Læserbrev

Journalistforbundet: Man kan ikke skelne mellem journalister og kommunikatører, som Lasse Jensen gør

Det vigtigste i fremtiden er ikke at fastholde fortidens dogme om, at man ikke kan skifte fra kommunikation til journalistik, men i højere grad at synliggøre, hvilken kasket man har på. Af hensyn til både presseetik og ophavsret
Debat
9. november 2018

Lasse Jensen beskriver i sin klumme den 7. november, hvordan disciplinerne kommunikation og journalistik er uforenelige. Det er som at sammenligne læger med tandlæger, mente Jensen med en for ham velkendt metafor.

»Kommunikation er et fint og godt erhverv. Det er bare ikke journalistik. Jeg vil påstå, at forskellen er enkel. Man varetager to forskellige, ofte modsatrettede interesser. En journalist tjener offentligheden. En kommunikatør tjener en virksomhed, en organisation eller en offentlig myndighed.«

Det lyder meget enkelt.

Men jeg mener, at Lasse Jensen er fuldstændig galt afmarcheret. Rollerne er ikke længere så klare, som de var, da han tjente sine sporer i 1960’erne og 1970’erne.

Det gælder ikke kun i mediebranchen, men på stort set hele det danske arbejdsmarked, at unge, nyuddannede ikke går til deres første job med en forventning om, at det fører til 25-års jubilæum. Unge journalister og kommunikatører begynder i deres første ansættelse vel vidende, at den snart udløber. Det er et vilkår for rigtig mange i alle dele af Dansk Journalistforbunds dækningsområde.

Dertil kommer, at flere og flere vil komme til at skifte mellem de forskellige erhverv. Den ene uge vil de være ansat til at være kritiske journalister, og den næste uge vil de lave lønnede opgaver for en privat arbejdsgiver. De bevæger sig ind og ud af de forskellige nicher – og de gør det ved at håndtere de redskaber, de har lært at anvende i journalistikken.

Det vigtigste i fremtiden bliver derfor ikke at fastholde fortidens dogme om, at man ikke kan skifte fra kommunikation til journalistik, men i højere grad at synliggøre, hvilken kasket man har på. Af hensyn til både presseetik og ophavsret.

Modsætningsforhold mellem at tjene offentligheden og at tjene »dem, som betaler«, køber jeg ikke. En kommunikatør i en kommune tjener i lige så høj grad offentligheden som en journalist. Så lad os som branche samles om det, vi har til fælles, nemlig kampen for ordentlige løn- og ansættelsesvilkår på et arbejdsmarked i hastig forandring. Det vil tjene os bedre.

Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Journalister tjener vel også "dem, som betaler", når de skaffer deres avis eller andet medie en sensationel nyhed før konkurrenterne ?