Læserbrev

Arbejdsløse københavnere straffes langt hårdere end ledige i andre kommuner

Mens Københavns Kommune straffer hver femte ledige københavner økonomisk, er tallet langt lavere i de øvrige store byer landet over. I Esbjerg, Aalborg og Aarhus er det f.eks. under seks procent af de ledige, der oplever sanktioner
17. december 2018

Har du en ven eller et familiemedlem, der er på kontanthjælp eller modtager sygedagpenge? Så ved du også, at beskæftigelsessystemet i stigende grad bygger på kontrol og straf.

Sidste år blev hver femte af de københavnske ledige sanktioneret. De fik beskåret deres ydelse, fordi de udeblev fra et møde eller på anden måde forbrød sig mod beskæftigelsessystemets indviklede regelsæt. Tallet for de såkaldte aktivitetsparate ledige er endnu højere.

At blive beskåret i sin ydelse har selvsagt voldsomme konsekvenser for den ledige, der i forvejen lever på et eksistensminimum.

Mens Københavns Kommune straffer hver femte ledige københavner økonomisk, er tallet langt lavere i de øvrige store byer i landet. I Esbjerg, Aalborg og Aarhus er det således under seks procent af de ledige, der oplever sanktioner.

Når København ligger langt højere end resten af landet, skyldes det, at vi har centraliseret opgaven i den såkaldte K-kasse.

Hvor det tidligere var den enkelte sagsbehandler, der skulle vurdere, om der var belæg for at straffe den ledige, er det nu en central enhed, der uden at have kendskab til den enkeltes livssituation, fælder dommen.

I Enhedslisten har vi forsøgt at menneskeliggøre systemet en smule ved at give kompetencen tilbage til sagsbehandlerne, der trods alt har et bedre kendskab til den ledige eller syge københavners forhold. Derfor kan de måske bedre se de formildende omstændigheder ved de ofte små forseelser eller forglemmelser.

Forslaget blev desværre nedstemt af et flertal i Borgerrepræsentationen. Dermed fortsætter sanktionsregimet som hidtil.

Og som om det ikke var nok, har et folketingsflertal bestående af højrefløjen og Socialdemokratiet netop indgået en aftale, der skærper sanktionerne og forringer de ledige og syges retssikkerhed yderligere.

På trods af at en undersøgelse fra Ankestyrelsen har vist, at hver femte kommunale sanktion var forkert, lægger flertallet ikke op til at stramme op over for kommunernes praksis.

Gyda Heding, beskæftigelsesordfører (EL), Borgerrepræsentationen i København

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Per Klüver
Eva Schwanenflügel og Per Klüver anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu