Klumme

Drop forestillingen om Dansk Folkeparti som mestre i spin

DF er ikke spinkonger. Det viser mediernes dækning af det påståede paradigmeskifte. Til gengæld hjælper venstrefløjen godt til med at skjule DF’s egentlige bidrag til udlændingepolitikken
Det virker, som om at Pernille Skipper og den øvrige venstrefløj med deres aldrig svigtende forargelse – som selvfølgelig tages imod med kyshånd hos DF’erne – faktisk har brug for at fremstille DF som spinmestre.

Det virker, som om at Pernille Skipper og den øvrige venstrefløj med deres aldrig svigtende forargelse – som selvfølgelig tages imod med kyshånd hos DF’erne – faktisk har brug for at fremstille DF som spinmestre.

Sophia Juliane Lydolph

19. december 2018

I mange år har vi hørt på, at Dansk Folkeparti er mestre i spin.

Og spinkongerne narrede os åbenbart igen ved dette års finanslovsaftale. Her fik DF angiveligt journalisterne til at hoppe på et formentlig betydningsløst paradigmeskifte i udlændingepolitikken, dernæst begik DF den strategiske genistreg med en øde ø til udviste udlændinge, der har udstået lange straffe.

Lad os se på den første påstand. Det er fremgået af Informations egen analyse, at paradigmeskiftet er mere af det samme.

Regeringen og DF vil undgå, at flygtninge bliver indvandrere. Men reelt er der ikke noget i aftalen, der sikrer, at flere kan sendes hjem. Udlændinge, der har fået asyl, vil stadig kunne søge om permanent opholdstilladelse efter otte år, og får de først den, kan de ikke sendes hjem.

Det er fremgået i andre medier, at regeringens jurister alligevel mener, at der kan strammes op – uden at bryde konventionerne – når det i fremtiden skal vurderes, om en person eller families tilknytning er stærkere til hjemlandet end til Danmark.

Men det er næppe noget, der slår det store hul i statistikkerne, al den stund at det først og fremmest kræver, at der er sikkert i hjemlandet, før man kan sende folk hjem. Dernæst skal der være hjemsendelsesaftaler med de pågældende lande, hvilket Venstres tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech hjælpsomt mindede om, er lige så svært efter den nye aftale, som da hun i sin tid ihærdigt forsøgte.

Ligesom kommentator Michael Kristiansen tolkede Venstre-politikeren Torsten Schacks julefrokostbrandert og hånlige besked på Facebook til den øde øs kommende beboere som udtryk for, at problemerne med at få flere sendt hjem er mange. Løsningerne langt sværere. Og retorikken derfor mere skinger.

Og der er langt flere eksempler på ædruelige analyser i medierne, der afklæder DF’s paradigmeskifte, også blandt dem, der når ud til et bredt udsnit af danskerne som f.eks. TV 2 og Jysk Fynske Medier.

Så hvornår er det lige, vi holder op med at kalde DF mestre i spin?

Heldigvis ser vælgerne ud til at have lugten lunten. I hvert fald ligger DF til at tabe flere politiske mandater ved næste valg.

Integrationen fortsætter

Lad os se på påstand nummer to om, at vi alle taler om øde øer, mens den etniske underklasse vokser, som Enhedslistens Pernille Skipper skrev i et debatindlæg i Politiken

Ifølge Politiken viser beregninger, at 5.900 personer, herunder 900 enlige forsørgere, i 2020 kommer til at mærke finanslovens nye fokus på hjemsendelse, når deres ydelser sænkes til et niveau så lavt, at det meget nemt kan stride mod Grundloven. Det er bare ét eksempel på, at den lave hjemsendelsesydelse ikke er blevet forbigået i tavshed.

Og så hedder det faktisk i finanslovens aftaletekst: 

»Der er under opholdet i Danmark og i indsatsen under selvforsørgelses- og hjemrejseintroduktionsprogrammet et fortsat fokus på en indsats rettet mod, at den enkelte hurtigst muligt kommer i beskæftigelse og bliver selvforsørgende. Det kan understøtte, at personer på for eksempel midlertidigt ophold står godt rustede til at deltage i opbygningen af deres hjemland, når de kan rejse tilbage.« 

Så billedet af den etniske underklasse, der bliver totalt marginaliseret som følge af finansloven, er altså langtfra dækkende. Selv om det ganske givet har været DF’s intention. Tværtimod virker det, som om at Skipper og den øvrige venstrefløj med deres aldrig svigtende forargelse – som selvfølgelig tages imod med kyshånd hos DF’erne – faktisk har brug for at fremstille DF som spinmestre. Som de efterfølgende kan klæde af. Dermed er de selv med til gøre DF til dansk politiks nærmest metafysiske kraft. Hvilket de ikke er. 

Sandheden er jo, at Danmark er forvandlet gennem DF’s knap 20 år ved rorpinden. Ifølge Danmarks Statistiks seneste fremskrivning vil 21 procent af den danske befolkning bestå af indvandrere og efterkommere i 2060.

Til gengæld er integrationen på lange stræk en succes. Det viser bl.a. ph.d. Hans Lassens forskning i integration. Se det er en rigtig historie om DF. Den kunne venstrefløjen fortælle i stedet for at gøre dem til et særligt uovervindeligt parti.

Finansordfører René Christensen forklarede i tirsdagens Information, at DF ikke har spurgt til væksten i det offentlige forbrug under finanslovsforhandlingerne. Det er besynderligt, når nu det sidste år var sådan en mærkesag for ham.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Ejvind Larsen
Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Det, at sige ligeud, hvad man mener, som fx Martin Henriksen gør, er da ikke spin, tværtimod. Er det ikke netop det, der er DFs styrke? Partiet taler ikke helt så meget udenom som så mange andre partier gør, men udstiller dets ubehagelige menneskesyn til fri beskuelse, helt uden at bekymre sig om anstændighed.

EL bør koncentrere sig om at formulere løsninger, og lade alle os andre stå for kritikken. Men det er vel egentlig også det, de gør - EL har jo lige barslet med et forslag til opsplitning af bankerne. Det er nok snarere medierne, der griber ethvert ukvemsord med kyshånd og således prioriterer politiske hundeslagsmål frem for konstruktiv politik.

Ellers en god artikel, glimrende analyse, tak for den!

Flemming Andersen

Mere DF-bashing på autopilot per refleks....
Lidt ligesom at trække vejret, så ved man bare hvem der er helte og skurke i den fortælling man selv allerhelst vil høre, selv instruerer, selv producerer og selv kritiserer.
Og selv fremkalder til da capo igen og igen

torben - nielsen

Det som DF’eren gør opmærksom på er at når en indvandrer kommer til landet og skal integreres, så bliver indvandrerens medbragte sæder og skikke, regnet for at være lige så gode som vores.

Forstået på den måde at indvandrernes reaktionsmønster og adfærd, kan være lige så godt som vores.

Men skulle det så ske, at indvandreren ikke får asyl, og skal tilbagesendes til hjemlandet. Så udbryder der altid højlydte protester om, at det er for risikabelt, at man risikerer at komme til skade hvis man vender hjem.

Det vil sige, at de sæder og skikke, som er gode nok, når indvandreren skal integreres, ikke er gode nok når indvandreren skal hjemsendes.