Læserbrev

Patienter med andre diagnoser end kræft kommer i anden række

Kan det virkelig passe, at vi skal håbe på at få kræft fremfor KOL, hvis vi bliver syge, spørger to sygeplejersker
Debat
7. november 2018

Kan det virkelig passe, at vi skal håbe på at få kræft frem for KOL, hvis vi bliver syge? Er det virkelig navnet på diagnosen, der afgør, om det bliver et godt og værdigt behandlingsforløb?

I et interview om uretfærdig forskelsbehandling i sundhedsvæsenet siger 50-årige Mette Rewitz, som har KOL, til DR 1. oktober:

»Jeg ville egentlig synes, det havde været bedre, at det havde været kræft, jeg havde fået, i stedet for KOL. For det havde været nemmere«.

Professor i sundhedsøkonomi ved VIVE, Jakob Kjellberg, udtaler sig også:

»Der er simpelthen nogle diagnoser, der udløser business class, mens andre patienter kommer på economy class«.

Det Etiske Råd kom i september med en samlet udtalelse med anbefalinger, som kan understøtte en retfærdig prioritering i det danske sundhedsvæsen.

Her har Det Etiske Råd blandt andet sammenlignet behandlingen for lungekræftpatienter, med den behandling KOL-patienter får, hvilket i den grad peger på, at der er en uretfærdig forskelsbehandling i sundhedsvæsenet.

Derudover fortæller formand for Det Etiske Råd, Gorm Greisen, at begge sygdomme er alvorlige og dødelige, men at der er stor forskel på de ressourcer, vores samfund sætter af til andre sygdomme end kræft.

Det mener vi er dybt foruroligende, når vi har et sundhedsvæsen, som bryster sig af at have fri og lige adgang for alle.

Ifølge Danmarks Statistik døde knap 53.000 danskere i 2016, af disse døde næsten 16.000 af kræft, og de resterende 37.000 danskere døde af andre alvorlige sygdomme som eksempelvis KOL, blodprop i hjernen, skizofreni eller demens.

Som sygeplejersker har vi fokus på det menneske, vi har ansvaret for, og ikke navnet på dennes diagnose. Derfor er det stærkt kritisabelt, at der tilsyneladende er et overfokus på kræftpatienter, når der samtidig er 37.000 danskere, der dør af andre alvorlige sygdomme.

I vores optik er der en overhængende fare for, at ulighed i sundhed fortsætter trods en kommende sundhedsreform, hvor fokus er på det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Det bliver i den grad spændende at se, om der er fokus på reelle løsninger og tiltag for at reducere uligheden.

Sofie Rud Nielsen og Lisette Hedegaard Snedker er begge sygeplejersker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her