Klumme

Black Friday er endnu en dag, hvor venstrefløjen strides indbyrdes, mens den destruktive kapitalisme vinder

Den årlige Black Friday-debat giver en fristende anledning til at stive sin position i henholdsvis den grønne og den røde lejr af – og således drukner de reelle problemer endnu en gang i identitetskampe
Den årlige Black Friday-debat giver en fristende anledning til at stive sin position i henholdsvis den grønne og den røde lejr af – og således drukner de reelle problemer endnu en gang i identitetskampe

Asger Ladefoged

Debat
23. november 2018

»Wake up. Time to shop

Med denne ikoniske replik fra Pretty Woman tog Richard Gere 90’ernes pigehjerter med storm og fik en ny generation af unge kvinder til at drømme om at møde en (rig)mand, der ville forkæle dem med uanede mængder af kjoler, hatte og undertøjssæt. Replikken illustrerer den forbrugsromantik, der stadig havde sin uskyld i 1990, hvor filmen havde premiere – længe inden klimakrisens alvor havde manifesteret sig.

Men nu hvor FN’s klimapanel advarer om, at begrænsningen af den globale opvarmning til 1,5 grader celsius »vil kræve hastige og vidtrækkende omstillinger uden fortilfælde af enhver del af samfundet«, er forbrugsromantikken ikke længere så uskyldig.

Den prostituerede Vivians excessive shoppetur kan i 2018 ikke længere blot læses som en opmuntrende opstigning fra den underste underklasse til overklassen, men er nu også blevet et symbol på alt det, der går galt, når vi forveksler umådeholdent forbrug med det gode liv.

Dagens rituelle kritik

Uanfægtet vore dages viden om, hvor overhængende behovet for radikale adfærdsændringer er, hvis vi ønsker en beboelig planet i fremtiden, vil fire ud af ti danskere netop i dag vågne op med det samme på programmet som Julia Roberts: Time to shop.

Denne fredag er nemlig Black Friday. En slags detailhandlens helligdag, der har til formål at sætte skub i julehandlen gennem særlige tilbud – og som selvfølgelig er importeret fra de kommercielle højtiders hjemland, USA.

Black Friday fik sit store gennembrud herhjemme i 2015, hvor dagen slog rekorden for største handelsdag nogensinde i dansk historie, målt på omsætning betalt med dankort. Rekorden blev slået igen sidste år, hvor danskerne købte for over 2,1 mia. kroner. Og i år agter fire ud af ti danskere altså at bruge penge på Black Friday ifølge en måling udført for Nordea.

Hvert år står et væld af klimabevidste borgere fra den øvre indkomstkvartil klar til at fordømme Black Friday for at opfordre til uhæmmet forbrugsfest. I år har en velmenende kommunikationschef således kaldt dagen for »en galionsfigur for brug og smid væk-kulturen« i Politikens debatspalter, og Alternativet kalder den »en rigtig skidt nyhed for klimaet« og har i stedet inviteret til bæredygtige byttemarkeder flere steder i landet.

I den anden ende af venstrefløjen står arbejderisterne og forsvarer de lavtlønnede Black Friday-kunder, der bare gerne vil købe årets julegaver den dag, de er på udsalg. Under overskriften »Stop udskamningen af Black Friday-kunder« skrev Peter Hummelgaard (S) således i Politiken, at »sandheden er, at de, der går forrest med kritikken af udsalgsdagen, oftest er dem, der har de højeste lønninger og længste uddannelser«, og fortsatte: »Hvis det er måden, man kan smage bare en lille del af den tilværelse, som for dem i toppen er hverdagsgoder, så gør man det«.

Åbenlyse markedsfejl

Den årlige Black Friday-debat illustrerer et af centrum-venstres store dilemmaer. For hvordan kan vi sikre øget lighed uden samtidig at bidrage til klimaødelæggelserne? Hvordan kan vi give de brede klasser de samme muligheder som toppen af samfundet uden samtidig at øge det samlede forbrug og dermed CO2-udslippet?

Samtidig er Black Friday en fristende anledning til at stive sin position i henholdsvis den grønne og den røde lejr af. Der er masser af skulderklap, likes og potentielle stemmer at hente i at erklære, at man hellere bliver hjemme end deltager i en åndløs forbrugsfest, hvor alle køber endnu flere ting, de ikke har brug for, og som ødelægger kloden – eller i omvendt at erklære, at alle de højtlønnedes klimafrelste protester er udtryk for privilegieblindhed.

Og således bruger venstrefløjen (også) i dag krudtet på at dæmonisere hinandens positioner og reducere det hele til en kamp mellem identiteter.

I stedet burde begge lejre rette kanonerne imod den destruktive kapitalisme, der både er årsagen til den stigende ulighed og til den klimaødelæggende materialisme. Begge problemer er åbenlyse markedsfejl, som kun kan korrigeres gennem politisk indgriben – en indgriben, der kun er mulig, hvis de røde og de grønne står sammen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

At slyngler hæves til ærens top,
at smiger mæskes, og sandhed tigger,
at rige sluge den arme op,
og dyden nøgen på gaden ligger,
at bånd og stjerne
og tomme hjerne
forenes ofte, ja, mer end gerne,
det ser man tit, det ser man tit.

Drikkevise fra 1787 om datidens magtmisbrug fra vores danske regeringen, men et billede på den generelle tendens i Europa, der i Sydeuropa udløste den franske revolution (1789-1799).

De senest tal om fattigdom i EU fra Eurostat website.
‘People at risk of poverty or social exclusion’

16,7% af borgerne i Danmark.
23,5% af EU borgerne.

Ejvind Larsen, Ivan Breinholt Leth, Eva Schwanenflügel, Steen Obel, Per Torbensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Rosa Maluna Dahl

"For hvordan kan vi sikre øget lighed uden samtidig at bidrage til klimaødelæggelserne?"

Spørg Robin Hood...

Ejvind Larsen, Ivan Breinholt Leth, Dorte Nielsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Svend Erik Sokkelund, Bjarne Bisgaard Jensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Øj.. i en og samme artikel bliver de fattige 'staklet' for at købe på udsalg, hvad de priviligerede anser for hverdagsting, (fattige ved jo ikke bedre)
modsætninger indenfor 'venstrefløjen' bliver til identitetspolitik på de sociale medier,
og butikkernes igangsætning af julehandlen bliver sat i relief til amerikansk kulturkolonialisering.

En fattig, højtuddannet, forbrugskritisk, politisk farve-ignorant med facebookprofil ved jo ikke, hvilket ben hun skal stå på.
Hvilke røde og grønne personer mener Gry Inger Reiter, der skal stå sammen, og ... er det klejner, jeg kan dufte?

Eva Schwanenflügel og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Jamen, det er jo desværre ikke kun denne sorte fredag at der spildes krudt t.v. for midten på at nedgøre dem der ikke er t.v. for midten på samme måde som en selv.
De har det lettere dem t.h. med deres enkle mål, koste hvad de vil...
Tankevækkende, hvis det ikke falder Hummelgaard &co. ind, at det er model "konen med æggene" minus slutningen, han bifalder og glemmer at slutningen også der er en del af fortællingen.

Kurt Svennevig Christensen

Peter Hummelgaard ligger lige i kølvandet på sin formand når det handler om støtten til øget forbrug for de lavestlønnede. De skal bare boltre sig og flyve så meget de lyster. Priserne skal holdes nede på det hele så de fattige også kan være med. Det er blevet Socialdemokratiets slagsang. "Rejs jer fordømte her på jorden" og forbrug ligesom de alt for mange mange der tjener millionen og tæt på dén.

Målt på naturen og klimaet er Socialdemokratiet blevet det mest ødelæggende politiske parti vi har i dag. Og dertil skal lægges at hvis vores natur og vores klima er så truet, som Socialdemokratiet mener og skriver andre steder, er det også politisk populisme af værste skuffe.

Jørgen Clausen

Vi har for længst holdt op med at købe det vi har brug for. Vi køber bare for at købe af ren grådighed styret af de samme instinkter som finanssektoren og den rigeste 1%. Vi kan ikke få nok uanset behov eller hvem vi er. Det bunder i evolutionens natur.

En natur, som er under konstant udvikling. En natur som elimenere sine fejl uden skrupler og nåde. En natur, som altid vinder. En natur, som er mennesket mere end langt overlegen.

Torben K L Jensen

Ni ud af ti af de varer der er på tilbud "Black Friday" er faktisk billigere over hele året.
Sagt i BBC World News om Black Friday.

Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Fra Politiken i dag Black Friday 23. november 2018

“Hvorfor Guderne kæmper forgæves mod Dumheden, maa Guderne vide, Mænd kæmper dog jævnlig med Held mod den samme Fjende”.

I dag er vi drevet af den samme tilgang og temperament. Klimaforandringerne er ikke et spørgsmål om tro. De er dokumenteret og håndgribelige, og det har de været i over 100 år. Derfor skal kampen kæmpes med oplysning og konkret handling.
Citat Christian Jensen Ansvarshavende chefredaktør politiken.

Det er fint og det hører man meget for tiden, men hvordan?

Uligheden stiger.

r > g

where r is the return on capital and g is the growth rate of the economy.

Thomas Piketty

Papir investeringer i andre papir investeringer og forsikring har kun den værdi, der er tillid til at de har, så bunden burde gå ud af markedet for investering i gæld og forsikring, hvis der ikke er tillid til investeringer i samfundet med job og voksende forbrug var på trapperne.

Men sådan er det ikke lige nu, hvorfor ikke?

Det hænger sammen med den private gældsætning og kravet til økonomisk vækst på fortsat ‘stigende’ kul, gas og olie afbrænding fortsætter, men med de menneskeskabte klimaforandringer, er der en hurtig nedtælling for den vildfarselse, hvis ikke der findes teknologiske grønne energi landevinger, der samtidig blive indført på få år og teknologi der kan fjerne CO2 fra atmosfæren og lagrer denne, som radioaktivt affald for altid i undergrunden, der kan understøtte kravet til økonomisk vækst og virkelige investeringer der skaber job og mere forbrug, så bryder hele systemet sammen meget snart og der er ‘absolut’ ingen udsigt til teknologiske landevinger på trapperne, der kan dette, det leder til fattigdom.

Der skal ske noget helt drastisk, det er ikke noget vores politikere taler om.

Det er ‘nu’, at reglerne for bæredygtig omstilling iværksættes, når folkevandringen for alvor begynder, bør så meget, som muligt være helt klart.

Et opgør med kapitalisme og liberalisme, et stop planlagt forældelse.

CO2 og resurse problemet kan reduceres væsentlig ved færre varianter udbud af samme type af vare og højeste standart af kvalitet af den udbudte vare, er den eneste solgte vare, hvilket betyder afskaffelse af planlagt forældelse, samt produktion hvor forbruget er.

Planlagt forældelse, det er et princip inden for industrielt design, hvor et givet produkt bevidst designes, til at holde i en begrænset levetid, selvom det potentielt kunne holde længere.

Mine sparepærer er blevet af ringere kvalitet, lige siden den dag politikere bestemte glødepæren skulle udfases, nu må politikere indføre logik, som afløsning for liberalisme og kapitalisme og ligefrem bruge ‘pæren’ til, at få pæren til at lyse længere.

Enrich Not Exploit

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Per Torbensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Lever du for at købe? Er meningen med livet at eje ting? Hvorfor købe mere end du har brug for? Har du nu igen, som sidste år, købt en masse lort, du aldrig får brugt, bare fordi det var billigt?

Sælgerne har taget røven på dig. Igen!

Du kan være sikker på, det du virkelig drømmer om, stræber efter, det er ikke billigt.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Du kan være sikker på, det du virkelig drømmer om, stræber efter, det er ikke billigt." - eller også er det gratis!

Kim Øverup, Ejvind Larsen, Dorte Nielsen, Eva Schwanenflügel, Svend Erik Sokkelund og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Hvis Information skal forestille at være en dansk avis for klogeåger, så står det fandeme skidt til med tænkehatten her til lands. Er det her indlæg fra avisens debatredaktør en analyse eller et aktivistisk kampskrift - det er ikke til at sige - og det falder også tungt til jorden som begge dele, for der er absolut ingen som helst begrebsafklaring (hvad vil det sige at være venstreorienteret?) eller fornemmelser for sne, men bare et deprimerende forsøg igen-igen-igen at sælge os en eller anden forestilling om, at der findes en form for mulig fornuft og besindelse i krydsfeltet mellem den blå socialdemokrat Peter Hummelgaards position - nej, Gry Inge Reiter, han er ikke venstreorienteret, han er moderne socialdemokrat og har som sit erklærede mål at redde kapitalismen, og det kan kun ske gennem vækst - for 30 år siden havde han været centrumdemokrat - og så Alternativets fuldstændig uafklarede forhold til begrebet økonomi. Det er simpelthen så deprimerende at læse endnu en virkelighedsfornægtende tekst, som bare med en parafrase over Gramscis ord "forhindrer det gamle i at dø". Kom nu for h... ind i kampen, får man lyst til at råbe, og hav modet til at bruge din unikke adgang til spalterne til at bringe os videre gennem nøgterne analyser - læs Åsa Linderborg og lær - i stedet for at forsætte det her futile og dybt misforståede forsøg på at forene det uforenelige.

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Jeg glæder mig til min Black Friday - jeg skal på Wonder Bar i aften.

Sikker de venstreorienterede får på hatten. Jeg opfatter nu mest sådan, at det er pæne mennesker som er meget enige med Det Radikale Venstre, som moraliserer over andre, og som ofte ikke har så laaaang en uddannelse. Og ofte er det Progressive venstreorienterede som så får skylden for deres moraliseren, måske fordi der traditionelt har været mange Progressive som har været veluddannede. I de senere år er veluddannede blevet DJØfere og de er hverken venstreorienterede eller Progressive. RVere er heller ikke Progressive eller venstreorienterede.

Jeg var på vej for at Powershoppe nogle trådløse aktive højttalere i stereo, men den dygtige ekspedient forklarede, at det solgte de faktisk ikke. Så nu har jeg i stedet brugt pengene på nogle aktier i Lockheed Martin Corporation, der laver våben der forsvarer Danmark. Er det moralsk ok, og hvilken farve har det?

Frede Jørgensen

@ Henrik

Farven er blå - som Monrad og Rislund siger

Frede Jørgensen

Og forøvrigt er der kommet champagne på bordet
lige nu...

Tales