Klumme

Danske Bank og Mærsk kommer krybende og tigger om samfundets anerkendelse

Kritikken af finanssektoren er ikke uden effekt. Udnævnelsen af Karsten Dybvad til ny bestyrelsesformand i Dansk Bank er et knæfald for autoriteten i det fællesskab, banken har forrådt
Debat
10. november 2018

Det skulle have været en demonstration af folkets vrede mod bankernes ufattelige svindel, men det blev til en opvisning i afmagt.

»I dag er det ikke bankrøverne, der røver bankerne. Det er bankerne, der røver os«, råbte en demonstrant. En lift hævede hende op foran Dansk Banks hovedkvarter, og hun råbte ind i bankens direktionskontorer.

Men det var lørdag eftermiddag, ingen var på arbejde. Der var mørkt derinde, hvor bankens direktører skulle sidde, og kun 100 mennesker var mødt op til demonstrationen.

Scenen, som vi beskrev i Information, er et billede på borgernes resignation og en finanssektor uden for demokratisk rækkevidde. Folket var blevet hjemme, og bankdirektørerne kunne ikke nås.

Det er den fornemmelse, vi har haft siden finanskrisen for ti år siden: Bankerne kan gøre, hvad de vil. Vi kan være forargede over alt det, de troede, de kunne tillade sig. Men vi har også set, at det ikke får nogen konsekvenser. De er hævet over de sanktioner og regler, som gælder for alle andre.

Afmægtige Danske Bank

Men der er også en anden læsning af scenen: Offentligheden har lært, at demonstranten sagde en sandhed om forholdet mellem røveri og bankdrift, og derfor er direktionslokalerne i Danske Bank tomme.

Den gamle direktør er trådt tilbage efter afsløringerne af hvidvaskskandalen, og det er ikke lykkedes banken at ansætte en ny. Bankens bestyrelse havde fundet en afløser, men han blev ikke godkendt af statens tilsynsførende myndighed, Finanstilsynet. Borgerlige kommentatorer var betænkelige. Det var ideologisk helt forkert, forstod man. Staten skal sandelig ikke bestemme, hvem der skal være direktør i en privat virksomhed.

Men de havde misforstået situationen. For Danske Bank havde selv bedt Finanstilsynet godkende deres direktørkandidat. Dens autoritet var så ødelagt af afsløringerne, at den skulle bruge statens autoritet til at rejse sig. Og Finanstilsynet, som ellers har haft så stor tillid til bankernes direktioner og bestyrelser, at det afviste at bruge sin formelle myndighed til at gribe ind i bankernes ledelsesdispositioner, blev tvunget til at leve op til sit demokratiske ansvar. De har nemlig også forstået, at offentligheden har forstået, at demonstranten har ret.

Således anskuet er det ikke demonstranten, som er den afmægtige. Det er Danske Bank.

Offentlig udskamning

I det perspektiv er det spektakulært, at bankens hovedaktionær, Mærsk, nu har afsat den gamle bestyrelsesformand og i stedet ansat Karsten Dybvad.

Mærsk valgte ikke en formand fra banksektoren eller en af de store private virksomheder. Man har erkendt, at der ikke var opbakning til de sædvanlige kandidater.

Mærsk hentede i stedet en mand, som har sin autoritet og legitimitet fra centraladministrationen, inden han blev direktør i Dansk Industri. Dybvad var som ung ansat i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og har siden været departementschef i adskillige ministerier.

Da han af socialdemokraten Pia Gjellerup blev udnævnt til departementschef i Finansministeriet, anklagede Anders Fogh Rasmussen hende for kammerateri. Han mente, at Dybvad var alt for socialdemokratisk til at kunne tjene staten neutralt. Nu er han altså blevet udnævnt til bestyrelsesformand i Dansk Bank.

Ligesom banken for ti år siden skulle reddes økonomisk af staten med bankpakker, skal de nu reddes moralsk af en autoritet fra det system, som tjener fællesskabet. Det fører ikke i sig selv til demokratisk kontrol med finanssektoren, og det civiliserer ikke i sig selv Danske Bank. Men det viser, at selv de banker, som systematisk har ageret, som om de var hævet over regler og civiliserende kontrol, kan udskammes i offentligheden.

Nu kommer banken og Mærsk krybende til det samfund, de har forrådt, for at blive anerkendt som de pæne mennesker, vi har set, de ikke er. Det er et symbolsk knæfald.

Demonstranten har ret, og hun skal blive stående som symbol på en overvågende offentlighed og blive ved med at råbe til det lovgivende fællesskab, så vi sikrer os, at de ikke misbruger statens autoritet til at bedrage os igen.

Det er nu, de er i knæ og ikke kan rejse sig selv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Der er vist noget du har misforstået Rune. Mærsk har alle dage haft helt afgørende indflydelse på bankens strategi som feks. da de indsatte en mærsk-ansat som bankdirektør der havde den lyse ide at "brande" banken med - fanden gale mig - slogans fra "Occopy Wall Street" - med andre ord - Mærsk-familien har altid haft en finger på pulsen - som da de "over-night" overtalte Lone Espersen til ikke at overtage en stor del af bankens aktiepost som garanti hvor Henrik Sass-Larsen efterfølgende kaldte det danmarkshistoriens største røveri. Du tror vel heller ikke på at familien ikke også vidste besked med den lukrative hvidvasksvindel i Estland ? Og nu ser vi så et hykleri uden lige fra den familie der har lænset Dannmark for tusindvis af milliarder kroner - gang på gang.

Tommy Clausen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

OK - hundredvis.

Tommy Clausen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Deja-vu

"Hvad i helved går de rundt og gør i banken efter tre,
Sker der mon en masse ting, som ikke burde ske,
Klunser de om kassen, eller danser de lanciers,
Hvad i helved går de rundt og gør i banken efter tre?"
(Dragør-revyen 1970)

Annemette Due, Tommy Clausen, Berith Skovbo, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Vi kan også godt lige kippe med flaget for Karsten Dybvad.

Det er en rar gang Scheisse, han skal til at rydde op i.
Som formand for Danske Banks bestyrelse skal han selvfølgelig tale Bankens sag i offentligheden, så der vil uvægerligt gå noget af forgyldningen - uanset hans p.t. ubestridelig gode navn og rygte.

Hvis man tør tænke pekuniært, så er det også en løntung direktørpost han fratræder for at blive bestyrelsesformand i Danske Bank med en tilhørende gage, der trods alt næppe kan matche hyren som direktørposten i Dansk Industri kaster af sig.

Finansverdenens magt overfor demokratiet er dybt bekymrende.
Set i dét lys er Danske Bank-begivenhederne opløftende.
Tak til vores "vagthund": medierne ;-)

Steffen Gliese, Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar