Læserbrev

Afskaffelsen af satspuljen rammer pensionister, ledige og syge økonomisk

Satspuljepartierne, der har stået bag satspuljen i 25 år, vil fortsat kunne lege julemænd en gang om året for stjålne penge
Debat
10. december 2018

Satspuljens død er en sejr, som Enhedslisten har kæmpet for i årevis. Særligt fordi puljen er finansieret ved at tage fra pensionister, arbejdsløse og andre med lav indkomst.

Vi må på sin vis takke Britta Nielsen. Indtil nu har alle andre partier end Enhedslisten stædigt holdt fast i puljen trods den asociale finansiering og en stribe kritiske beretninger fra Rigsrevisionen og Statsrevisorerne.

Puljen gav de deltagende partier mulighed for at lege julemænd for stjålne penge en gang om året. Det var mere, end de kunne stå for. Selv Dansk Folkeparti fortsatte år efter år med at tage penge fra pensionisterne.

Puljen er død, men som for kongehuset er der et liv efter døden. Pensionisterne slipper for den udhuling, som satspuljen har medført, men kun fremadrettet. De årlige 8.000 kr., som pensionerne er blevet udhulet med på grund af satspuljen, kommer ikke tilbage.

Samlet set har satspuljen bare i 2018 udhulet pensioner, dagpenge og andre ydelser med 15 mia. kr. Så meget er det årlige tyveri steget til siden starten af 90’erne. Det tyveri er permanent.

Satspuljepartierne beholder deres sukkerskål

For de fleste grupper, arbejdsløse, efterlønnere, syge og folk på barselsorlov fortsætter udhulingen af ydelserne. Der trækkes hvert år 0,3 procent i forhold til lønudviklingen med den ændring, at trækket er blevet til en tvangsopsparing til pension. Det er trods alt bedre, end at pengene går i en sukkerskål, som udvalgte partier kan dele ud fra.

Men udhulingen af overførselsindkomster fortsætter, tilmed mere konsekvent end under den gældende ordning. I dag trækkes der kun 0,3 procent i ydelserne, hvis lønudviklingen og reguleringen er over to procent et pågældende år. Fremover vil overførslerne blive trukket med 0,3 procent uanset den generelle løn- og prisudvikling. Mennesker ramt af sygdom eller ledighed risikerer altså at have endnu færre penge i dagligdagen.

Og satspuljepartierne beholder deres sukkerskål. Puljen er opsagt, men partierne bag er inviteret til fremover at fordele de penge, der kommer tilbage, når et projekt udløber. Så kommer der et såkaldt tilbageløb, som på sigt vil udgøre 7-800 millioner kroner årligt. Dem vil satspuljepartierne med fornøjelse og aftaler bag lukkede døre uddele i årene frem.

Satspuljen er nedlagt. Hurra for det, men de penge, der er stjålet gennem tiderne, kommer ikke tilbage. Arbejdsløse, syge og efterlønnere vil fortsat opleve, at deres løbende indkomst falder bagud i forhold til os andre. Og satspuljepartierne, der har stået bag satspuljen i 25 år, vil fortsat kunne lege julemænd en gang om året for stjålne penge. Satspuljen er død, satspuljen lever.

Frank Aaen, statsrevisor, Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Satspuljepartierne har nok læst om, hvorledes Jesus opvækkede Lazarus fra de døde..
Nu tror de også, de kan gå på vandet :-(

Niels Duus Nielsen

Hvis nogen er i tvivl om, at det er de fattigste, der betaler for, at de rige kan have en nogenlunde god samvittighed, skal de blot betragte satspuljen. At disse penge nu ikke længere skal bruges til at fodre underhunden med dens egen hale, men i stedet gå direkte i statskassen, viser kun alt for tydeligt, at Christiansborg er et svinehundehus.

Når man har handlet længe nok imod sin samvittighed holder den op med at brokke sig. Og nogle politikere har aldrig haft en samvittighed, der kunne blive dårlig; videnskaben har bevist, at psykopaterne er overrepræsenterede på både direktionsgangene og i de lovgivende politiske forsamlinger.

hannah bro, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"Når folk vil kaldes gentlemen
så er der ikke langt igen,
og hvis de slår på deres ære
er det så nært, som det kan være;
men fabler de om himlens komme,
så h a r de hånden i din lomme!"
(Piet Hein)

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar