Læserbrev

Det er ikke dig, der styrer dit newsfeed

Det er ikke sandt, når Facebooks kommunikationschef i Norden siger, at vi selv kan styre vores newsfeed. Tværtimod styres det af op imod 100.000 individuelle parametre, vi ikke kender
Debat
5. oktober 2018

I Information den. 22.9 udtaler Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden, at vi selv styrer vores newsfeed ved at vælge, hvem vi er venner med, og hvilke sider vi følger. Münster taler dog desværre mod bedre vidende.

Facebooks newsfeed styres af algoritmer, matematiske koder, der er designet til at vise os bestemte statusopdateringer, nyheder og reklamer. Udvælgelsen sker i forlængelse af de input, de får. Det gælder både de oplysninger, vi bevidst giver, når vi for eksempel indtaster vores navn og alder, men også oplysninger fra sporene af vores færden på nettet. Alt, hvad vi laver, liker og køber digitalt, gives videre og bliver brugt til at skabe indholdet, vi ser på vores skærme.

Ingen af os ved med sikkerhed, hvordan algoritmerne præcist fungerer. Lars Backstrom, som er en af Facebooks ingeniører, har udtalt til magasinet Marketing Land, at der er op imod 100.000 individuelle parametre, der afgør, hvad man ser – men vi kender dem ikke.

Facebook modtager en masse personlige oplysninger, som vi med glæde og måske uden at tænke over det leverer hver dag. Men hvordan disse oplysninger eksempelvis blev til lige netop mit newsfeed, der består af opslag fra Lars Løkke, Elgiganten og Politiken, kan jeg ikke få at vide.

Vi ved dog én ting: Hvis du har penge, kan du betale dig til en plads i din målgruppes newsfeed. Mange opslag fra især partier og virksomheder ser vi kun, fordi deres ophavsmænd har betalt for, at netop du skulle se opslaget – eller mere præcist, for at personer i dit område, med dine interesser og adfærdsmønstre skulle se det.

Man kan sammenligne algoritmen med en lygte, der kaster lys på visse områder af den mørke, tætbeplantede jungle af informationer, mens den lader andre steder forblive uset. Hvorfor den lyser på noget frem for noget andet, kan vi ikke få svar på. Men hvis du har penge nok, kan du få lygten til at lyse på dig.

Silas L. Marker, forsker ved Center for Information and Boblestudier

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg høre til gruppen, der mener at ejerne af sociale "platforme" skal være ansvarlige for indholdet.
Frihedsværdien er kun aktuel til undertrykkerne lærer at bruge dem. Så vokser deres magt yderligere.
Lad Facebook og andre blive underlagt presseloven, og kræv ansvarlige redaktører, vi kan drage til ansvar ved domstolene.
Ønsker du frit og uafhængig at give din mening til kende offentlig, og du nægtes adgang til medier under andres ansvar, så lav en hjemmeside eller skriv en blog.
Frihed er ikke bolt at kunne udtrykke sig, men i lige så høj grad at kunne leve uden at skulle frygte en shitstorm.