Klumme

Lasse Jensen: De gamle medier holder skattesvindlerne ansvarlige, mens Facebook og Google snyder i skat

Den ene store skatteskandale efter den anden er et resultat af journalistisk graverarbejde, udført af de ’gamle medier’. Imens sender de ’unge’ mediegiganter deres enorme overskud i skattely
I mandags viste DR dokumentaren ’Mændene der plyndrede Europa’, som fortæller historien om, hvordan en gruppe finansfolk igennem flere år har franarret flere europæiske skattevæsener 410 milliarder kroner.

I mandags viste DR dokumentaren ’Mændene der plyndrede Europa’, som fortæller historien om, hvordan en gruppe finansfolk igennem flere år har franarret flere europæiske skattevæsener 410 milliarder kroner.

Ritzau Scanpix

Debat
24. oktober 2018

Da en international journalistisk graverorganisation i sidste uge kunne afsløre, at en gruppe af meget kreative finansfolk igennem flere år havde franarret flere europæiske skattevæsener 410 milliarder kroner, blev selv statsminister Lars Løkke Rasmussen stødt på manchetterne.

Måske var han også en anelse lettet, for det fik de sølle 12,7 milliarder kroner, som SKAT uretmæssigt havde udbetalt til de samme kreative folk, til at ligne en ubetydelig procentdel. Og 410 milliarder kroner er jo kun under halvdelen af det beløb på ca. 970 milliarder, som ifølge Wall Street Journal er strømmet igennem Danske Banks estiske møntvaskeri.

410 milliarder svarer nogenlunde til, hvad Danmark mistede i tabt produktion og banknedskrivninger under finanskrisen i 2008.

Fantasilliarder

Afsløringerne på DR og i Politiken handler om pengebeløb, som ingen almindelige mennesker kan fatte. Fantasilliarder, som de kaldes i Disneyfiguren Joakim von Ands pengetank.

Og så er der de beløb, som tusinder af virksomheder verden over, inklusive danske, har tjent ved at oprette selskaber i skatteparadiser i Caribien og Europa. En opgørelse fra 2013 lavet af udviklingsorganisationen Oxfam IBIS anslog, at EU-landenes skattetab udgjorde omkring 7.500 milliarder kroner.

Det er lige så uvirkeligt som afstanden til fjerne solsystemer. Når det handler om den for tiden forsvundne Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der anklages for at have bedraget sig til sin egen satspulje på 111 skattemillioner, kan vi med besvær fatte beløbet, som svarer til en rekordhøj eurolotto-gevinst. Også selv om DR pædagogisk – og måske lidt politisk ukorrekt – illustrerede beløbet på EU-landenes skattetab ved at fortælle, at DR kunne drives i 129 år for det beløb.

Jeg prøver et andet regnestykke: For 410 milliarder kroner kunne Dagbladet Information udkomme i mere end 3.000 år.

Dyrt graverarbejde

Når jeg læser om milliardafsløringerne, griber jeg mig selv i en næsten depressiv fornemmelse af, at der kun kradses i overfladen. Og når jeg følger det journalistiske graverarbejde, der ligger forud for dem, slår det mig, hvor vanskeligt og langvarigt det har været at nå frem til et dokumenterbart resultat.

Det kræver større gravergrupper, og de kan tælles på en hånd. De er dyre, og resultatet, målt i spaltemillimeter eller sendeminutter, er svært at passe ind i selv større medieorganisationers budgetark. Det er en iskold kendsgerning i private og offentlige mediers pressede økonomi.

De senere års store og vigtige milliardafsløringer fra Panama Papers over Paradise Papers og Berlingskes afsløring af Danske Bank-skandalen til den seneste såkaldte CumEx-files-skandale om de forsvundne 410 milliarder, er helt eller delvist et resultat af grænseoverskridende, journalistiske graversamarbejder, som for de flestes vedkommende næppe ville komme op til overfladen uden den ensomme, pressede og ofte anonyme whistleblower.

Den person med insiderviden, som med fare for liv og helbred satte researchere, digitale eksperter og særlige computerprogrammer i gang med at grave sig igennem terabytes af data. I Panama Papers drejede det sig f.eks. om 11,5 millioner lækkede dokumenter og 214.000 selskaber.

Det er betryggende og samtidig bekymrende, at den ene store afsløring efter den anden er et resultat af professionelt journalistisk graverarbejde, udført af det, som i visse kredse lidt foragteligt kaldes ’gamle medier’.

De ’unge’ digitale mediegiganter som Apple, Facebook, Google, Twitter eller Instagram vælter sig i penge, men ikke i journalistik. I øvrigt ofte i skattely som Paradise Papers afslørede.

Man kan kun håbe, at et økonomisk svagt internationalt, kritisk journalistisk samarbejde får muskler nok til at hamle op med den globale grænseoverskridende grådigheds velorganiserede milliarder. Tilsyneladende samarbejder journalister bedre over grænserne end regeringer, der for manges vedkommende har travlt med at mistænkeliggøre og lægge hindringer i vejen for journalistikken.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er åbenhed omkring skattepligtige firmaers skatteindbetalinger i Danmark.

Så journalister kan løbende offentliggøre disse latterlige lave tal og skrive sammenlignende journalistik, mellem Google, Apple og Facebook, og de største danske avishuse.

Før betalte store internationale firmaer IKKE skat i Danmark, nu, efter deres skattebøger blev offentlig tilgængelige, ca. 2011, betales der dog lidt, bare for en skams skyld.

Carsten Mortensen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Tommy Clausen, Peter Knap og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Medens de multinationale virksomheder opbygger deres autonome virtuelle globalstater, sidder vi og piller vores navler i frygt for de fattigste fremmede og i forargelse over offentlige ydelser, der er svære at leve af. Hold nu kæft hvor de kyniske og grådige tager røven på os.

Carsten Mortensen, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Anders Olesen, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Rolf Andersen, Eva Kjeldsen, Erik Karlsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Forargelse nytter ikke noget. Vi har alle været med til at lave et politisk system, der gør dette muligt. Grådighed har altid eksisteret, men en sådan svaghed overfor de grådige behøver ikke eksistere. Hvorfor gør den det så? Det er da, fordi vil alle gerne vil være millionærer. Storbyernes skyline i stål og glas er de rene røverhuler, der er kommet højt på strå og bliver beundret af menigmand/kvinde. Det er ikke for meget sagt, at vi igen beundrer vores undertrykkere, en ny slags adel.
Hvornår stopper vi med at dyrke dem, der træder på os?

Bjarne Andersen, Elisabeth Christiani, ingemaje lange, P.G. Olsen, Gert Romme og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

DR vil, efter de nettop aftalte besparelser, ikke mere have økonomi til at være med i dette internationale og nødvendige gravearbejde.

Det har vel næppe været DF's første intention at tjene højfinansens interesser, men det kan udmærket være følgen af DF's fornærmelse på egne vegne over DR's efter deres menig manglende opbakning af DF's småborgerlighed.

At de resterende borgerlige partier gik med på denne melodi kan bedre forstås. Til dels er nogle af partierne direkte mere eller mindre finansieret af 'investeringsbanker', og dem alle sammen anser jo ledende bankfolk som velansete og efterstræbelsesværdige borgere som man megagerne omgås og som tjener disse politikere som forbilleder. Det samme gælder anseelsen over for 'succesrige' advokater og revisorer.

Det er også derfor at vores straffelove ikke omfatter denne form for kriminalitet med særlig strenge fængselsstraffer, mens almindelige menneskers småkriminalitet ikke kan straffes hårdt nok

Kim Houmøller, Arne Lund, Bjarne Andersen, Carsten Munk og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar

Information i 3000 år? Jæs!

Jeg kan huske at tidligere departementchef i Udenrigsministeriet Jørgen Ørstrøm Møller erklære i nullerne at vi skulle ikke spekulere så meget over at de store internationale High Tech virksomheder ikke betalte skat og opførte sig uheldigt andre steder, vi skulle være glade for de jobs de skabte i Danmark. Og hele det internationale handelssystem er udformet af mænd som Ørstrøm Møller.

Men nu er vi på den. Nu er disse virksomheder blevet så store og rige at de kan købe sig til al magt herhjemme og i EU. Alle de bedste jurister, de bedste psykologer, de bedste økonomer og de mest spegede politikere arbejder i dag for dem. På den facon er vi blevet et u-land ligesom vi har set det i USA i lang tid...

Niels-Simon Larsen

Jan S J: Der må være noget, jeg har overset med Ørstrøm. Har du et link?

Jeg fulgte Ørstrøm Møller en del der i nullerne som det store orakel i dansk udenrigshandel. Og jeg tror jeg så det i TV. Men her en snas fra et interview i radioen fra 2012. Håber du kan bruge det.

Hvad kan vi lære af åbenheden overfor multinationale selskaber, spørger jeg.

"Ja, man kan lære, at vi skal gøre stort set det modsatte af det vi gør i Danmark. Nemlig at man ikke hele tiden skal tale om hvorvidt de multinationale selskaber betaler skat i Danmark. Eller om hvordan de udnytter det danske samfund og så videre." osv.

https://www.dr.dk/CMS/ARKIVP1/default.drxml?*UR=Serier/Verdensbedste/Uds...

Niels-Simon Larsen

Jan: Tusind tak. For mig chokerende læsning, da jeg kun kendte Ørstrøm fra en helt anden side. Igen et bevis på, hvor svær klimakampen er, og at veluddannede topfolk er de største modstandere. Manden vil jo det bedste set fra et skyskrabervindue.
Toppen korrupt.
Bunden uvidende.
Og så er vi en lille flok imellem, der prøver at se klart på verden.
Det er fa’me uhyg’ligt, du, som han sagde i fjernsynet. Han har forresten lige været der.

Steffen Gliese

Leo Nygaard, man samarbejder jo, fordi man ikke kan klare opgaven alene.

Werner Gass - Præcist - Med til billedet hører også, at Danske Medier fredede tech-virksomhederne op til forhandlingerne om det nye medieforlig - selvom DM godt vidste hvor meget tech-giganterne er dels dem der løber med annoncekronerne, og dels snyder i skat. Målet for Danske Medier var - og her viste Frikadelle partiet sig som et nyttigt redskab - at nakke DR. Så nok er tech-giganterne nogle slyngler, men det er Danske Medier også.

Martin Sørensen

Så lad os dog lave et mere enkelt skattesystem for H...

hvorfor betaler vi almindelige mennesker så meget af vores indkomst i skat. hvorfor har de små virksomheder svært ved og konkurere imod de globale giganter, meget enkelt vi almindelige mennesker svare enhver sit, og betaler vores skat ofte uden og kunne snyde. bortset fra lidt sort arbejde, og andet små snyd, så kan vi ikke snyde, derfor er vi blevet statens malkekvæg ,

årsagen, er et forældet indkomstskat og moms system, et system hvor, virksomhedernes lobbyister har lavet et virksomheds beskatningssystem og moms system så komplex så kun meget højt uddannede skatte eksperter kan finde ud af systemet. spørger du almindelige mennesker om de kan forstå deres skat, så er svaret NEJ........ vi lever i et skattesystem hvor det at betale sin skat er gjort til en videnskab. en videnskab hvor den kloge narre den mindre kloge men ikke fordi den kloge er klog men fordi den "kloge" har råd til at hyre folk til at få os andre til at betale den kloges skat. derfor har vi multinationale selvskaber der ikke betaler skat NOGET STED PÅ JORDEN..... NOGET STED PÅ JORDEN.......

i mine øjne så har vi med den nye teknologi gjort det umuligt for den almindelige lille mand og snyde, og nemmere for den store rige Vi snakker så om at få flere kontrollanter mere skatte revision mere bureaukrati. mens det var bureaukrati som der skabte problemet.

Lad os indføre en enhedsskat, en FAST procentsats, som overføres til skat når vi overføre penge mellem hinanden og erstatte, indkomstskat moms. og virksomhedsbeskatning aktie beskatning med denne ene enhedsskat. et transaktions skattesystem. som automatisk blev betalt af afsenderen. den sociale. udligning sker nu via en hævet grundskyld med provenuet af grundskylden sendt ud til alle borgere som en. samfunds dividende basisindkomst. borgerløn om man vil. vi håndtere så få kontanter så det ikke vil være et problem og kontanterne vil nu altid være belagt med, transaktionsafgift, når de indleveres i banken.

Nu er det ens for alle, du arbejder modtager din løn for dit arbejde uanset om du er selvstændig eller lønmodtager, du bruger dine penge og betaler transaktionsafgift. som nemt kan overføres til statens konto i transaktionen. de multinationale kan nu ikke snyde. og vil betale precist som alle vi andre, staten betaler kommunen, for sine udgifter og vi har roadpricing, og andre forbrugs afgifter, i vores system som vil bringe procent satsen vi betaler til staten meget langt ned. borgerlønnen gør at de svageste er hjulet, mens vi kan fokusere på de allersvageste og løfte dem op. Et kik på transaktions indtægten. Vil vise om du er socialt trængende, til at få denne hjælp.
mens vi bør gøre børnepasning og tandlægebesøg gratis for ALLE.

det nuværende system har ødelagt. velfærdsstaten og det bliver værre og værre. Vi er nødtil at bygge et nyt system op.