Klumme

Man kan kun vinde klimakampen, hvis man tager fra centrum og giver til periferien

Macron vandt magten på sit oprør fra midten. Nu har han mistet sin autoritet, fordi han er oppe imod den stærkeste politiske bevægelse i Vesten: kampen mod centrum. Dén demokratiske dynamik bliver scenen for de næste årtiers klimakamp
Kampen mod den ulighed er en forudsætning for at føre en progressiv og effektiv klimapolitik. Ellers bliver det folket mod kongen – og så ved vi godt, hvem der taber. Det gør de begge, skriver Rune Lykkeberg. 

Kampen mod den ulighed er en forudsætning for at føre en progressiv og effektiv klimapolitik. Ellers bliver det folket mod kongen – og så ved vi godt, hvem der taber. Det gør de begge, skriver Rune Lykkeberg. 

Francois Guillot

Debat
1. december 2018

Den franske præsident vil frelse Europa og redde verden. Og når Emmanuel Macron i sine lange taler foran historiske monumenter fremlægger sine forestillinger om verdenspolitik og løsninger på de store problemer, der gør os bange, kan vi se menneskeheden marchere fremad igen. Ad de store boulevarder i Paris. Mod nye fremskridt.

Men sådan bevæger folkemasserne sig ikke i disse uger i Frankrig. De går imod præsidenten. 

Det er kun halvandet år siden, han besejrede det politiske etablissement og førte sin egen bevægelse frem til sensationelle sejre. Det var et oprør fra midten. Nu er Macron selv oppe imod den stærkeste politiske bevægelse i Vesten: kampen mod centrum.

Macron har ellers en for vores fremtid afgørende sag: Hans regering har hævet skatterne på diesel og benzin for at leve op til målene for Parisaftalen. Det er ikke hans egen plan, men lovgivning vedtaget af forhenværende regeringer, som han insisterer på at gennemføre. Og han forklarer overbevisende, hvorfor Frankrig skal reducere sin udledning af CO2.

Det er de næste generationer af franskmænd, han gør det for.

Alligevel har Macron en folkelig bevægelse uden leder og uden program imod sig. Den er opkaldt efter de gule veste, som motorvejsarbejderne bærer på arbejde, og som demonstranterne har gjort til deres uniform.

Hundredtusinder har deltaget i aktioner over hele Frankrig, to er dræbt, over 600 sårede. Afspærringer er brændt af, offentlige bygninger angrebet, og Champs-Élysées blev lørdag omdannet til en krigsscene af brand og ødelæggelse.

Opgør med kongen

De Gule Veste er det præcise modbillede til Macron: Han gav udtryk for mistillid til fagforeninger, de gamle partier og de institutioner, Frankrig har været regeret igennem. Han ville lede Frankrig som en demokratisk konge. Oppefra og ned.

De Gule Veste er en bevægelse uden alliancer med politiske partier eller fagforeninger, som angriber nedefra og op. Alle elsker den. Den autoritære venstrefløjsleder Jean-Luc Mélenchon udråbte den til »en bevægelse, vi aldrig før har set«, der realiserer hans ideal om »folkets æra.« Den autoritære højrefløjsleder Marine Le Pen hyldede demonstrationerne som »en stor succes for det franske folk«.

Mellem 70 og 80 procent af franskmændene sympatiserer ifølge målingerne med De Gule Vestes sag, mens kun 26 procent af franskmændene mener, at Emmanuel Macron er en god præsident.

Macron vandt på mobiliseringen imod etablissementet, nu er han selv blevet det. Samme demokratiske dynamik, der gjorde ham til præsident, bliver vendt imod ham.

Betingelserne for de Gule Vestes opgør med kongen er franske, men konflikten bliver i de næste årtier definerende for klimakampen: Det er ikke kun de fattige mod de rige. Det er mest af alt periferien, som hævner sig på centrum.

De grupper af vælgere med lange uddannelser, som er relativt unge og bor i byerne, går mest op i klima. Det er også dem, der forurener mest. De grupper med kortest uddannelse, som er ældre og bor i forstæderne og på landet, er mest skeptiske over for klimapolitik, internationalt samarbejde og EU.

Det er ulighed i uddannelse, geografi og økonomi.

Og hvis Macron vil have autoritet til at gennemføre så radikale reformer, som klimaet kræver, skal han vinde legitimitet ved at adressere den ulighed. Hvis det bliver dyrere at køre bil i områder med store afstande og uden offentlig transport, må han give dem, der bor der, adgang til andre goder og andre muligheder for transport.

Han burde forsvare EU med, at man kan samarbejde om højere selskabsskat, så man kan sænke skatten på arbejde og lave fælles investeringer, som kan forbinde landområder og byer.

Han skal omfordele muligheder fra centrum til periferi. Og han bør omfordele adgang og frihed fra de høje uddannelser til de lavere uddannelser. Han skal indse, at det for alle politiske ledere i dag gælder, at de kun kan redde verden og frelse Europa, hvis de får deres eget land til at hænge sammen.

Kampen mod den ulighed er en forudsætning for at føre en progressiv og effektiv klimapolitik. Ellers bliver det folket mod kongen – og så ved vi godt, hvem der taber. Det gør de begge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er naturligvis et problem, hvis man kun har et syntetisk parti, hvor folk kan indsende deres CV i håbet om at blive udvalgt til en stilling.

@ Rune Løkkeberg.
Du skriver: "Den er opkaldt efter de gule veste, som motorvejsarbejderne bærer på arbejde, og som demonstranterne har gjort til deres uniform."
I Frankrig er det altså OBLIGATORISK for enhver bilist at have en eller flere gule veste i deres biler - det gælder også turister. Lidt ligesom med en advarselstrekant. Derfor er ALLE bilister udstyret med en gul vest, der typisk ligger i bagagerummet, og som skal bruges hvis man f.eks. punkterer på landevejen.

Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

En forsmag på folkets reaktioner, når politikerne gennemfører de tiltag, folket kræver. Når fossil energi slukkes, og det ikke blæser om natten, bliver kravene igen mere primære, og det er længe siden vi var der sidst.

Natten kan oplyses med oplagret energi; batterier , biogas, eller vindenergi fra fjernere områder; dvs et EU?- grønt energinet er påtrængende nødvendig.

Tilsyneladende er der mange hjemme i Danmark, der hverken gider eller evner at sætte sig ind i sagerne. Eller måske søger sine oplysninger i visse politiske medier.

Jeg har gjort opmærksom på det et par gange, og ved at google lidt kan man let finde oplysninger om det i udenlandske medier.

Disse såkaldte gule veste er ikke mere en del af befolkningens protest mod højere dieselpriser. Den er overtaget af bøller på det yderste højre, der er imod alt politisk, og egentlig kun vil slås mod politiet.

Oprindelig var det egentlig heller ikke Pariser-befolkningens protest, men provinsbefolkningens. Og faktisk var det oprindelig en protest mod alt, hvad man i provinsen tror, Paris står for. Dem der oprindelig demonstrerede, ville have deres glansbilled-opfattelse af 1950-ernes franske provinser tilbage. - Altså ikke det Frankrig der var, men det de tror, der var.

Der er ganske meget i det franske samfund, man kan være utilfreds med, hvis det er det, man vil. Bl.a. er det franske samfund utrolig klasseopdelt, ligesom Paris og de franske provinser er som 2 forskellige verdener. Men dette samt diesel- og leveomkostningerne kunne man have demonstreret imod gennem mange år, for det har egentlig ikke noget specielt med Macron at gøre. Det eneste man kan sige om Macron i denne forbindelse, det er måske, at nogle grupper i Franktig havde alt for urealistiske forventninger til ham, men den slags kender man jo også hjemme i Danmark.

Niels Jakobs og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar