Klumme

Alex Ahrendtsens kulturkamp er forbilledlig

DF er ikke længere et udlændingepolitisk enkeltsagsparti. Med Alex Ahrendtsen i front har partiet erobret den kulturpolitiske dagsorden i Danmark. En sejr, som de øvrige partier burde tage ved lære af
Det er ganske betagende, når man kan læse i Politiken, at Alex Ahrendtsen har »sat sig på kulturen«, mens Zetland kalder ham »landets mest magtfuldt kulturordfører«, og tilsvarende nedslående, at der tilsyneladende ikke er ét eneste andet parti, der har modet til aktivt at prioritere og profilere sig på kulturpolitikken, skriver Nikola Nedeljkovic Gøttsche.

Det er ganske betagende, når man kan læse i Politiken, at Alex Ahrendtsen har »sat sig på kulturen«, mens Zetland kalder ham »landets mest magtfuldt kulturordfører«, og tilsvarende nedslående, at der tilsyneladende ikke er ét eneste andet parti, der har modet til aktivt at prioritere og profilere sig på kulturpolitikken, skriver Nikola Nedeljkovic Gøttsche.

Martin Lehmann

5. december 2018

Læser man kulturafsnittet i finanslovsaftalen for 2019 mellem regeringen og Dansk Folkeparti, er støttepartiets aftryk ikke til at overse.

Foreningen Danske Taler, som indsamler og videreformidler »en stor dansk talesamling« – og hvor partiets kulturordfører, Alex Ahrendtsen, tilfældigvis sidder i bestyrelsen – har fået bevilliget 800.000 kroner årligt i de næste fire år.

DF har derudover markeret sig med et ’Kend dit land’-initiativ i »børnehøjde« til over 70 mio. kr., tre mio. til at fejre Dannebrogs 800-års jubilæum i 2019 og 2,5 mio. til restaurering af Dybbøl Mølle og markeringen i 2020 af 100-året for genforeningen med Sønderjylland.

De statslige museer får desuden tilskud til at åbne »udstillinger for bredere publikumsgrupper« og styrke formidlingen af »den danske kulturarv«.

Noget tilsvarende udspillede sig, da regeringen og DF indgik public service-kontrakten for de næste fire år, hvor DR efter støttepartiets mangeårige ønske som bekendt blev benhårdt beskåret, og hvor bl.a. minimumkravet om 48 procent dansk musik på udvalgte radiokanaler fik DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn til at sige til Altinget, at »der er nogle enkelte punkter, hvor der er blevet skruet uhensigtsmæssigt højt op for detailreguleringen«.

I begge tilfælde tegnes billedet af, at det er DF, der dikterer Danmarks kulturpolitik i øjeblikket. Og det er imponerende.

Man skal ikke beundre Ahrendtsens hang til »detailregulering« – det, man kunne kalde mangel på respekt for armslængdeprincippet – og man behøver heller ikke at dele hans nyrindalistiske kultursyn, men kan ikke have andet end næsegrus respekt for, hvordan han ved at behandle kulturpolitikken med en sjælden seriøsitet fuldstændig har erobret dagsordenen.

Og her har vi tilmed at gøre med en mand, der op til folketingsvalget i 2015 sagde til netmediet kulturledelse.dk, at han er kulturpolitiker, »fordi min formand har sagt, at jeg skal være det«.

Lille og ugleset

At Ahrendtsen har fået frit spil på kulturbanen, er egentlig ikke overraskende.

Kulturpolitik skraber konsekvent bunden i de undersøgelser, hvor politikområders betydning for stemmeafgivelsen bliver målt. Vælgerne er tilsyneladende ligeglade. Og at kulturpolitikken anses som mindre betydningsfuld end andre politikområder, er ikke nyt. Faktisk har det været sådan lige siden Kulturministeriets oprettelse i 1961.

Oprindeligt var det daværende statsminister Viggo Kampmanns (S) hensigt at oprette et nyt, stort »Ministerium for Videnskab og Kunst«. Den plan blev imidlertid forpurret af den radikale Kristen Helveg Petersen, som nægtede at opgive universiteterne, da han blev undervisningsminister, samtidig med at den socialdemokratiske Julius Bomholts nye ministerium blev etableret.

Derfor blev det kun til et ministerium for »Kulturelle Anliggender«, som ifølge ministeriets første departementschef, Henning Rohde, fra begyndelsen både var »lille« og »ugleset«.

Og Henning Rohdes forklaring på kulturpolitikkens svage position synes stadig at holde stik:

»Kulturministeriets samlede budget udgjorde godt og vel en procent af statsbudgettet, men de enkelte tal på kulturministeriets budget lå inden for en størrelsesorden, som den almindelige skatteborger kunne forstå og derfor kritisere, medens han slet ikke kunne følge med i multiudgifterne til sundhedsvæsenet, socialvæsenet og skolevæsenet – ville man vinde stemmer, var det derfor klogt at holde igen på skillingerne til kulturlivet, så kunne dalerne gå til mere populære formål,« skrev Rohde i 1996 i anledning af ministeriets 35-års jubilæum.

Det er derfor ganske betagende, når man kan læse i Politiken, at Alex Ahrendtsen har »sat sig på kulturen«, mens Zetland kalder ham »landets mest magtfuldt kulturordfører«, og tilsvarende nedslående, at der tilsyneladende ikke er ét eneste andet parti, der har modet til aktivt at prioritere og profilere sig på kulturpolitikken.

Ændrer det sig ikke, vil der ske det samme med Danmarks kulturpolitik, som der er sket med udlændingepolitikken efter DF’s emneejerskabstriumf: Det vil blive en skamplet.

Kulturordføreren for Dansk Folkeparti, Alex Ahrendtsen, er af den tro, at man med tiden vil få flere elever på Den Danske Filmskole, som ikke kommer fra området omkring København, hvis Den Danske Filmskole bliver flyttet til Odense.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lillian Larsen
  • Runa Lystlund
  • Viggo Okholm
  • Eva Schwanenflügel
  • Frede Jørgensen
  • Ejvind Larsen
  • Steffen Gliese
  • David Zennaro
  • Niels Duus Nielsen
  • Maj-Britt Kent Hansen
Lillian Larsen, Runa Lystlund, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Ejvind Larsen, Steffen Gliese, David Zennaro, Niels Duus Nielsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Selvbevilling er set før!
Ham der har fået lov til at stå for regeringen ser ud til at have gjort det flere gange.

Trond Meiring, Flemming Berger og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

"Skamplet" slutter indlægget.
Nej da.
Det er tværtimod befriende at der er politikere der har en mening som IKKE flugter med kulturelitens selvforherligende klynk.
Kultur er jo ikke en faktuel størrelse.
Lad nu meningsforskellene blomstre.
Måske ryger der lidt statstilskud her og der, for så at genopstå andre steder.

Morten Simonsen, Per Torbensen, Hans Aagaard, Bjarne Frederiksen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det er godt at have en holdning til kultur, men det er jo ikke lige meget, hvilken holdning man har.
Tidligere har Alex Ahrendtsen givet udtryk for sin holdning til undervisningen i folkeskolen, der efter hans opfattelse er indoktrinerende. Det jeg mener, at vi må konstatere, er, at Alex Ahrendtsen er mere indoktrinerende end mange andre. Det er en skamplet på vores kultur og presse, at man hele tiden lader DF komme til orde. Er det virkelig blevet så skidt med kultur og holdning, at man føler sig nødsaget til at prise DF. Prøv nu lige at tage skyklapperne af.

Lillian Larsen, Torben Bruhn Andersen, Lars Løfgren, Bjarne Andersen, Jørgen Wassmann, Lisbeth Larsen, Poul Erik Pedersen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Tony Thomsen, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Tino Rozzo, Niels Duus Nielsen, Jørn Andersen, Hans Larsen, Erik Jakobsen, Niels Bent Johansen, Mads Berg og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Hvad med de museer, som ikke direkte kun er nationale, som overlever med EN uddannet medarbejder og resten frivillige. Bruger det meste af tiden for fondsansøgninger.
Museums Direktørerne er afhængige af kommunal støtte og smagsdommere .
De taler så meget om de mindre museer i provinsen, men udover meget nationale museer, så er Alex Ahrendtsen ikke særlig vågen.
Og hvor er kulturministeren henne.
Louisiana har i årevis fået tilført offentlige midler.
Vil på ingen måde beklage, at store vigtige museer får en lettere gang på jorden, men husk også de mindre.
Vedr. kunstnere, som har beklaget sig over ringe støtte skal ikke skyde på museerne, men på den stramme økonomi de skal operere indenfor. Kunstnere, der får en udstilling på et museum har en langt større chance for senere at få solgt deres værker.
Vedrørende danske taler, så er Hitlers tale med her.
Det fatter jeg ikke.

Lillian Larsen, Jørgen Wassmann, Bjørn Pedersen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hvad de fleste glemmer er, at nazisterne kom til magten på legal vis i et demokratisk Tyskland, uden på noget tidspunkt at have et flertal i ryggen. Fuldstændig ligesom DF har indflydelse på hele den borgerlige fløj og langt ind i den splittede arbejderbevægelse, kunne nazisterne præge de øvrige partiers politik ved målrettet brug af den indflydelse, deres viiljestærke og militante mindretal gav dem.

Uden sammenligning i øvrigt!

Lillian Larsen, Vibeke Hansen, Bjørn Fagerberg, Holger Madsen, Torben Bruhn Andersen, Lars Løfgren, Niels Møller Jensen, Trond Meiring, John Damm Sørensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Frede Jørgensen, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Rindalismen er nu stærkt repræsenteret på tinge og er også blevet stueren. Fremmedfrygt og kulturelt bagstræberi giver mindelser om ensretning og støvletramp som jeg håbede ikke skulle komme igen på vore breddegrader.
Men vi lever i en globaliseret verden på godt og ondt.

Bjørn Fagerberg, Torben Bruhn Andersen, Tino Rozzo, Steffen Gliese, Jane Jensen, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Tja så føler man sig gammel. Da jeg var ung hed sådan noget ikke kultur, men "at rage til sig med hænder og fødder".

Bjørn Fagerberg, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Trond Meiring, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Det er skrevet før, ved andre lejligheder, men kan tilsyneladende godt gentages: det er korrekt at det er ærgerligt at DF har formået at sætte dagsordenen i den kulturpolitiske debat.
Når nu det er tilfældet ville det da være oplagt hvis Information påtog sig den opgave det er, at undersøge om der kan udvikles andre kulturpolitiske positioner - rigtigt gerne med udgangspunkt i en kritik af DFs kulturpolitiske linje. Der er historisk belæg for at ganske få personer blev i stand til at formulere kulturpolitiske positioner, som kom til at bidrage væsentligt til den kulturelle udvikling her i landet. Her tænkes på kredsen omkring Georg og Edvard Brandes og Viggo Hørup. De var centrale i kulturkampen i Danmark, fra 1870 og frem. Hørup mente, på et tidspunkt, at de i begyndelsen ikke var flere, end der kunne sidde omkring en kalvesteg. Den positive udlægning er jo, at hvis det kunne lade sig gøre for Brandes-brødrene, Hørup og deres kreds at være med til at sætte dagsordenen den gang, så har en kritisk og opvakt offentlighed (som Information vel henvender sig til) også muligheden for at gøre det i dag.
Men: det kræver jo nogle bevidste redaktionelle valg og strategier, eksempelvis på Information, hvis projektet skal lykkes. På den anden side: avisen er med til at sætte den klima- og miljøpolitiske dagsorden, avisen har lagt en flot linje i kritikken af den økonomiske politik og bagvedliggende ideologi. Det er altså ikke umuligt, at være med til at skabe en kritisk offentlighed. Kulturelt står avisen stærkt med litteraturtillægget, hver fredag. Så det burde også være muligt at udvikle en bredere platform, for en kritisk demokratisk debat af hvad kulturpolitik er. Avisen kunne jo, lidt utraditionelt, som udgangspunkt lade stafetten gå videre til læserene, i form af en kronikkonkurrence eller et åbent debatforum. Træk gerne på Poul Henningsen - spørg: Hva' mæ' kulturendebatten på Information? Er der et liv efter Dansk Folkeparti? (Blot til inspiration).
mvh. poul.

Lillian Larsen, Torben Bruhn Andersen, Herdis Weins, Steffen Gliese, Trond Meiring, John Damm Sørensen, Niels Duus Nielsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Kultur er noget vi har omkring os, mener vi. Vi mener i vores naivitet, at vi altid vil have adgang til kultur og kulturelle aktiviteter. Men nye medier så som Netflix, HBO, Amazon's filmmedie, YouToube, Facebook og meget andet stjæler vores tid.

Hvis vi ikke benytter os af vores samfunds kulturelle aktiviteter af al slags, statslige, kommunale eller private, så støtter vi ikke kulturen i Danmark og er på den måde med til at forarme kulturen/de kulturtilbud, der findes. Ved vores fravær og manglende deltagelse vii flere af dem blive lukket og sparet væk.

Besparelser i DR vil blive vand på møllen hos Netflix, HBO, Amazon's netmedie og lignende amerikanske medier. Selvom disse medier indtager udenlandske serier og film, bliver det store kultubillede stadigvæk amerikansk. Derfor kan man undre sig over, at netop DF ønsker DR og andre offentligt støttede medier beskåret, medier der viser dansk kultur af al slags.

Axel Ahrendtsen er tilsyneladende interesseret i kultur. Det synes ikke at være tilfældet med kulturministeren og nær alle de politikere vi ser og hører, på nær Mogens Jensen fra S.

Desværre er Axel Ahrendtsens kultursyn noget tilbageskuende og fattigt og det gør ham faktisk farlig i kulturelle sammenhæng. Han interesser sig for det der eksisterede i går, på nær Vikingeskibsmuseet, som han finder grimt. Skønhed er et relativt begreb og dikteres oftest af den tid vi lever i. Han interesserer sig ikke for nutiden og mere avancerede kulturtilbud og ny arkitektur. Det er trods alt den tid vi lever i. For hvad er dansk? Vi er dybt inspirerede af andre lande og andre folkeslag. Det var ikke kun danskere, der byggede vores kulturelle perler og indflydelsen var ofte fra udlandet.

Arkitekters kritik af egen tid synes heller ikke at være eksisterende. Det skyldes angst for ikke selv at blive tilbudt opgaver og dermed at blive desimerede. Alt bliver styret af økonomiske interesser. Se bare hele Københavns og Århus's udvikling i 0erne og til i dag. Byggerier sprøjtes op og alt for ofte med byggerier helt uden større værdi og i en tid hvor vi aldrig har været rigere. Byggeriet er blevet IKEAfiseret med finansspekulanter og uinteresserede kommunale ansatte ved rattet.

Vikingeskibsmuseet er barn af sin tid, akkurat som Københavns Rådhus, Plalace hotel overfor Københavns Rådhus, Tønder bymidte, Århus Universitet, Radiohuset på Rosenørns Allé, det nye Musikhus i DR byen, Nyboder, Århus Rådhus, Bellahøj højhusene, Lægeforeningens boliger i København og vi kunne blive ved fra alle mulige landsdele.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde er en del af en vis retning i 60ernes arkitektur (i England kaldt brutalisme) og danner en rolig ramme omkring skibene, uden at larme i sin arkitektur, så som Arken gør. Arken er også et barn af sin tid, et af få eksempler i Danmark af dekonstruktivistisk arkitektur.

I Berlingske i dag er der en anmeldelse af en bog om fredning, som lyder interessant og artiklen er også interessant, akkurat som denne, der peger på manglende interesse for kultur blandt politikere og landsmænd.

Et sted som Statens Museum for Kunst, burde være gratis for alle. Her er der tale om kunst, der købes for borgernes penge. Alle skattebetalende danskere er med til at købe, udstille og holde kunst og bygningen vedlige. Fattige og mindre bemidlede går ikke på museum, de har ikke råd. Her skal alle have lov til at komme ind gratis.

Kunst og kultur beriger sindet hos os alle. Dansk kunst eller kunst et andet sted fra.

Anne Mette Jørgensen, Jørgen Wassmann, Viggo Okholm, Herdis Weins, Trond Meiring og Jesper Sano Højdal anbefalede denne kommentar

Kendissen Jim Lyngvild har nu fået Nationalmuseets direktør Rane Willerslevs velsignelse til ikke blot at fremstille en aldeles uvidenskabeligt funderet vikingeudstilling, men også at kompromittere bevarelsen af fund der er tusind år gamle ved at lade dem indgå i et ‘show’  der handler om at vise at “vikinger er lækre”.
Hvis man beder Nationalmuseet om aktindsigt får man at vide at Jim Lyngvild ikke modtager løn men udelukkende “transportpenge”. Hvad det så end må beløbe sig til er uvist da “opgaven endnu ikke er afsluttet” som det lyder.

For en måneds tid siden blev der, som følge af den sædvanlige ignorante kulturholdning og det samfundsnedbrydende mantra om at “vi skal spare”, fyret en stor del af Nationalmuseets faglige personale.

Jeg synes Information bør undersøge mere om denne sag. Start med at spørge museets konservatorer om de fagligt kan forsvare Lyngvilds udstillingsmetoder.
Man kunne så stille Alex Ahrendtsen spørgsmål der handler om bevarelse af dansk kultur. Han får nok svært ved at forsvare ødelæggelser af vikingefund på bekostning af en uvidenskabelig fidus.

Men som der står i Information: folk er nok ligeglade med deres sande videnskabeligt beviste arv, i forhold til hvad der foregår i en kendis hjerne.
Hint: Jim Lyngvild har tidligere været rodet ind i en sag om handel med arkæologiske fund.

* * *
Man kan også prøve at finde frem til hvor langt man er nået med at flytte Dansk Sprognævn til Bogense. Sprognævnet er (var) den officielle forskningsinstitution der dokumenterer sproget dansk.
Som lægmand vil jeg tillade mig at antage at et lands sprog må siges at være betydende for landets kultur. Forskning heri må derfor anses for fremmende til bevarelse og udvikling af kulturen.
Nu har de dygtigste af forskerne inkl. chefen sagt deres stillinger op. Der bor stadig INGEN sprogforskere i Bogense. Så der er INGEN til at åbne eller befolke det nye Sprognævn. Det er ikke svært at gætte sig til hvordan den sag ender. Det er heller ikke svært at indse at uanset hvad regeringen og DF fortæller deres vælgere om at udbrede og dyrke dansk kultur ud til rigets fjerneste afkroge, så vil resultatet af at flytte en institution hen hvor peberet ikke engang gror længere (pga. den samme flok idioters (anført af AFR) tidligere ødelæggelser), blive at denne institution skrives ind i den store neo-national-liberale ignorant bibel: Glemmebogen.

Begge områder: nationalt betydende arkæologifund og selve sproget, burde efter al logik være højt prioriterede emner på dagsordenen (undskyld: ‘agendaen’ hedder det jo nu...) hos nationalsocialisterne fra DF og alle andre der dyrker det 'nationale' uden at ane hvor eller hvornår de selv kommer fra, fordi det er besværligt at lave sine lektier og rent faktisk finde ud af det. Men det er ikke der man bruger pengene.
Alex Ahrendtsens “sejre” må derfor siges at være særdeles hule.
Og ja: hvis formålet er at udslette Danmark fra verdenskortet, så lykkes han fint og får god hjælp fra regeringen, 'Danske' Bank og alle de andre der er ligeglade med dig og mig.

Herdis Weins, Mette Poulsen, Anne Mette Jørgensen, Carsten Wienholtz og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Niels Duus niels
Du fik ram på noget men så gik du forbi.'
det er to mulige årsager for WW II, 1) den første årsag til WWII er Versaille aftalen med de følgende sanktioner mod Tyskland.
Den anden årsag er en konfliken mellem store magter om at dominere verden.
Det er gåde for mig hvordan "race problematikken smuglet ind i
krigen.
Stor krig skaber ikke DF og Tsunami politik skaber ikke kun DF. Problemet har været længe, og DF har bare fulgt strømmen ved at snuse) en side af sagen, og det var ikke forkert; DF valgt "stor magt konflikt som årsag til WWII . Ved at tage sig af femmmede.
De gaule sagde til Algerer ;: "jeg har forstået jer". Forstået det hele., også hvad gør man så! De gaule er en af de store politiker i verden. som Churchill og Roseveelt etc. Den moderne historier er sat sammen lige efter den anden WW II, hvad angår de gamle magtere og efter for USA. Kennedy var offer for Algers krig
det menes fransk SOS har begået. Han støttede uafhangigheden af Algeriet i en tale i Senatet i USA.
Årsagen ligger endnu i "Koloni historie". Hvordan kan du producerer de samme ting og konkurrerer med de nye lande (globalisering).
Hvis det var mig, jeg vil ændre kun en del af produktion.: den teknologiske men alt anden så som landbruget, tekstil teknik og gastronomi ikke skal røres. Det man har kunnet producerer i århundert skal ikke spille stor rolle.

Men de gamle koloni magtere tilsammen vil ikke producerer den, der kan handles med i omverden, de producerer de samme. Trump er produkt af andet produkt, Alle kan producerer våben, så holder han på de gamle koloni magt havere. Men jeg tror ikke at befolkningerne i Vesten vil ændre politiken, også hvis de kendte årsagen. De har de i blodet og det var derfor nemt at finde DF´s politik passer godt til alle.
'En arabisk historiker fra1500 år hundert, sagde: civilisationer falder nødvendigvis. man skal ikke tror han er ukendt i arabiske verden, han er meget kendt. Han hedder "Ibn Khaldoun"

Det er helt fair og legitimt at være uenig med Axel Ahrendtsen, som mange progressive og storbysmarte Informationslæsere synes at gøre. Fair nok at man synes, at Axel Ahrendtsens kultursyn er tilbageskuende, indskrænket og fattigt.
Omvendt kunne man jo også vælge at hæfte sig ved, at han leverer maksimal indflydelse for de stemmer, han og DF er blevet betroet af vælgerne.
Derfor, uanset om man bryder sig om DFs nationalkonservative kulturpolitik eller ej, så kan der vel ikke sættes store spørgsmålstegn ved, at DF leverer han lige nøjagtigt den vare, DFs vælgere har sendt ham i byen efter! Og det er vel ikke så ringe endda - eller hva' ?

Tilrettet version:

Det er helt fair og legitimt at være uenig med Axel Ahrendtsen, som mange progressive og storbysmarte Informations-læsere synes at være. Fair nok at man synes, at Axel Ahrendtsens kultursyn er tilbageskuende, indskrænket og fattigt.
Omvendt kunne man jo også vælge at hæfte sig ved, at han faktisk leverer maksimal indflydelse for de stemmer, han og DF er blevet betroet af vælgerne.
Derfor, og uanset om man bryder sig om DFs nationalkonservative kulturpolitik eller ej, kan der vel ikke sættes store spørgsmålstegn ved, at DF kommer hjem med lige nøjagtigt den vare, DFs vælgere har sendt ham i byen efter!
Og det er vel ikke så ringe endda - eller hva’ ?

Erik Fuglsang.
Ja storbysmart eller ej. Jeg har arbejdet med arkitektur og kunst i over 30 år og undervist arkitekter i mange år, så en lille bitte indsigt har jeg i arkitekturens verden.

Axel Ahrendtsen fremstår som værende engageret i kulturpolitik, og det skal han have lov til at være, men samtidigt er han en novice på området.

Jeg er dygtig til at bruge en skalpelkniv til modeller. Det får mig dog ikke til at tilbyde mennesker med blindtarmsbetændelse at fjerne deres blindtarm, alene fordi jeg kan betjene en skalpel. På samme måde burde Axel Ahrendtsen være lidt mere ydmyg i sine udtalelser. Det man ikke ved, er man ikke belastet af, kunne man sige om ham.

Des mere man ved, des mere ved man hvor lidt man ved.

Jeg mener ikke, at folk med tunnelsyn skal diktere kulturpolitik.

@ Runa, politikere behøver på ingen måde at være eksperter på området - de skal have visioner og holdninger, som de er villige til at bakke op med penge på budgettet. Dette uanset partifarve.
Man må gå udfra, at ordfører for de forskellige partier sætter sig ind i de områder, som de arbejder med, hvis de da ikke ligefrem kan fremtvinge en personlig interesse for det.

Mette Poulsen
En politiker/politisk parti skal ikke bestemme, hvilke bygninger der bliver revet og hvilke bliver bevaret. Det er ikke deres rolle og det er yderst sjældent noget de har forstand på. Her er Axel Ahrendtsen ingen undtagelse.

Man kunne ønske sig større ydmyghed og mindre arrogance fra hans side.

Du skriver, at politikere ikke behøver at være eksperter. Det bliver vi vælgere nød til at forlange af dem, når de begynder at detailstyre bygningskulturen/kunsten.

En politiker/politisk parti bør ikke detailstyre kulturen. Det er ikke deres boldgade. De kan ønske visse kulturkulturinstitutioner bevaret eller ikke. Politikere skaber rammer om kulturens økonomi, men er ikke bestemmende om hvad der er god kunst, arkitektur, design mm. Det har vi fagfolk til.

Det svarede faktisk til, at bestemte bøger blev forbudt eller brændt, fordi de ikke falder i en politikers smag. Det begynder at ligne Fahrenheit 451. Den bog handler om kontrol og i sidste ende fascisme.

Erik Fuglsang.
Citat fra Erik Fuglsang.
"Storbysmarte Informations-læsere" .

Er det ikke et lidt populistiske udsagn? Bør man forbyde "storbysmarte Informationslæsere" at kommentere i avisen?

@ Runa, naturligvis skal politikere styre også kulturen - det gøres ved at give og fjerne bevillinger. Ligesom inden for alle andre områder.
"God kunst" findes ikke - det er en smagssag og som bekendt ikke noget, man kan diskutere. At sidestille politikeres prioriteringer med censur og fascisme er ude på overdrevet, også når det kommer til DF: