Læserbrev

#LauraSigUndskyld: LA mistænkeliggør kronisk syge

Når hashtagget #LauraSigUndskyld på de sociale medier har rejst kravet om en undskyldning, handler det ikke bare om Laura Lindahls skandaløse adfærd, men om et principielt forsvar for fattige og kronisk syges mulighed for frit at deltage i debatten
Debat
8. oktober 2018

I Debatten på DR den 27/9 fortalte Kim Madsen, at han på grund af slidgigt ikke kan arbejde særligt mange timer om ugen, men gerne vil godkendes til fleksjob, så han kan tage et reelt arbejde.

Desværre har jobcentret fastholdt ham på kontanthjælp i årevis, mens de har sendt ham i ni arbejdsprøvninger. For det er billigere for kommunerne at fastholde kronisk syge borgere på kontanthjælp.

Den kronisk syge Kim Madsen har tilladt sig at tage til orde i samfundsdebatten, været med til at organisere demonstrationer og skabe et fællesskab for de mange, der er sat skakmat i de absurde jobcentersystemer. Han kalder gerne politikere for røvhuller, hvis de virker ligeglade med, hvordan borgere mishandles af jobcentrene.

Det huede ikke LA’s socialordfører, Laura Lindahl, der også deltog i Debatten.

Hun beskyldte Kim Madsen for at overdrive sin sygdom. Han virkede ikke specielt syg og burde tage arbejde på ordinære vilkår. Medmindre Laura Lindahl er læge og har tilset Kim Madsen, har hun intet grundlag for at udtale sig om hans helbred. Alligevel gjorde hun det og rejste grundløs mistanke om, hvorvidt Kim Madsen lyver om sin sygdom og begår socialt bedrageri.

Hverken Clement Kjersgaard eller Debattens andre politikere reagerede på dette personangreb. En usømmelig mistænkeliggørelse af en kronisk syg borger, der bruger sine sparsomme kræfter på at tage del i samfundsdebatten. Det er ikke kun Kim Madsen, der har oplevet det. Mange andre reformramte debattører bliver mistænkeliggjort og udskammet.

Så når hashtagget #LauraSigUndskyld på de sociale medier har rejst kravet om en undskyldning, handler det ikke bare om Laura Lindahls skandaløse adfærd, men om et principielt forsvar for fattige og kronisk syges mulighed for frit at deltage i debatten.

Så kære Laura Lindahl. Vil du være så venlig at give Kim Madsen en undskyldning for uden grundlag at påstå, at han overdriver sin sygdom?

En undskyldning for at bidrage til den omsiggribende mistænkeliggørelse af fattige. For vi mærker den alle. Og når du som en af landets ledende politikere tillader dig det i bedste sendetid, sender det et signal om, at det er OK at mistænkeliggøre og udskamme os.

Troels Chr. Jakobsen er manuskriptforfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

En undskyldning kan godt gives uden accept af at ha' overskredet grænsen for hvad man uden baggrundsviden kan sige og mene om andre og sige og mene med mistillid og mistænksomhed som motor. Men vil en enkelt politikers undskyldning ændre ret meget hos den del af befolkningen der er enige i det, de burde høre som grænseoverskridende? Er det ikke et stort problem at der er stemmer i at udtale sig grænseoverskridende?!?

Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Niels Duus Nielsen, Per Klüver og Torben Vous anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det særligt uhyggelige er, at en magtfuld person som en politiker jo er, for åben skærm forsøger at lukke munden på en borger ved beklikke hans troværdighed og ære.
.Og samtlige de deltagende lader bare stå til.

Er det det demokrati, vi ønsker?

Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Hanne Koplev, Thomas Tanghus, Birgit Schov, Benny Larsen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Kenneth Krabat, Mads Berg, Carsten Mortensen, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Sven Elming, Peter Wulff, Ulla Søgaard, Søren Andersen, Hans Larsen, June Beltoft, Lars Løfgren, Flemming Berger, Troels Ken Pedersen, Arne Albatros Olsen, Niels Duus Nielsen, Ida Larsson, Heidi Larsen, Eva Schwanenflügel, Maria Jensen, John S. Hansen, Per Klüver, Randi Overgård, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Schøtt, David Zennaro, Ebbe Overbye, Berith Skovbo og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: LL var også i P1-debat sammen med Kim Madsen. Her sagde hun også at han ikke så syg ud og mente, at han nok kunne tage et job - dog måske kun med et mindre timetal.
Hørte i P1-morgen en politiker sige, at tolkning betalt af personen selv efter 3 år var i orden og personens eget ansvar . Derudover var overførselsindkomster og lønninger så høje i Danmark at denne brugerbetaling kunne ikke betyde noget økonomisk for den enkelte. - Jamen dog

Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Benny Larsen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Ulla Søgaard, Hans Larsen, Anne Eriksen, Arne Albatros Olsen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Sundhedsordfører for regeringspartiet Liberal Alliances folketingsgruppe Laura Lindahl er skam højt kvalificeret til at udtale sig om lægefaglige spørgsmål, hendes egen far er jo almenpraktiserende læge med egen konsultation i Køge.

Så hun behøver kun at slå på tråden til farmand, hvis hun skulle være i tvivl om, hvad der vil være bedst for modtagere af 'skattefinansieret erstatning for tabt arbejdsfortjeneste' som Kim Madsen at blive motiveret med for at blive raske nok til at påtage sig et nyttejob som f.eks. folketingskandidat for LA .... ;o/

Karsten Lundsby, Egon Stich, Steen K Petersen, Peter Wulff, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Per Klüver, Randi Overgård og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeg ser aldrig Debatten. Jeg synes Ikke programmet klæder en anstændig TV-kanal. Programmet tillader de værste svinemikler at sprede deres gift og nedrigheder i folks stuer. En arena for verbale gladiatorkampe, hvor de med mindst moral og mest rapkæftede vinder. Det kan detektor ikke bøde på.
Jeg er forlængst holdt op med at se det, fordi det efterlader mig med indestængte frustrationer og vrede, som jeg er flere dage om at komme over.
Jeg kan ikke acceptere at EL og Å deltager i programmet, da de derved legitimerer svineriet. Hvis de boycottede programmet, vil vil det miste sin berettigelse.

Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Benny Larsen, Kenneth Krabat, Mads Berg, Egon Stich, Carsten Mortensen, Steen K Petersen, Hans Larsen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Maria Jensen, John S. Hansen, Lise Lotte Rahbek og P.G. Olsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Du ved slet ikke, hvad du går glip af Torben Skov
Så hører du vel heller aldrig 'Det vi taler om i Radio Møller' søndag formiddag, når 'vi de anstændige' er til gudstjeneste i den lokale filial af Folkekirken, som p.t. bestyres af udenrigsmedister Anders Samuelsens storesøster, kultur- og kirkemedister Mette Bock ... ;o)

Det er som en moderne hekseprøve: Hvis du er rask nok til at deltage i debatten, kan du ikke være syg nok til at være arbejdsløs. Altså kan en arbejdsløs aldrig komme til orde.

Alvin Jensen, ingemaje lange, Hanne Koplev, Thomas Tanghus, David Zennaro, Birgit Schov, Benny Larsen, Karsten Lundsby, Kenneth Krabat, Brian W. Andersen, Mads Berg, Carsten Mortensen, Kim Houmøller, Bjørn Pedersen, Ulla Søgaard, Hans Larsen, Anne Schøtt, Anne Eriksen, Arne Albatros Olsen, Torben Skov, Sven Elming, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Maria Jensen

Det er præcis sådan systemet fungerer. Som en moderne hekseprøve.

Såfremt nogle ikke ved hvad en gammel hekseprøve indebar, var det således at den anklagede blev bagbundet og lagt ned i en sæk. Flød vedkommende ovenpå vandet, var personen en heks der så blev brændt. Sank personen, var vedkommende uskyldig, og så var det bare ærgerligt. I begge tilfælde var resultatet det samme.
Så selvom der var uskyldige mennesker der måtte bøde for al den uhyggelige trolddom heksene var ansvarlige for, helligede målet altså midlet.

Det samme ser vi idag, hvor alle arbejdsløse mistænkeliggøres og brændemærkes med ord som "nasserøv" og "dovenlars", i særdeleshed når de vover at deltage i den offentlige debat, eller såmænd bare tillader sig at lægge billeder op på Facebook af julebag..

Det er beskæmmende og usmageligt at mange ikke er nået længere end middelalderen i deres menneskesyn.

Alvin Jensen, ingemaje lange, Hanne Koplev, Thomas Tanghus, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Mads Berg, Keld Sandkvist, Egon Stich, Carsten Mortensen, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Dorte Sørensen, Peter Wulff, Bjørn Pedersen, Anne Schøtt, Maria Jensen, Anne Eriksen, Arne Albatros Olsen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Emil Snebang Poulsen

Altså fordi én politiker, med 2691 personlige stemmer, stiller sig til tvivl overfor en enkelt person i sygedagpengesystemet, betyder det jo ikke, at fattige og kronisk syges mulighed for frit at deltage i debatten, er i angreb.

Fagforeningerne viser skam hver gang, at de står i totalt forsvar overfor deres medlemmer, samtidig med, at vi har Socialdemokratiet som Danmarks største parti.

Desuden har de i et kæmpe forum i diverse medier, hvor de kan blive hørt og få deres historier ud - Information er blot et eksempel på dette

Lise Lotte Rahbek

Emil S. P.
Der tales ikke om dagpengesystemet.
De hårdest ramte borgere, de som LA'eren gerne vil lukke munden på, er syge mennesker i kontanthjælps- og beskæftigelsessystemet. Har ikke en skid med fagforeninger at gøre.
Læs teksten.

Alvin Jensen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Benny Larsen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Carsten Mortensen, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Torben Skov, Hans Larsen, Heidi Larsen, Maria Jensen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Emil Snebang Poulsen :

"Desuden har de i et kæmpe forum i diverse medier, hvor de kan blive hørt og få deres historier ud - Information er blot et eksempel på dette".

Ja, og lige lidt hjælper det åbenbart med ovenstående kommentar i betragtning.

Alvin Jensen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Benny Larsen, Carsten Mortensen, Steen K Petersen, Hans Larsen, Anne Eriksen, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Emil Snebang Poulsen -
hvis der nogen , fagforeningerne IKKE løfter en finger for, er det kontanthjælpsmodtagere.
Bl.a. fordi mange af dem har været nødt til at melde sig ud, fordi de i længden ikke har råd.
HVIS fagforeningerne ville gære noget for de ledige på kontanthjælp, ville de for længst have afskaffet de såkaldte virksomhedspraktikker , der blot er lig med gratis arbejdskraft.
OG den dag, S valgte Mette Frederiksen til formand, viste de, at de er lodret ligeglade med de svageste - vi er ikke så få, der stadigt husker hendes ugerninger som beskæftigelsesminister !!!

Alvin Jensen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Benny Larsen, Kim Folke Knudsen, Kenneth Krabat, Egon Stich, Carsten Mortensen, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Randi Overgård, Peter Wulff, Hans Larsen, Lars Løfgren, Maria Jensen, Anne Eriksen, Ebbe Overbye, Arne Albatros Olsen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Emil Snebang Poulsen

Nu er fagforeningernes - der er en af landets største organisationer - anden store, politiske agenda, at lave lobbyarbejde for sociale reformer, der skal komme de hårdest ramte borgere i samfundet. Venstrefløjen står til at få flertal ved næstevalg - en fløj, der bryster sig med, at repræsentere de svageste i samfundet. Spørgsmålet er måske mere, hvor denne uretfærdighed ses henne?

Lise Lotte Rahbek

"Nu er fagforeningernes - der er en af landets største organisationer - anden store, politiske agenda, at lave lobbyarbejde for sociale reformer, der skal komme de hårdest ramte borgere i samfundet"

Det er noget af en påstand, Emil S.P. Dokumentation og/eller velbrgrundede argumenter for påstanden ville være på sin plads.

Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Carsten Mortensen, Steen K Petersen, Heidi Larsen, Herdis Weins, Maria Jensen, Anne Eriksen, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Emil Snebang Poulsen

Nu er LO f.eks. meget tændt på bedre vilkår for borgere på dagpenge..https://www.dr.dk/nyheder/politik/i-ny-mediekampagne-kraever-lo-hojere-d...

Lise Lotte Rahbek

Goddag mand, økseskaft

Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Benny Larsen, Steen K Petersen, Torben Skov, Heidi Larsen, Herdis Weins, Maria Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Den undskyldning kan man kigge langt efter. For der er tilsyneladende konsensus om uanset hvor snotdumt, man opfører sig som politiker, så skal der aldrig undskyldes. Politikeren tier til gengæld og håber, at stormen derved rides af.

Det er i hvert fald standarden hos Liberal alliance, hvor Mette Bocks facebookopslag om de 3 BaneDanmarkansatte (som hun iøvrigt forvekslede med DSB) og Ole Birk Olesens facebookopslag om en - efter hans hoved - nidkær billetkontrollør i Ringsted for nylig.

Alvin Jensen, Benny Larsen, Kim Folke Knudsen, Carsten Mortensen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Må jeg erindre om filmen " Hvordan vi kommer af med de andre" fra 2007 ... den er en skarp forudsigelse. Omend den nok var tænkt som satire, er den blevet den skinbarlige virkelighed ... lige ved og næsten. https://www.dfi.dk/viden-om-film/filmdatabasen/film/hvordan-vi-slipper-a...

Carsten Mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

I meningsmålingerne står LA til 9 mandater hvis der var folketingsvalg nu. Venstre står til 33 mandater. Radikale til 10, og Konservative til 6. Socialdemokratiet til 47...

Kim har allerede meldt ud at han ikke er interesseret i en undskyldning, og hvad skal det da også nytte? Især hvis det skal være på vegne af alle ledige med kroniske sygdomme? Der er masser af danskere, der deler Lindahls syn/vrangsforestillinger om syge ledige, om at så længe de ikke kan se at der er noget galt, er der intet galt. Jeg er som kroniker flintrende ligeglad med en undskyldning fra Lindahl. Jeg er endda ligeglad med undskyldninger fra alle andre danskere.

Det jeg savner er at vi for helvede snart holder op med at tro at fordi vi FØLER at nogle tænker sådan og sådan, fordi vi FØLER at det "da ikke kan passe" at nogle der ikke går rundt og siger "av av av" hele tiden og "ser ud" som om de har ondt, de kan da ikke rigtigt have ondt.

Thomas Tanghus, David Zennaro, Kim Folke Knudsen, Carsten Mortensen, Jane Jensen, Lise Lotte Rahbek, Maria Jensen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

HAR Kim Madsen en lægeærklæring på at han er uheldbredelig og kronisk syg? Det fremgå ikke, men er vel ganske afgørende.
Hvis han har, så bliver han vel ikke sendt i jobtræning - eller?
Hvis ikke han har, så er det vel rimeligt at stille spørgsmål?

Dorte Sørensen

For en ordens skyld bare en bemærkning til Eva Schwanenflügel 08. oktober, 2018 - 16: hekseprøve.

De fleste hekseprocesser i Danmark og herunder hekseprøver foregik ikke i Middelaldren, men i Renæssancen bl.a. under Chr. IV.

David Zennaro, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Ordstyreren elsker at høre sig selv tale og afbryde andre i en uendelighed. Clement har ikke løftet sin opgave. Årsagen er nok L.A. kraftige besparelse på D.R. og han slet ikke tør lægge sig ud med dem.

Men det er en skændsel at Laura Lindahl kan tillade sig for åben skærm at svine en gæst til uden ordstyreren griber ind!

Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Benny Larsen, Kim Folke Knudsen, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Dorte Sørensen

Du har helt ret hvad angår de hjemlige hekseprocesser. Mærkeligt nok, når man hører om fra borgerlige politikeres side hvordan Reformationen og Lutheranismen bevirkede mere ligestilling og frihed.. Det er ren og skær historieforfalskning.
Jeg hentydede dog mere generelt til Inkvisitionen under den katolske kirke.

Kim Folke Knudsen

Er du politiker så sidder du i et tillidshverv. Du er borgernes repræsentant på tinge i Regionsråd og i Kommunalbestyrelsen.

Med sig følger, at udvise pli og høflighed overfor borgerne. Det skaber respekt men måske ikke accept af dine holdninger. Det er demokratiets vilkår.

Der er desværre visse politikere, som ikke ser ud at have forstået dette budskab. Det er dybt problematisk at en person: med myndighed magt og adgang til pressen bruger denne magt til at nedgøre et medmenneske, hvis liv og baggrund, som du ikke har forstand på.

Vi har for mange KLOGE ÅGE typer, som drager konklusionen inden vedkommende overhovedet har sat sig ind i sagens rette forløb. De er med til at skabe politikerlede og det med rette.

LAD VÆRE MED AT TRAMPE PÅ BORGERNE. BEHANDL DINE MEDMENNESKER SOM DU SELV ØNSKER AT BLIVE BEHANDLET - MED FORSTÅELSE RESPEKT OG VÆRDIGHED.

Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Den degenerede debat i Danmark opstod, da højrefløjen og især DF ville tage et opgør med Den politiske Korrekthed. Slut med underbyggede argumenter, slut med afbalanceret standpunkter og ind med alle de højtråbende galehoveder, som kunne overdøve hinanden i de mest larmende og støjende indlæg. Flere af indlæggene her rammer den ubehagelige inkvisitoriske debattone med det rette ord. En hekseproces.

Når tilhængerne af den degenerede debat får øje på Sverige, så hvæser de hånligt FØJ der har vi et land som er sunket ned i politisk korrekthed og efterfølgende i kaos læs flygtningekaos. Det er ikke langt tid siden, at Pia Kjærsgaard påstod, at Tintin i Congo var forbudt i Sverige. Et simpelt opslag på Google afslørede det modsatte, men påstanden var slynget ud i den blå luft af en dansk politiker.

Det var nemt at starte med at gøre flygtningene til syndebukke, for de har ikke nogen talsmand i den danske politiske verden og i den degenerede del af den danske presse. Det er altid nemt at pege på den anderledes og udnævne vedkommende til syndebuk for samfundets elendigheder.

Jeg og andre af mine gode venner tænkte. Det bliver ikke ved flygtningene. Det bliver mainstream og næste gang er det en anden udsat gruppe, der skal udsættes for politikernes hån og spot. Ganske rigtigt se bare ovenstående. Det er så nemt at snerre af en syg person, hvor vedkommende ikke sidder i rullestol eller er uden arme og ben.

Laura Lindahls ageren i programmet er forkastelig, især da hun selv sidder på den gyldne gren og formentlig aldrig har oplevet, hvad det vil sige at skulle vende hver en 25 øre af de sociale ydelser, som du modtager. Clement burde have grebet ind i debatten. Et menneskes sygdomsjournal er ikke et offentligt emne, som kan serveres i DR2 DEBATTEN.

Laura Lindahl - Det er på tide at sige undskyld til min Navne bror Kim Madsen.

Olav Bo Hessellund, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Uden indsigt i sygdomme og den ramte person at kunne påstå han overdriver, så må det konstateres at det er svært at underdrive Laura Linddahls dumhed.

Hans Larsen, David Zennaro og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I en offentlig debat på TV, hvor mennesker der er blevet tromlet af systemet og langtidsparkeret på den billigste ydelse uden chance for at appellere sin 'dom' til hverken Ankestyrelsen eller domstolene, træder modigt frem for hele landet og prøver at forklare deres sag, skal der overhovedet ikke være udokumenterede beskyldninger om bedrageriske påstande fra politikerside.

Politikerne burde holde sig for gode til at overfalde almindelige mennesker i en udsat livssituation med de retoriske kneb som de så gerne ondskabsfuldt udøver mod hinanden. For de har selv valgt det.

Den udsatte borger har ikke en chance overfor sådanne gemenheder, selvom jeg alligevel synes både Kim og den anden deltager det var lykkedes at komme i fleksjob da hun flyttede kommune, klarede sig fornemt.

Politikerne udtaler sig fra en magtposition, og underkender uden videre andre menneskers selvopfattelse og udsagn som 'forkerte' , uden at have kendskab til personerne.
Det sker for åben skærm, hvor værten ovenikøbet ikke evner at få stoppet tilsviningen.

Og det er ikke første gang Clement har tilladt dårlig og klam opførsel fra de liberalistiske og nationalkonservative i Debatten.

Der er ingen der forlanger et bevis på de valgte politikeres duelighed og kvalifikationer som folkets tjenere.
Måske skulle vi begynde på det, for en sådan opførsel er jo indikativ for disrespekt, arrogance og selvfedme. Og almindelig lam-i-roen syndrom.

Heidi Larsen, Anne Schøtt, Thomas Tanghus, Herdis Weins, Hans Larsen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Du kan ikke forvente at en gyngehest kan fole og du kan ikke forvente empati og virkelighed fra en LA-LA politiker.
Længere er den ikke.