Læserbrev

Venstrefløj scorer selvmål, når de debatterer trans-toiletter

Jeg vil komme med en opfordring til det nogenlunde pragmatiske flertal på den progressive venstrefløj: Lad være med at skænke den reaktionære højrefløjs ekstremister og landsbytosser sejre på stribe
31. oktober 2018

I store dele af værdidebatten bestemmer den progressive venstrefløj dagsordenen, spillereglerne og temaerne. Men de taber og taber bare på hjemmebane. Blandt andet fordi de scorer for mange selvmål.

For omkring et år siden sendte tre forfattere i USA tyve gakkelak-artikler ind til progressive, anerkendte akademiske tidsskrifter, hvoraf de fire nåede at blive offentliggjort. Et af dem foregav at komme med forskningsresultater baseret på to års feltarbejde på restauranter med letpåklædte kvinder som tjenere, hvor en »tematisk analyse af samtalerne ved bordene«, skulle klarlægge, hvorfor mænd kommer sådan nogle steder. En anden påstod at have fundet svar på spørgsmål om menneskelig beslutningstagning i forbindelse med voldtægtskultur og »queer-performativitet« i hundeparker i Portland, Oregon.

I USA i 2016, året hvor Donald Trump blev valgt til præsident, rasede en stor, til tider altoverskyggende, identitetspolitisk debat derovre om, hvilke offentlige toiletter transkønnede skulle have lov til at benytte.

Herhjemme har man fuldstændig kopieret temaerne fra USA. For eksempel tidligere på året, hvor ledelsen på Københavns Universitet prompte krøb i flyverskjul, efter at en lille håndfuld studerende klagede over det krænkende i, at der var mexicansk tema til en fest på jurastudiet, på baggrund af måden minoriteter, racer, stereotyper osv. blev omtalt.

Alt det ovenstående er nemt at gøre sig morsom over. Til tider for nemt. Men det er selvfølgelig ikke alt sammen fuldstændig latterligt. Disse sagsforhold og spørgsmål er givetvis meget komplicerede, men ofte glemmer vi helt menneskets evne til at hæve sig over sproget og til overhovedet at have en humoristisk smertetærskel.

Man må erkende, at en fyr som Donald Trump må have betragtet venstrefløjens adfærd i tilfældet med transtoiletterne som en appelsin i turbanen. Det skyggede for mere ubehagelige kampe, hans modstandere kunne have valgt at tage i stedet.

Jeg vil hermed komme med en opfordring til det nogenlunde pragmatiske flertal på den progressive venstrefløj: Lad være med at skænke den reaktionære højrefløjs ekstremister og landsbytosser sejre på stribe. I må dæmpe og ignorere deres toneangivende ekstremister i stedet for bare at score selvmål gang på gang – og så på hjemmebane!

Asbjørn B. Christensen, historiker

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Peter Knap
  • Hans Aagaard
Ejvind Larsen, Peter Knap og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu