Læserbrev

Gyldendals ledelse: Information opstiller falsk modsætning mellem fokus på bundlinjen og støtten til dansk litteratur

Men bogmarkedet har ændret sig, og vi bliver nødt til at følge med. Derfor vil det være nødvendigt at beskære det samlede antal udgivelser. Alt andet ville være uansvarligt. Men vi vil fortsat udvikle og udgive 40-50 af de bedste, de vildeste, mest nyskabende og relevante skønlitterære ting, ligesom vi har gjort de sidste mange år
16. november 2018

Litteraturredaktør Peter Nielsen stiller i en leder i Information den 13. november et godt spørgsmål om Gyldendals fremtid:

»Skal det fortsat være landets største forlagshus, men normaliseret og med beskåret udgivelsesliste for at sikre større lønsomhed, eller skal det blive ved med ikke udelukkende at tænke kommercielt og have det som særskilt forpligtelse at understøtte udviklingen af den danske litteratur?«

Spørgsmålet er stillet lidt for snedigt af Peter Nielsen. Vi synes nemlig ikke, at der er en modsætning mellem de to udsagn. Gyldendal skal være et mere lønsomt forlag, og det vil betyde, at vi vil skære i antallet af titler i hele Gyldendal Forlag.

En gennemgående antagelse hos Nielsen er, at Gyldendal kun udgiver dansk skønlitteratur fra Simon Pasternaks afdeling. Men det er langtfra tilfældet. Vi er et stort hus, der ud over dansk og udenlandsk skønlitteratur har en slagkraftig nonfiktionsafdeling og de bedste fortællinger til børn og unge.

Men bogmarkedet har ændret sig, og vi bliver nødt til at følge med. Sikre, at alle bøger finder deres læsere. Derfor vil det være nødvendigt at beskære det samlede antal udgivelser. Alt andet ville være uansvarligt. Men ligesom Nielsen, mener vi på Gyldendal, at vi har en »særskilt forpligtelse til at understøtte udviklingen af den danske litteratur«. Vi vil fortsat udvikle og udgive 40-50 af de bedste, de vildeste, mest nyskabende og relevante skønlitterære ting, ligesom vi har gjort de sidste mange år.

Nielsen har beskrevet det som en intern positioneringskamp mellem os:

»For Pasternak har dristigt fortolket de rammer, Hesseldahl har udstukket. Kun de kommende år vil vise, hvilken fortolkning der vinder, men at Gyldendals fremtid som landets vigtigste forlag for dansk skønlitteratur står og falder med Pasternak, er der mindre tvivl om.«

Vi kan berolige litteraturredaktøren med, at positioneringskampen er aflyst, og at den aldrig har været en del af programmet. Vi er helt enige om vejen. Nielsen har dog ret i, at meget står og falder med, hvordan vi så konkret vil løse det. Så længe vi er helt enige om retningen, tror vi dog på, at det nok skal lykkes.

Morten Hesseldahl og Simon Pasternak, hhv. adm. direktør og forlagschef for Gyldendal.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Hans Aagaard
Steffen Gliese og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer