog kan det nævnes at de sjældent er særligt farverige..... men det er jo heller fordi den danske feminisme har lært hvad "intersectional feminism" er endnu. Eller også er den ligeglad.

Der er så bare nærmest INGEN som ser det makværk på DR.

Det er også pænt latterligt at man fra mange sider bliver bedt om at være nyskabende og droppe det x-Factor, de kommercielle gladeligt vil overtage - hense flere penge til orgininalitet, og så kommer man op med sådan en kopi.

Er der virkelig ikke andre bud på aftenunderholdning, har vi ikke snart set amatørkunstnere nok? Eller kendisser på gratis for den sags skyld. Det er fattigt at DR som burde være så nyskabende har så lidt at byde på mht underholdning

Niels Duus Nielsen

Hvis vi ser bort fra kønslivet, er der ingen signifikant forskel på mænd og kvinder. Kvinder er ligeså kvalificerede til at være dommere i pop-konkurrencer som mænd. Så at der ikke er mænd i dommerpanelet er ikke mere mærkeligt, end at der i andre dommerpaneler ikke er kvinder.

Min læge er kvinde, og at hun også er et godt skår, som får mig til at tænke på sex, kan hun jo ikke gøre for, og det gør hende på ingen måde til en dårligere dommer, når det gælder mit helbred. Hvis der er nogen, der er gammeldags i dette professionelle forhold mellem min læge og mig, er det da mig, der stadig er præget af en forældet kønskultur, som vi som samfund har forladt.

Anna von Sperling har helt ret, når hun kalder sin klumme "forældet ævl", men så længe så mange af os stadig er påvirket af fortiden, er det kun godt at få vendt disse forskele mellem mennesker. Jeg kan stadig ikke se en kvinde uden at vurdere hende som et seksualobjekt, og det tror jeg aldrig, at jeg vil holde op med.

Jeg vil gå så vidt som at påstå, at mænd aldrig nogen sinde vil holde op med at vurdere kvinder som sexualobjekter, kønslivet fylder simpelthen for meget til, at vi kan undlade at se hinanden som potentielle sexualpartnere. Heldigvis er mænd i stand til ikke at lade disse vurderinger påvirke deres beslutninger alt for meget, og jeg har fuld tiltro til, at kvinderne også er i stand til at styre sig.

Det er et spørgsmål om socialisering, og for så vidt kvinder stadig er hovedansvarlige for børneopdragelsen, er det i høj grad kvindernes ansvar at opdrage deres drengebørn til at være civiliserede mennesker. Pigebørnene også, selvfølgelig, men de udgør ikke på samme måde et problem. Samfundet er blevet feminiseret, så mange unge mænd går og tumler med identitetsproblemer, fordi litteraturen, kunsten og historieskrivningen viser et ideal for maskulinitet, som de ikke kan leve op til uden at pådrage sig kvindernes vrede. Det er ikke kun pigebørnene, der i deres fantasier drømmer om at være prinsesser, drengene fantaserer skam også om at prinsesser. Kvinder er fantastiske væsner.

PS: Ser vi udelukkende på kønslivet, er der enorm forskel på mænd og kvinder, heldigvis. Mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus. Hvis kvinder vil acceptere, at mænd begærer dem, og at det ikke ser ud til, at vi vil holde op med det, ser jeg ingen grund til, at det ikke vil kunne lykkes at skabe et bedre samfund, hvor mænd og kvinder er ligeværdige. Skøg for sig, snot for sig.

Niels Duus Nielsen

Sidste linie er slevfølgelig en tyrkfjel, der skulle selvfølgelig stå "skæg for sig..." - jeg nævner det blot, fordi den mere beskidte del af min tankegang straks associerer til noget frækt. Sådan er vi mænd, vi tænker sgu ikke på andet.

At to kvinder godt kan være alene hjemme i bedste sendetid. Og at der er andre dynamikker mellem mennesker end flirt og konkurrence, der kan drive os fremad – endda til et moderat underholdende sted, er da en god pointe. Og jeg mindes heller ikke at have set det før. Selv Anne Og Lotte blev belemret med Georg´s maskuline blik. Og ellers var der den skrappe/søde voksne...

Da jeg aldrig ser de forskellige underholdningsformater, aner jeg ikke hvem der er dommere, og er også ret ligeglad. Men nok engang kan man altså få præsenteret den vulgære ligestillingopfattelse, der alene definerer ligestilling ud fra det kvindelige perspektiv: Dominerer mændene, er der et ligestillingsproblem. Dominerer kvinderne, er det et positivt udtryk for ligestilling! Det er i øvrigt på tide, at vi får introduceret begrebet womansplaining i kønsdebatten.

Søren Kristensen

Apropos ligestilling: Ikke at jeg har noget imod kvindefodbold i sin nuværende form. Men det er jo bare mandefodbold udført af kvinder, til langt ringere betaling. Rigtig kvindefodbold foregår på en indendørs bane belagt med krydsfiner for at skåne belægningen og i nogenlunde samme feminine beklædning (herunder skotøj) som det Sanne og LIna har på i Live. Af sikkerhedsmæssige grunde kan man måske godt sænke hælhøjden til 5 cm, men så heller ikke mere. Så tror jeg også pengene følger.

Forkert "problemstilling". I stedet for at spørge hvor manden er, så skal der spørges til hvor kvaliteten er? Og hvorfor DR vælger at udsende den gang regederlige lort hver fredag?

Randi Christiansen

'Live' - er et godt program.

Interessante live artister og to skønne dommere med hjerne, hjerte og faglighed på rette sted.

Vildt underholdende for en amatørmusiker som mig selv - og jeg så x faktor med min søn, indtil han var ca 16. Han er musiker. Og blachmans opråb til familien danmark var kostelige.