Læserbrev

Vi er i fuld gang med at finde fælles løsninger for affaldssortering

De løsninger, vi laver, skal passe til omgivelserne, men omgivelserne varierer. I bymidter er der f.eks. ofte gårde uden plads til mange spande, ligesom der er masser af veje, hvor kun få typer skraldebiler kan passere
6. november 2018

Alle kommuner skal indsamle og sortere affald på samme måde. Sådan lød budskabet 25. oktober fra Gustav Wengel, der bad om et »dekret ovenfra«, så kommunerne får ensrettet affaldssorteringen.

Men vi behøver ikke et dekret. For vi er i fuld gang. Dansk Affaldsforening har eksempelvis udviklet fælles piktogrammer til affaldsfraktionerne. Det skal gøre det lettere for alle at hitte ud af, hvilket skrald der skal i hvilken spand. Kommunerne tager nu piktogrammerne i brug. Vi håber, at også biografer, storcentre og arbejdspladser vil det – og at vi snart ser dem på emballage.

Udover piktogrammerne har vi udarbejdet et første bud på fælles affaldssorteringskriterier – standarder for, hvad de enkelte sorteringskategorier dækker over. Miljøministeriet går nu kriterierne efter, og så er håbet, at vi allerede næste år kan tage dem i brug.

Ligesom Gustav Wengel ønsker vi mere ensartet affald og bedre genanvendelse. Men vi skal samtidig passe på med en omfattende ensretning helt ned på fortovsplan. For ellers kvæler vi innovationen, som er selve forudsætningen for den grønne omstilling. Det kan lyde fristende med én national standard. Men pas på.

Til en nylig høring i Folketinget pegede to af Danmarks mest kyndige eksperter på hver sin foretrukne løsning. Feltet er stadig nyt, så et vilkår er, at vi må forsøge os frem. Det taler imod én meget firkantet national standard for indsamling.

De løsninger, vi laver, skal passe til omgivelserne, men omgivelserne varierer. I bymidter er der f.eks. ofte gårde uden plads til mange spande, ligesom der er masser af veje, hvor kun få typer skraldebiler kan passere.

Der er også det økonomiske aspekt: Geografien kan gøre det dyrt for borgerne i f.eks. Ringkøbing-Skjern Kommune, hvis de skulle have ligeså mange affaldsspande som i et villakvarter i Solrød. Affaldstransport udgør allerede op til 40 procent af borgernes omkostning i forbindelse med affaldshåndtering.

Løsningen skal findes i en god balance mellem det fælles bedste og behovet for omkostningseffektive og lokalt tilpassede løsninger med plads til innovation.

Niels Toftegaard, Dansk Affaldsforening

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henning Kjær
Henning Kjær anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

Hvis der ikke er fælles kriterier for, i hvilke kategorier affaldet skal sorteres, nytter sorteringen ikke ret meget. At der så kan være lokale forskelle på, hvordan det sorterede affald indsamles, er en anden ting.

Hvis folk selv skal samle genbrugskategorierne og aflevere dem på genbrugsstationen, ender det meste som restaffald.
Lav flere kategorier på genbrugsøerne eller i affaldsspandene, så man ikke skal opmagasinere dem selv.