Læserbrev

Socialdemokratiet: Vagthunden skal tilbage i bankernes bestyrelser

Hvidvaskningsskandalen viser, at der er brug for drastiske ændringer i den måde, bankerne drives på i Danmark. For samfundets skyld og for bankernes egen
Debat
5. oktober 2018

Efter hvidvaskningsskandalen i Danske Bank er det på tide at overveje, om ikke der igen er behov for at stramme kontrollen med ledelsen af bankerne.

De afsløringer, Berlingske har oprullet, er dybt alvorlige og kalder på drastiske tiltag. Sagen udvikler sig langsomt til at blive en af de største bankskandaler i nyere dansk historie. Vladimir Putins inderkreds, gangstere og våbensmuglere har brugt banken til at hvidvaske millioner af kroner. Sagens seneste udvikling er foruroligende, hvor Financial Times har afsløret, at både Danske Banks direktør og Finanstilsynets nuværende formand har været advaret om karakteren af aktiviteterne i Estland.

Bankens ledelse har tilsyneladende forholdt sig passivt i årevis, selvom en whistleblower allerede i 2013 advarede dem om, at noget var rivende galt. Man valgte fra bankens side ikke at gå ind i sagen, og hvidvaskningen fortsatte i stor stil.

Det har sat alvorlige spørgsmålstegn ved troværdigheden af hele vores finansielle sektor. Derfor er vi også nødt til igen at overveje, om staten skal have plads i bankernes ledelse. Offentligt udpegede medlemmer, der kan råbe op, hvis de får mistanke om ulovligheder i banken.

I 2002 fjernede Anders Fogh Rasmussen netop en sådan ordning. Efterfølgende kastede Danske Bank sig ud i det spekulationseventyr, der gjorde, at de i 2008 måtte reddes af skatteborgerne. Men løsningen på de nye sager er ikke nødvendigvis at genindføre ordningen fra før 2002, hvor der sad egentlige offentlige repræsentanter i de finansielle institutioners bestyrelser. Vi må ikke bilde os selv ind, at det ville kunne forhindre alle dårlige beslutninger i fremtiden. Men vi bliver nødt til at se på, hvordan vi styrker kontrollen med bankerne.

Da Henrik Sass Larsen var Erhvervsminister, sagde han, at »banking should be boring«. Bankerne lyttede tilsyneladende ikke. De hurtige penge var mere attraktive end at genopbygge tilliden til den befolkning, der måtte rydde op efter finanskrisen.

Hvidvaskningsskandalen viser, at der er brug for drastiske ændringer i den måde, bankerne drives på i Danmark. For samfundets skyld og for bankernes egen.

Peter Hummelgaard, medlem af folketinget (S)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Løbende adgang til alle DB's ansattes årsopgørelser, vil være den bedste offentlige vagthund.

Og nu vi er i gang: "Åbne Skattebøger" til alle danskere (som vi havde det indtil 1950'erne)

Oluf Husted (SAS Whistleblower, siden 1991)

Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Vi skal da have et andet banksystem. Lapperierne nytter ikke noget.

Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar