Læserbrev

De italienske myndigheder saboterer NGO'ers livreddende arbejde i Middelhavet

Det er på tide at holde op med at bruge ngo’er som syndebuk og selv tage ansvar for at undgå, at mennesker drukner. Alt andet er umenneskeligt
Debat
28. november 2018

De italienske myndigheder har endnu en gang bevist, at de vil gøre alt for at stoppe vores og andre ngo’ers livreddende arbejde på Middelhavet.

Det seneste i en lang serie af grundløse tiltag er, at den offentlige anklagemyndighed i Catania, Italien, vil beslaglægge redningsskibet Aquarius, som vi arbejder på. Anklagen: ulovlig bortskaffelse af affald fra skibet – madrester, tøj og medicinsk affald.

Det er en uberettiget beskyldning, som er helt ude af proportioner. Læger uden Grænser har altid fulgt myndighedernes standardprocedurer, når det kommer til affaldshåndtering på vores redningsfartøjer.

Italienske og andre europæiske regeringer har aktivt forsøgt at kriminalisere og blokere ngo’er i at redde liv på Middelhavet.

Vi er blevet forhindret i at arbejde i internationalt farvand og nægtet adgang til sikre havne, selv om redningsaktionerne var koordineret med de relevante myndigheder. I juni besluttede Italien og Malta desuden at lukke deres havne for Aquarius.

Det er uacceptabelt og bare ét eksempel på, hvor langt man vil gå for at stoppe mennesker i at nå Europa.

Tidligere på året mistede Aquarius sit flag, som er en del af skibets indregistrering. Skibet måtte derfor ikke længere sejle på havet. Flaget var udstedt af Panama, men under åbenlyst politisk og økonomisk pres fra den italienske regering blev Panamas maritime myndigheder tvunget til at tilbagekalde registreringen af skibet.

I år er flere end 2.000 mennesker forsvundet på Middelhavet. Men der bliver ved med at være folk, der benytter flugtruten, selv om ingen redningstjeneste er dedikeret til at redde deres liv. De overlevende bliver sendt tilbage til umenneskelige detentionscentre i Libyen – i strid med internationale konventioner og maritime love.

To års smædekampagner mod redningsaktiviteterne på havet, grundløse offentlige beskyldninger om kriminelle handlinger og lukning af sikre ankomststeder har blokeret og hindret os i at udføre det arbejde, som EU-regeringerne undlader at gøre.

Resultatet er massive menneskelige lidelser, fordi den EU-finansierede libyske kystvagt sender overlevende reddet i internationalt farvand til Libyen.

Det er på tide at holde op med at bruge ngo’er som syndebuk og selv tage ansvar for at undgå, at mennesker drukner. Alt andet er umenneskeligt.

Jesper Brix, direktør i Læger uden Grænser

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jesper Brix

Et eller andet sted er der noget galt i, at der ofres meget store midler på de flygninge & indvandrere, der har resorcer til at betale mennskesmuglere for rejsen til Europa; mens de flygtninge & indvandrere, der står uden resourcer må sidde for lud og koldt vand i de "umenneskelige detentionscentre i Libyen".

Læger uden Grænser fungerer som et led i disse smuglerruter, hvor resourcestærke familier kan sende mindreårige medlemmer af sted til Europa med krav om familiesammenføring.

Det ville være langt at foretrække, at de store midler blev brugt på at mennskeliggøre tilværelsen for alle flygtninge og migranter i lejrene - ikke kun de relativt resourcestærke.

Niels Duus Nielsen

Torben Lindegaard, du ved godt, at grunden til, at der ofres store midler til betaling af menneskesmuglerne, er, at der ikke er nogen legale indrejseruter?

Og hvad har du egentlig tænkt dig - at konfiskere flygtningenes formuer?

Eva Schwanenflügel og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Niels Duus Nielsen

Det var da en forrykt idé - at ville konfiskere flygtningenes formuer.

De store midler skulle bruges i nærområderne, til gavn for alle -
og ikke i Danmark, til gavn for de få.

Philip B. Johnsen

Årsag og konsekvens er tabu!

Der er naturligvis folkevandring i kølvandet på ikke bæredygtig økonomisk vækst eller mere precist, af vores overforbrug og i kølvandet på de menneskeskabte klimaforandringer, men populisterne vil ikke tale om årsag og konsekvens, men i takt med det svindende eksistensgrundlag stiger antallet af væbnede konflikter om de stadig færre ressourcer, så flygter de stærkeste.
De stærkeste sendes på flugt til EU, det et ofte en rejse, der er betalt af hele eller dele af landsbyen hvorfra den flygtende er fra i håbet om, at den stærkeste person i hele deres samfund, på sigt kan sende penge retur til det ekstremt nødlidende samfund.
Populister vil gerne få det til, at se ud som om, at det er stærke unge lokale forrædere, der forlader de gamle syge og svage, men populisterne bag ved skuespillet, ved godt hvad remitter er samt, at det er en stor del af årsagen.

“I dag forsørger 200 millioner migrantarbejdere 800 millioner familiemedlemmer rundt om i verden, beløbet er tre gange så stort som den samlede internationale udviklingsbistand.”
Læs mere.
Link: https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/migranter-sender-milliarder-hje...

Absurd teater!

Philip B. Johnsen

Fattigdom bruges til at undgå at handle på de underliggende akut handlingskrævende opgaver, som skrevet i en anden tråd i avisen.

“Jeg syntes det er tåbeligt, at fokusere på Pernille Vermunds påstand om CO2-udledning, det er på Trumpisme Pernille Vermunds, konkurrere med S, DF og V om.

“CNN poll reveals anti-Semitism is alive and well in Europe

Europeans; 18% agree that most anti-Semitism in their country is a response to the everyday behavior of Jewish people.

42% of Hungarians think Jews have too much influence in finance and business across the world.

In Poland, 50% of people think that Jews use the Holocaust to advance their position;

19% of Hungarians admit to having an unfavorable impression of Jews altogether.”

https://edition.cnn.com/2018/11/27/europe/anti-semitism-analysis-ward-in...