Læserbrev

Atomaffald kunne få Grønlands østkyst til at blomstre

Der er brug for en uortodoks finansiering af lufthavnen i Mestersvig på Grønlands østkyst. En nedlagt blymine, som er velegnede til opbevaring af radioaktivt affald, kan være et svar på det problem, og det kunne samtidig blive et vigtigt aktiv for Grønland
Debat
5. december 2018

Regeringens forslag om en udbygning af tre lufthavne langs vestkysten af Grønland med et tilbud om delvis finansiering er vedtaget af Naalakkersuisut, Grønlands selvstyre.

Forslaget er omtalt af Marianne Krogh Andersen den 31. oktober i Information. Det er forståeligt, at der ikke er afsat midler til østkysten, hvor der bor langt færre.

Men kunne der, på trods af et spinkelt befolkningsgrundlag, gøres noget for at fremme kontakten med østkysten uden at belaste de grønlandske budgetter? Jeg har i flere presseindlæg og i en henvendelse til Folketingets grønlandsudvalg 4. januar 2017 peget på en uortodoks finansiering af en udbygning af lufthavnen i byen Mestersvig på Grønlands østkyst.

Mestersvig har en nedlagt blymine med en tidligere udskibningshavn og en gruslandingsbane. En blymine er særligt velegnet til opbevaring af radioaktivt affald, fordi blymalmen i bjerget vil skærme for strålingen.

Minen kunne eventuelt opbevare gammelt atomaffald fra Atomenergikommisionens Forsøgsanlæg på den danske halvø Risø.

Forsøgsanlægget hedder nu Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi, men mangler stadig en varig løsning for opbevaring af deres atomaffald. Derudover kunne minen opbevare de 647 containere og 5.500 tromler, der tilsammen indeholder mange tusinde ton atomaffald fra oparbejdning af uranmalm fra Kvanefjeldet.

Herudover henstår containere med 600 ton lavradioaktivt affald på Esbjerg Havn fra Mærsk Oils olieudvinding i Nordsøen.

Det er svært at forestille sig, at Mærsk og Esbjerg Kommune ville være uinteresserede i en deponeringsmulighed, hvor rederiets og kommunens ekspertise i havneanlæg tilmed kunne blive en tillægsgevinst.

Mestersvig ligger ved en kommende transpolar sejlrute. Bagved ligger et naturområde, Staunings Alper. Et havneanlæg med udbygning af landingsbanen i Mestersvig kunne blive nødhavn, lufthavn og hjemsted for turisme, fiskeri, fiskerikontrol og redningsfartøjer.

Aktivering af blyminen i Mestersvig til deponering kunne altså ikke bare løse problemer med atomaffald, det kunne samtidig blive et vigtigt aktiv for Grønland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ideen om at sende det radioaktive affald på Risø til Grønland er blevet afvist af det daværende ansvarlige sundhedsministeriums repræsentant kontorchef John Erik Pedersen på en høring i Kerteminde 7.5.2014.

Grønland har desuden i forvejen problemer med, hvad der gemmer sig af farligt affald:

End-of-visit statement by the United Nations Special Rapporteur on human rights and hazardous substances and wastes, Baskut Tuncak on his visit to Denmark and Greenland, 2-13 October 2017
http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22231&L...

Troels Kardel: "En blymine er særligt velegnet til opbevaring af radioaktivt affald, fordi blymalmen i bjerget vil skærme for strålingen."

Hvad med udsivningen, der if. forstudiet fra maj 2011 ikke kan undgåes?
http://danskdekommissionering.dk/media/145095/hovedrapport%20dansk%20jun...

Kardel skriver om affaldet hos Dansk Dekommissionering på Risø:

"Derudover kunne minen opbevare de 647 containere og 5.500 tromler, der tilsammen indeholder mange tusinde ton atomaffald fra oparbejdning af uranmalm fra Kvanefjeldet."

Det er indviklet med affaldet på Risø, men

FAKTA er, at hos http://danskdekommissionering.dk på Risø befinder der sig - ud over
ca. 5000 tons lav-, mellem- og højradioaktivt (omdefineret til langlivet mellemaktivt) affald

også

3760 tons uranmalm fra Kvanefjeld/Kuannersuit i Grønland og
1130 tons tailings/affald fra forsøg på Risø med udvinding af uran af malm fra Kvanefjeld:

https://atomposten.blogspot.com/2017/11/norm-affald-rundt-i-manegen-med-...

Der bliver ofte ikke oplyst korrekt om affaldet, se f.eks. Politiken, og det er med til at skabe forvirring:
https://atomposten.blogspot.com/2018/04/politiken-og-atomaffaldet-4-uran...

https://ufm.dk/aktuelt/temaer/deponering-af-radioaktivt-affald-i-dk kan man læse om planerne for det danske radioaktive affald.

Venlig hilsen
Anne

Palle Bendsen, Eva Schwanenflügel, Niels Henrik Hooge og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jacob Rørdam Holm-Jørgensen

Strålingen fra affaldet er ufarlig med 2 meter jord eller alm. klippe imellem. Problemet er at det er smågiftigt, og at folk er bange for det.

@Jacob Rørdam Holm-Jørgensen

Hvorfra ved du, at det radioaktive og giftige affald bliver på det sted, hvor du vil anbringe det "med 2 meter jord eller alm. klippe imellem"?

Du kan se aktiviteten i affaldet på Risø i forstudiet fra maj 2011 i Bilag A fra side 245:
http://www.danskdekommissionering.dk/media/145095/hovedrapport%20dansk%2...

Der er så mange langlivede isotoper i affaldet, at det skal opbevares i 100.000 år, så det ikke skader mennesker og miljø.

Palle Bendsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Niels Henrik Hooge anbefalede denne kommentar