Klumme

Storbankernes ryggesløse pengeliderlighed er åbenbart ikke til at komme uden om

Ud fra den seneste tids skandalesager kan man få det indtryk, at kulturen i banksektoren er så bundrådden, at der ligger møg under hvert eneste gulvtæppe, man løfter
Ud fra den seneste tids skandalesager kan man få det indtryk, at kulturen i banksektoren er så bundrådden, at der ligger møg under hvert eneste gulvtæppe, man løfter

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
18. oktober 2018

I den seneste uge er en eksotisk superskurk i skikkelse af en ældre, statsansat kvinde fra Hvidovre løbet med det meste af folkets forargelse. Men mens Brittas hang til rideheste og sjældne safaridyr er blevet rådyrket, har få dvælet ved, at den sensationelle svindelsag i Socialministeriet på næsten litterær vis er vævet sammen med hvad, der formentlig er Europas største skandale om hvidvask af penge nogensinde.

For hvor overførte diskrete Britta de 111 mio. til?

Jo, hun havde selvfølgelig sin svindlerkonto i Danske Bank, der åbenbart er et af de foretrukne pengeinstitutter blandt verdens forbrydere. Det er i al fald det indtryk, man får, efter at det i sommer kom frem, at der er sendt mistænkelige pengestrømme gennem bankens estiske filial på op mod 1.500 mia. kr.

I sammenligning med det beløb kan Brittas 111 mio. selvfølgelig virke undseelige. Alligevel mener direktør for RevisorJura Jakob Dedenroth Bernhoft, at Danske Bank burde have fået øje på overførslerne:

»Der er slet ingen tvivl om, at banken skal reagere, hvis en statslig ansat pludselig begynder at modtage så betydelige pengebeløb – da især, hvis beløbene overføres fra hendes egen arbejdsgiver,« sagde han til Ekstra Bladet.

Et tak for sidst

Brittas sag bekræfter billedet af en bank, der ignorerer åbenlyse tegn på kriminel aktivitet. Mon det var, fordi Britta var en ‘mangeårig og betroet’ kunde? Eller havde Danske Bank også i denne sag blikket så pengeliderligt rettet mod bundlinjen, at nogle millioners ekstra omsætning blot forekom kærkommen?

Det står hen i det uvisse, men den bundrådne etik i bankens top bekymrer tilsyneladende ikke regeringen ret meget. I hvert fald mener den stadig, at Danske Bank skal fortsætte med at styre alle statens ind- og udbetalinger de næste fire år.

Da Danske Bank fik forlænget kontrakten med staten i sidste uge, hæftede innovationsminister Sophie Løhde (V) sig ved, at regeringen kan fyre banken, hvis den bliver dømt for hvidvask.

Det er jo et fint retsprincip, at man er uskyldig, indtil man er dømt. Men det er vist hævet over enhver tvivl, at Danske Bank har så gennemgribende problemer med at leve op til basale etiske fordringer, at regeringen ikke har grund til at vente med at afbryde samarbejdet, indtil banken er dømt.

Et mere pragmatisk – og langt mere tragisk – argument for at lade hvidvaskbanken fortsætte som statens bank er, at den var den eneste, der bød ind på statens opgave.

Det understreger, hvor usundt det er, når banker bliver så kolossale, at de ikke er til at komme uden om.

Danske Bank var for stor til, at staten kunne lade den krakke under finanskrisen, og nu siger banken så tak for sidst til skatteborgerne ved at vise, at den er så altdominerende, at der ikke er noget alternativ til at lade den fortsætte med at stå for udbetalingerne til de offentligt ansatte – en betroet opgave, som Brittas sag jo demonstrerer, at banken udfører med samvittighedsfuld omhyggelighed.

Apatiens lethed

Det bliver ikke mindre fortvivlende af, at de andre storbanker, som potentielt kunne være statens bank, er tvivlsomme alternativer. F.eks. bekræftede det svenske bagmandspoliti tirsdag, at de har modtaget en politianmeldelse af Nordea for hvidvask af penge.

Det er let at blive apatisk over storbankernes ryggesløse ageren – ikke bare fordi deres forbrydelser kan virke abstrakte og svære at forstå – men også fordi det er så svært at pege på løsninger.

Enhedslisten har foreslået, at staten overtager Danske Bank, hvis/når den dømmes i hvidvasksagen. Andre foreslår at oprette en spekulationsfri statsbank, som kan drive almindelige ud- og indlån med høj sikkerhed og uden profitliderlige aktionærer. Socialdemokratiet peger på, at man bør øge statens indflydelse i de eksisterende banker ved at indsætte politisk udpegede repræsentanter i bestyrelserne, som kan agere modvægt til de mest skrupelløse jakkesæt.

Ingen af løsningerne er fyldestgørende, men et er sikkert: Det er en bunden politisk opgave at få strammet storbankernes tøjler – jo før, jo bedre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Gry Inger Reiter

Du har ret - det skriger simpelt hen til Himlen, at Danske Bank bare lader kr. 111 millioner rulle ind på kontoen hos en offentlig ansat med en årsløn på under kr. 500.000.
Fuldstændig uden at leve op til de lovfæstede forpligtelser til at indberette mistænkelige pengestrømme.

Per Torbensen, Steen K Petersen, Allan Stampe Kristiansen, David Breuer, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Mon ikke politikerne bruger tiden frem til dommen til at finde en anden bank? Man kan da håbe.

Eva Schwanenflügel

Gry Inger Reiter :
"Ingen af løsningerne er fyldestgørende, men et er sikkert: Det er en bunden politisk opgave at få strammet storbankernes tøjler – jo før, jo bedre."

Ovenstående udsagn er næsten profetisk.
Idag har DR og Politiken nemlig afsløret, at der er begået skattesvindel i hele Europa for mindst 410 milliarder kroner.
Det er et komplot med en personkreds på 10-15 folk, der også involverer den fra Danmarks side sigtede Sanjay Shah, der står bag svindel med udbytteskat. Og alle personerne har været ansat i storbanker, og uddannet på vestlige universiteter.
Der er dokumentation for at disse folk minutiøst har planlagt hvilke lande det var muligt at udføre svindlen i.
En strategi for Europa, hvor bankerne har medvirket til at finde huller i lovgivningen eller den statslige kontrol de kriminelle kunne udnytte.

Steen K Petersen, Allan Stampe Kristiansen, Oluf Husted, Arne Thomsen, Viggo Okholm, David Breuer, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Kommer til at tænke på en gammel Don Henley sang fra Gimme What You Got fra 1989!
Hvor han bl.a, synger:
..."
Now it's take and take and takeover, takeover
It's all take and never give
All these trumped up towers
They're just golden showers
Where are people supposed to live?
You can arm yourself, alarm yourself
But there's nowhere you can run
'Cause a man with a briefcase
can steal more money
Than any man with a gun"

Bjarne Bisgaard Jensen, Vivi Rindom, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Bjarne Andersen, Anne Eriksen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Torben Lindegaard. Vedr. Britta Nielsens bedrageri må ansvaret først og fremmest ligge ved Socialstyrelsen som overhovedet ingen styr har på hvem de giver penge til og giver ansvar til folk i flere ansvarslag så de frit kan opdigte og sidenhen udbetale.

Henrik Bjerre, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Gert Romme anbefalede denne kommentar

... der er vist lige et "fra" for meget...

Selvfølgelig skal banken nationaliseres. Vi kan ikke leve med end bank, der er større end landets BNP.

Steen K Petersen, Nike Forsander Lorentsen, Lars Løfgren, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Holger Madsen, Steffen Gliese, Carsten Munk og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er narkomani. Intet er mere vanedannende det end abstractum, der hedder penge - netop fordi det er så herlig uhåndgribeligt. Men det er samtidig tydeligt, at penge som koncept på den måde har fuldkommen uddistanceret sig selv, og der er brug en total omlægning, hvor vi udfører nødvendige handlinger og producerer, fordi vi er gode til det og fordi det er nødvendigt for civilisationens opretholdelse. Vi skal væk fra ideen om noget-for-noget, der er hele kernen i pengedyrkelsen.

Jan Fritsbøger, Lars Løfgren, Mathias Petersen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Finansgiganterne er ude af demokratisk kontrol. Denne kontrol må (gen)indføres. Politikerne og deres finansrådgivere må finde ud af hvordan.

Steen K Petersen, Steffen Gliese, Torben Vous og Peter Tagesen anbefalede denne kommentar

Man skal bare sætte en enkelt bestyrelse i fængsel for bedrageri så er problemet løst. Bare en enkelt..

Problemet er at samtlige ansatte med ansvar i bankernes investeringsafdelinger VED at den slags svindel og bedrageri ingen konsekvenser får for dem selv personligt. De ved at de 100% ikke kan lide på andre måder end en fyrerseddel.

Dan Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Oluf Husted, Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Man kan sagtens finde ud af at have kontrolgrupper i kommunerne som holder øje med om en ftp får 50 øre for meget i pension, boligsikring ell. lign. ...eller om de sover for meget sammen med nabokonen!
Men nogen er åbenbart helt fri for kontrol!
Det underlige er at hr. og fru alm.danmark ikke har set det forskellen for længst.

Dan Jensen, Steffen Gliese, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Sidder her på månen og dingler med benen som sedvanlig og har mange meninger og synspunkter. Denne gang vil jeg gerne give en eloge til alle journalister, public service og whistleblowers som graver og fortsat graver videre i denne 'folkefjenske' bankdynga og deres kriminelle gang. Damen med de 111 miljoner er jo small potato sammenlignet.

De virkelige kriminelle danskere sidder i Saxo Bank.