Læserbrev

Dansk deltagelse i bankunionen bør ikke afgøres ved folkeafstemning

Brexit er et strålende eksempel på, hvordan folkeafstemninger kan udfolde sig, hvis befolkningen ikke er ordentligt oplyst omkring konsekvenserne af deres valg
Debat
20. november 2018

I begyndelsen af november åbnede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for, at Danmark i fremtiden skal være en del af en fælles europæisk bankunion.

På baggrund af sager om skattesnyd og hvidvask mener Løkke, at alt taler for, at Danmark kommer med i bankunionen og den fælles europæiske indsats imod de såkaldte banditter i habitter.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen mener dog, at der endnu ikke er et tilstrækkelig oplyst beslutningsgrundlag for at sige ja eller nej. Desuden udtalte hun for nylig, at hun gerne ser beslutningen truffet gennem en folkeafstemning. Der er dog flere grunde til, at en folkeafstemning vil være en dårlig idé.

For det første plejer proeuropæiske forslag generelt at have det meget svært, når det kommer til folkeafstemninger. Det så vi i forbindelse med den seneste folkeafstemning i 2015 om Danmarks deltagelse i Europol. Størstedelen af folketingsmedlemmerne var for aftalen – og mente selv at have alle de gode argumenter – men endte med at tabe.

De danske myndigheder har det seneste år vist sig utilstrækkelige til at kunne løse problemer med økonomisk kriminalitet alene. Men hvis Mette Frederiksen ønsker dansk deltagelse i den fælles europæiske indsats imod hvidvask og skattesnyd, så er en folkeafstemning ikke hensigtsmæssig.

For det andet er det ikke mere demokratisk at lade folket stemme om bankunionen. En folkeafstemning er kun demokratisk, hvis vælgerne tager stilling ud fra et oplyst grundlag. Bankunionen, kontrol med banker og økonomisk kriminalitet er komplekse emner. Det er derfor tvivlsomt, at alle danske vælgere ville kunne sætte et velinformeret kryds til en folkeafstemning.

Brexit er et strålende eksempel på, hvordan folkeafstemninger kan udfolde sig, hvis befolkningen ikke er ordentligt oplyst omkring konsekvenserne af deres valg.

For det tredje risikerer Frederiksen at styrke vælgeropbakningen til politiske partier, der ikke vil EU og Europa. En folkeafstemning vil potentielt åbne en dør for diskussion af Danmarks overordnede rolle i EU og dermed række en olivengren ud til EU-kritiske partier som Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten.

Socialdemokratiet er grundlæggende for et samarbejde med EU. Derfor virker det beskæmmende og uovervejet, når Frederiksen ytrer ønske om en folkeafstemning om bankunionen.

Christian Bruhn, studerende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Brexit er et strålende eksempel på, hvordan folkeafstemninger kan udfolde sig, hvis befolkningen ikke er ordentligt oplyst omkring konsekvenserne af deres valg."

Hvem kan forudsige konsekvenserne? Politikere? Hvem husker ikke argumenterne for euroen med Poul Nyrup? Økonomisk kaos uden euro. Er ovenstående ikke ikke et dårligt eksempel?

Carsten Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Politikerne "opfandt" fire forbehold, og fik danskernes ja til Marstricht. Sålænge vi er medlem af EU, med forbehold, lige så længe vil danskerne blive præsenteret for nye afstemninger, indtil medlemsskab uden forbehold, er nået. Chefen for Søik blev, ved Danske Bank-høringen, spurgt om han manglede "redskaber" til hvidvask-bekæmpelsen. Svaret var nej! "Hjorten" mener forsvarsforbeholdet skal væk, da den store "bjørn" truer EU? Hvem truer hvem? Men, vi behøver ikke at tilslutte os EU's fælles forsvar, idet EU har en aftale med NATO. "Hjortens" tilslutnings ønske, sigter alene på at vi skal "gå i krig"/wage war (tyskerne kom på bænken i Nurnberg for den slags), for at kunne gå i krig langt væk fra NATOS og EU's grænser. Så glem begge ønsker, samt de to øvrige.

Ivan Breinholt Leth

Når befolkningen stemmer mod det politisk økonomiske establishments interesser, stemmer de på et "uoplyst grundlag". Derfor arbejder EU bureaukratiet systematisk på at indskrænke den smule demokrati, som der er i EU. Danmark skal ikke med i en bankunion for at bekæmpe finansiel kriminalitet af den simple grund, at det ikke er bankunionens opgave. EU har et andet selvstændigt organ til at bekæmpelse af den slags kriminalitet.

Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Jeg er ikke overbevist om, at politikere er bedre oplyste og klogere end befolkningen, men jeg er overbevist og at der ved sådanne afstemninger fabrikeres argumenter der ikke tåler nærmere granskning og at ting der ikke nødvendigvis passer sammen kommer med i pakken. Tænk blot på sidste gang

Peter Beck-Lauritzen, P.G. Olsen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Morten Sørensen

Hvis vælgerne satte deres kryds ud fra et oplyst grundlag, ville Folketinget have en helt anderledes sammensætning.

Peter Beck-Lauritzen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar