Læserbrev

Staten burde også skifte bank

Man har længe givet de banker, der har haft mere end almindeligt ondt i moralen, en unfair konkurrencefordel. Er tiden ikke til at vælge et pengeinstitut, hvor moralen er i orden?
Debat
10. oktober 2018

Hvidvaskskandalen i Danske Bank kalder på reaktioner, og flere af kommunerne ser heldigvis på, hvordan de kan skifte bank. Det er glædeligt, at politikere i kommunerne ønsker at sende et klart signal. Nu bør Christiansborg følge trop.

Situationen i dag er, at Staten holder hånden under Danske Bank, Nordea og Jyske Bank, der alle er udpeget som »systemisk vigtige finansielle institutioner«.

Skiftende regeringer har alle åbnet statskassen for dem ved bankkriser.

Nordea bliver lige nu undersøgt af Bagmandspolitiet og har erkendt, at man »ikke har været god nok« til at opdage, at banken blev brugt til hvidvask. Danske Bank har frivilligt tilbudt at betale sin fortjeneste på hvidvask til et velgørende formål. Jyske Bank er, efter afsløringer fra bankens ansatte, tidligere dømt for at have hjulpet formuer i skattely på Gibraltar. (Dommen er dog efterfølgende blevet ophævet, red.) 

Man giver altså de banker, der har haft mere end almindeligt ondt i moralen de seneste år, en unfair konkurrencefordel. For det siger sig selv, at mange store kunder, herunder landets kommuner, hellere vil være kunder i en bank, der ikke kan gå konkurs, end i én, der kan.

Kommunerne bør ændre finansiel politik og vælge ansvarlige banker, der bidrager til at bekæmpe hvidvask og svindel. Regeringen bør støtte op om dette ved at tilbyde at begrænse den øgede risiko, kommunerne løber, og garanterer kommunernes indeståender op til et vist beløb – sådan som man i øvrigt gør for almindelige forbrugere. Det ville være mere fair konkurrence.

Herudover bør regeringen selvfølgelig overveje, om Staten fortsat skal være kunde i Danske Bank. Herfra skal lyde en klar opfordring til at vælge et pengeinstitut, hvor moralen er i orden. Derudover skal der indarbejdes betingelser, så aftalen kan ophæves i tilfælde som dette, hvor den finansielle institution har handlet, som vi har set de store banker gøre på det seneste.

Sine Heltberg, folketingskandidat på Frederiksberg (S)

Rettelse:

Den omtalte retssag mod Jyske Bank blev anlagt mod Jyske Bank Gibraltar af tidligere klienter hos advokatfirmaet Marrache & Co. om bankens ansvar i forbindelse med advokatfirmaets svindel med klienternes midler. Der er således ikke tale om en sag om skattely, ligesom sagen ikke fremkom på baggrund af afsløringer fra bankens ansatte. Information beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når nu UBER chaufførerne fik åbnet deres årsopgørelser af højesteret, så må staten, regionerne og kommunerne også forlange, at se om deres banks ledere har "husket" selv at betale skat.

Ganske som jeg ønsker at se offentlige chefers, samt deres politiske lederes skattevillighed, gerne før næste EU- og folketingsvalg.

Uden den åbenhed, får ingen ikke min stemme. (Alle må gerne se mine årsopgørelser, siden 1963)

Oluf Husted (SAS whistleblower, siden 1991)

Niels-Simon Larsen

Statens bank må så hedde Merkur fra nu af.

At Danske Bank, Nordea og Jyske Bank er så store, at der ikke kan ske dem noget, ligegyldigt hvad de laver af svigt, er svært at forstå, at det kan foregå i dagens Danmark.
Er der dog ikke et flertal af vores lovgivende politikere på Christiansborg, der vil gøre noget seriøst mod dette råddenskab i de store danske banker.?