Læserbrev

De progressive iranere betaler prisen for USA's sanktioner mod regimet

Regimet i Iran har altid benyttet sanktioner, krig og trusler udefra til at forlænge sin levetid og slå endnu hårdere ned på befolkningen og deres protester
Debat
9. november 2018

USA’s nye sanktioner mod Iran skal være med til at presse det iranske regime og få det til at melde sig ud af magtkampen i Mellemøsten.

Det er Trumps strategi over for Iran.

Men med aflysningen af atomaftalen og nye sanktioner mod landet er det først og fremmest den iranske befolkning, der kommer til at betale prisen for dette magtspil.

Tilhængere af sanktionerne kalder dem ofte for en hjælp til befolkningen i Iran, så regimet hurtigere kan falde og befolkningen ’befries’. Man kan bare ikke fratage folk deres livsfornødenheder og kalde det for hjælp til deres kamp mod et diktatorisk regime. Sandheden er, at sanktionerne for alvor vil svække civilsamfundets progressive kamp mod regimet.

Protesterne mod det iranske regime har været i gang længe. Kvinder protesterer mod undertrykkende love som tvangstilsløring, lastbilchauffører, lærere og andre protesterer og strejker for bedre arbejdsforhold og retten til at organisere sig.

Hver eneste dag kæmper iranerne en sej kamp mod et magtsygt og korrupt regime. Men håbet kan spoleres ved at skabe en uoverskuelig situation med en overhængende fare for krig, som kan undergrave den progressive kamp i Iran, som foregår lige nu.

Regimet i Iran har altid benyttet sanktioner, krig og trusler udefra til at forlænge sin levetid og slå endnu hårdere ned på befolkningen og deres protester.

Desperation, en økonomi i ruiner og frygten for en ny krig vil skabe en kaotisk tilstand, som gør det nemmere for reaktionære, ekstremistiske grupper samt andre fraktioner i regimet at spille en afgørende rolle i fremtidens Iran. Det vil tilintetgøre enhver mulighed for fred og stabilitet, når det islamiske regime forhåbentlig falder i fremtiden.

Man skal bare kigge på Syrien eller Irak for at se, hvad der sker med befolkninger, når deres kamp for bedre forhold og protester mod diktatoriske regimer bliver ofret for de store magthaveres egne interesser. Interesser, der ofte pakkes pænt ind som en kamp for demokrati og imod diktatorer i Mellemøsten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her