Læserbrev

Undervisningsministeren får 100 procent fravær i tillid

Modstanden mod den undervisningsministeriet og minister Merete Riisagers nye bekendtgørelse er ikke en kamp for retten til at møde sent, den er et opråb om, at ministeren skal løsne sit jerngreb om institutionerne og have tillid til hverdagens eksperter
29. november 2018

I en kommentar i Information den 22. november forsvarer Undervisningsminister Merete Riisager (LA) sin nye fraværsbekendtgørelse for gymnasierne. Langt størstedelen af sin kommentar bruger hun på at hævde retten til at bebyrde eleverne med en hel lektions fravær for at komme for sent.

Men bekendtgørelsen har et bredere sigte, og så er den et eksempel på en mere generel nedbrydning af tilliden til uddannelsesinstitutionerne og i særdeleshed til gymnasieeleverne.

Bekendtgørelsen skærper overvågningen, og den kræver, at vi bruger ressourcer på at opsætte måltal og målrettede fraværsindsatser.

Institutionerne skal offentliggøre elevernes samlede fraværsprocenter – de skal implicit konkurrere med de andre gymnasier om at have den laveste samlede fraværsprocent.

Og det er utænkeligt, at ministeren ikke vil kigge med.

For den nye fraværsbekendtgørelse er ikke et lyn fra en klar himmel, men snarere en dråbe i det hav af mistillid, der hastigt skyller ind over det danske uddannelsessystem.

Ministeren stoler ikke på, at eleverne ikke snyder til eksamen. Hun har, i strid med Danske Gymnasiers holdning til at forebygge eksamenssnyd, straffet alle eleverne ved at fjerne internetadgangen til eksamen.

Ministeren respekterer ikke elevernes ret til privatliv. Først efter et kæmpe mediepres opgav Merete Riisager muligheden for at kunne ransage elevernes computere.

Ministeren stoler heller ikke på, at eleverne selv kan vælge deres studieretning, eller at gymnasierne kan sammensætte et fornuftigt udvalg af studieretninger. Det har fået hende til at foreslå, at man skrotter studieretningen med både samfundsfag og engelsk på højt niveau – den studieretning, som flest elever foretrækker.

Det er denne detailstyring af sektoren, som gør, at eleverne nu siger fra. Modstanden mod den nye bekendtgørelse er ikke en kamp for retten til at møde sent, den er et opråb om, at ministeren skal løsne sit jerngreb om institutionerne og have tillid til hverdagens eksperter.

Martin Mejlgaard, Formand i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Østjylland

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Per Klüver
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
Niels Duus Nielsen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Tak til Martin Mejlgaard.
Desværre vil Merete Riisager aldrig løsne sit jerngreb om institutionerne og have tillid til hverdagens eksperter, institutionerne er ikke en private virksomhedder, velfærdssamfundet er fjenden for Liberal Alliance, institutionerne vil forsøges kvalt i administrative opgaver og mistillid, til der ingen kunder er tilbage.

Liberal Alliance DNA er privatskole frem for folkeskole, Liberal Alliance arbejder altid for de kortsigtede økonomiske gevinster, en stærk dikteret kapitalisme, en genskabelse af DDR af de blå, en beskyttet af virksomheder som Facebook og Google garanter for forbrugerisme og overvågning af dissidenter.