Kommentar

Røv satspuljen tilbage til dem, den er røvet fra

Satspuljemidlerne skulle gå til forbedringer for de fattige og socialt sårbare. Men med tiden har den udviklet sig til en gavebod for projekter uden dokumenteret effekt
Debat
6. november 2018

Det er ikke kun en betroet medarbejder i Socialstyrelsen, der har røvet penge fra satspuljen. Satspuljen har også udviklet sig til et røveri.

Den blev oprettet i 1990 i forlængelse af, at Schlüter-regeringen ville have en fast regulering af overførselsindkomsterne. Det havde der ikke været, siden dyrtidsreguleringen blev afskaffet. I stedet kunne lønudviklingen bruges som udgangspunkt.

Dog bestemte Schlüter-regeringen, at reguleringen ikke skulle følge lønudviklingen fuldt ud. Den skulle hvert år reduceres med 0,3 procent. Det har nu stået på i snart 30 år og har selvsagt øget afstanden i levefod mellem dem i arbejde og dem på overførselsindkomst.

Dagpengemodtagere får i dag 223.596 kr. om året før skat. De ville have fået ti procent eller ca. 20.000 kr. mere om året, hvis de havde fulgt med lønudviklingen siden 1990.

Uligheden stiger således ikke bare, fordi de rige og de højtlønnede stiger op ad guldstigen i særlig fart. Den skyldes også den langsommere stigning af overførselsindkomsterne.

Puljen går fra seriøs politikudvikling

Socialdemokratiet støttede, at der kom en fast regulering af overførselsindkomster, men partiet ville have, at reduktionen på 0,3 procent skulle gå til reelle forbedringer af de udsatte gruppers levevilkår, f.eks. en god førtidspensionsreform. Det var derfor, at partiet opfandt satspuljen.

Den skulle gå til forbedringer for de fattige og socialt sårbare. Men med tiden har satspuljen udviklet sig til en gavebod for projekter uden dokumenteret effekt for de socialt udsatte og uddelt af partierne bag satspuljen.

Det er der kommet yderligere røverier ud af. Satspuljen har lagt grundstenen til, at det ganske land er belagt med projekter. Projektcirkus har bredt sig til alle offentlige sektorer. Røverne er de mange projektmagere, konsulentfirmaer og politikerne selv. Politikerne soler sig i medierne over de spændende projekter, de har givet penge til. Den årlige uddeling af satspuljen er en fest.

Samtidig er landet blevet frarøvet seriøs politikudvikling. Projekter har erstattet politik. Begrebet socialpolitik anvendes nærmest ikke mere.

De fleste projekter er dubiøse, fordi de er for kortvarige, ikke udleder valide faglige metoder og anbefalinger, ikke evalueres og kvalificeres tilstrækkeligt og sjældent omsættes til drift og virkelighed.

Selv medskyldig

Jeg har selv været ophavskvinde til et projekt, jeg ikke er stolt af. Det er år tilbage, og mit ønske var, at der skulle bevilges forskningsmidler til afklaring af relevante faglige metoder i de udskældte jobcentre. Resultaterne skulle danne baggrund for undervisning på professionshøjskoler og andre steder, hvor jobcentrenes medarbejdere uddannes og efteruddannes.

Forslaget opnåede efter ihærdige besøg hos ordførerne på området støtte blandt satspuljepolitikerne. Og pengene gik til et af universiteternes arbejdsmarkedscentre. Resultatet var beskæmmende. I stedet for at komme med kvalificerede beskrivelser af, hvad der kunne klæde jobcentrene på, kom der en rapport, der klædte jobcentrene af.

Den fornyede udhængning gav fin presseomtale. Forskerne blev ikke stillet til regnskab for det fordrejede forskningsprojekt. Røverier kan have mange fremtrædelsesformer.

Jeg har det ligesom Kasper, Jesper og Jonathan i Folk og røvere i Kardemomme by, der ville røve Tante Sofie tilbage igen, fordi hun var for skrap og ikke gjorde rent hos dem, men i stedet satte dem selv i arbejde.

Hvor står Socialdemokratiet?

Der må sættes en stopper for landeplagen, projektcirkusset og de dyre konsulenter. Politikerne må tage fat og udvikle politik, der tåler omsætning i drift. Og der må sættes en stopper for udhulingen af overførselsindkomsterne.

Danske A-kasser har beregnet følgerne af forringelserne, der er sket de senere år. Reguleringen af ydelserne er yderligere nedsat, og der er gennemført en markant forhøjelse af beskæftigelsesfradraget ved beregning af skat, som dem uden arbejde ikke får gavn af.

Det betyder, at dagpengemodtagere fra 2006 til 2023, hvor fradraget er fuldt indfaset, får dagpenge, som reelt kun svarer til ti måneders dagpenge i løbet af et år. Hertil kommer følgerne af den forringede regulering på 0,3 procent i forhold til lønudviklingen i tiden fra 1990 og frem til 2006.

Hvor står Socialdemokratiet, hvis det får regeringsmagten? Bliver satspuljen afviklet, og pengene fremover røvet tilbage til modtagerne af overførselsindkomsterne? Skal det høje beskæftigelsesfradrag fortsætte? Skal integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet videreføres? Eller er partiets mund lukket med syv segl på denne side af valget?

Det duer ikke at agere skrap Tante Sofie og sige, at først skal der nedsættes en ydelseskommission, og først når den har talt, mener Socialdemokratiet noget.

Gunvor Auken, tidligere forbundssocialrådgiver i 3F

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

Røv og nøgler er, hvad satspuljen er.

Mogens Holme, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak for den gennemgang. Jeg havde glemt, at Schlûter -regeringen havde flertal for at reducere overførselsindkomsterne med 0,3 pct. (her også de senere udbrydere fra Fremskridtspartiet i dag DF) og derfor ville Nyrup give pengene til en pulje til de mest udsatte. Jeg huskede kun at Satspuljen var Nyrups ide.
PS: at Schlüter-regeringen var for reduktionen med 0,3 pct. giver også megen mening , når De Radikale var med i forliget med de store forringelser af Dagpengesystemet.
Nu har socialdemokraterne mulighed for at tilføre overførselsindkomsterne den samme stigning som andre i samfundet så uligheden her kan bremses - tag den dog og samtidig adskil igen socialpolitik og beskæftigelsespolitik.

Mogens Holme, Kim Houmøller, Anne Eriksen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, lars søgaard-jensen, Heidi Larsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er fint med projekter, som skal komme ressourcefattige borgere tilgode.
Det er dog ubegribeligt, at projekterne skal financieres ved at tage penge fra ressourcefattige borgere.

Per Torbensen, Mogens Holme, Vivi Rindom, Kim Houmøller, Kim Folke Knudsen, John Damm Sørensen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Tue Romanow, Ejvind Larsen, Carsten Munk, Torben Skov, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Philip B. Johnsen, Lillian Larsen, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Steen Sohn, lars søgaard-jensen og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar

Satspuljeordningen minder om lokumspolitikken hos McDonalds. Det koster ekstra at være i nød, men det går til en almennyttig fond, hvis hovedformål er reklame. Der er mange Britta'er i folketinget.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lise Lotte Rahbek

Satspuljemidlerne udbetales ifølge Gunvor Auken især til ".... projektmagere, konsulentfirmaer og politikerne selv."

Satspuljen burde nedlægges og midlerne tilbageføres til de rette modtagere, overførselsindkomstmodtagerne.

Per Torbensen, Kim Houmøller, Kim Folke Knudsen, Anne Eriksen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Ejvind Larsen, Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Niels Bent Johansen, Philip B. Johnsen, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Med tilbagevirkende kraft.

Mogens Holme, Kim Houmøller, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Torben Lindegaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg mener, at danske vælgere skal gøre helt op med de politikere, der er, - eller har været, part i tyveriet af satspuljemidlerne.

Derefter bliver der ikke mange politikere tilbage at stemme personligt på. Men måske er det også bedst, at dem, der ikke har "rene hænder", afløses af nogle nye og nytænkende politikere.

Torben Skov, Kim Folke Knudsen, Heidi Larsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Torben Lindegaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er kun Enhedslisten og Alternativet der ikke er med i satspuljecirkusset.
Men det er kun Enhedslisten der har taget totalt afstand til fodringen af hunden med egen hale - Alternativet synes jeg ikke har meldt ud..
Udover selve røveriet - den "omvendte Robin Hood", havner flere og flere af milliarderne hos embedsværket i de forskellige styrelser, hvor de bl.a. bruges på kurser og konferencer.

STOP TYVERIET FRA OVERFØRSLER !!

Mogens Holme, Torben Skov, Oluf Husted, Kim Folke Knudsen, Heidi Larsen, Ebbe Wagner Smitt, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Gunvor Auken

Tak - Endeligt et fornuftigt menneske. Jeg er helt enig med Dig.

I kejserens nye klæder udbryder den lille dreng blandt tilskuerne. Jamen han har jo intet tøj på.

Ja LUK DEN SATSPULJE NU.

Ja giv pengene tilbage til de socialt udsatte, som plukkes i ydelse og må leve for lud og koldt vand, for at poltikerne kan puste deres egen pulje op og bedyre: Ih vi er så optaget af de svagest stilledes levevilkår.

Gu er de ej, De nuværende politikere her ikke bygget Velfærdsstaten op men er ved at rive det ned som forgangne rigtige idealistiske politikere byggede op sammen med Arbejderbevægelsen og de sociale organisationer !

Mogens Holme, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Søren Clausen anbefalede denne kommentar