Læserbrev

Nedsæt et prioriteringsråd, og skab et bedre sundhedsvæsen

Regeringen varsler et udspil til en ny sundhedsreform. Men det tegner ikke til, at dette udspil vil løse sundhedsvæsenets grundlæggende problematik, nemlig de begrænsede ressourcer, og hvordan de fordeles
Debat
11. oktober 2018

Regeringen varsler et udspil til en ny sundhedsreform. Men det tegner ikke til, at dette udspil vil løse sundhedsvæsenets grundlæggende problematik, nemlig de begrænsede ressourcer, og hvordan de fordeles.

Der burde ses nøje på, hvilke principper der ligger til grund for fordelingen i sundhedsvæsenet. Altså: Hvordan prioriteres der mellem forskellige behandlingsformer, forebyggelse, genoptræning, rehabilitering og medicin? I bedste fald er denne fordeling baseret på en sundhedsfaglig vurdering. I mange tilfælde er den tilfældig, historisk bestemt eller styret af folkestemningen. I værste fald går midlerne til dem med de stærkeste interesseorganisationer. Spørgsmålet er, om det er det, vi ønsker for vores sundhedsvæsen?

Prioriteringerne i sundhedsvæsenet burde styres af det værdisæt, vi har i samfundet, om let og lige adgang til sundhedsvæsenet. De burde ikke være et tilfældigt offer i en folketingsvalgkamp. For at få langsigtet planlægning burde der nedsættes et prioriteringsråd.

Prioriteringer er selvfølgelig et følsomt emne. Nogle skal have mere og andre lidt mindre. Der kan opstilles mange cost-benefit-modeller ved behandlinger, screeninger eller forebyggelse. Dette anvendes flittigt, men økonomiske faktorer er ikke de eneste, der bør vægtes.

Et prioriteringsråd kunne være løsningen. Et råd bestående af sundhedsfaglige, ledere i sundhedsvæsenet, repræsentanter fra patientforeninger, politisk valgte og gerne en åndelig vejleder såsom en præst, filosof eller lignende.

Pointen er at skabe et forum, hvor man kan behandle både principielle emner og cases fra virkeligheden. Prioriteringsrådet kunne give sine anbefalinger til lokal- og folketingspolitikere og dermed få en reel indflydelse på prioriteringerne i vores sundhedsvæsen. En lignende model findes allerede i Norge og danner en faglig, etisk og værdibaseret prioritering i det norske sundhedsvæsen. Det er mere retfærdigt end det, vi ser i Danmark.

Line Gessø Hansen, 1. kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her