Klumme

Hold op med at købe olie fra Saudi-Arabien

De kraftige reaktioner på drabet på journalisten Jamal Khashoggi står i skarp kontrast til den relative ligegyldighed, Vesten har udvist over for de mange ofre for den saudi-ledede intervention i Yemen
Op mod 85.000 småbørn kan have sultet til døde i Yemen siden 2015, vurderer Red Barnet. Her er det 5-årige Abdelrahman Manhash, der kun vejer fem kilo. Drabet på journalisten Jamal Khashoggi har øget opmærksomheden på Saudi-Arabiens kontroversielle krig i dets naboland mod syd. 

Op mod 85.000 småbørn kan have sultet til døde i Yemen siden 2015, vurderer Red Barnet. Her er det 5-årige Abdelrahman Manhash, der kun vejer fem kilo. Drabet på journalisten Jamal Khashoggi har øget opmærksomheden på Saudi-Arabiens kontroversielle krig i dets naboland mod syd. 

AFP

4. december 2018

Mordet på Jamal Khashoggi på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul den 2. oktober har sat fokus på det saudiske regime og især dets reelle leder, kronprins Mohammed bin Salman. Det skyldes ikke mindst, at Tyrkiets regering har gjort sit for at fastholde den internationale opmærksomhed på sagen.

Først hævdede saudiske embedsmænd, at Khashoggi havde forladt konsulatet. Men da den tyrkiske regering afslørede skumle detaljer om mordet, måtte talspersonerne erkende, at Khashoggi var død på konsulatet – som en utilsigtet konsekvens af en spontan slåskamp. Og nu, hvor tyrkiske embedsfolk har videregivet bevismateriale til CIA, har Saudi-Arabiens statsanklager meldt ud, at Khashoggis død ser ud til at have været overlagt.

I kølvandet på Khashoggis død har Tyskland indstillet sit våbensalg til Saudi-Arabien og opfordret sine allierede til at gøre det samme. Regeringstalspersoner fra flere lande, heriblandt USA, har trukket sig fra et stort investeringsmøde, der skulle foregå i Riyadh. Det samme gjorde en række virksomhedsledere, heriblandt chefer fra J.P. Morgan og BlackRock.

De kraftige reaktioner på det brutale mord på Khashoggi står i skarp kontrast til den relative ligegyldighed, Vesten har udvist over for de mange ofre for den saudisk-ledede militære intervention i Yemen.

Saudiske luftbombardementer har kostet tusinder af civile livet, heriblandt børn, der blev dræbt, da deres skolebusser blev bombet. Nu er selv disse drab blevet overgået i antal af den omfattende hungersnød, der hærger Yemen.

Hungersnøden er også et resultat af saudisk politik: blokader, importrestriktioner og andre redskaber som tilbageholdelse af lønninger til omkring en million statsansatte. Undersøgelser peger desuden på, at de saudisk-ledede bombardementer bevidst går efter fødevareproduktionen i de områder, der kontrolleres af modstanderne. Khashoggi havde skrevet bevægende om netop Yemens ofre.

Den oplyste forbruger

Mekkia Mahdi, der arbejder på en sundhedsklinik i Yemen, har over for The New York Times undret sig over, hvor stor opmærksomhed Khashoggi-sagen får, mens det går nærmest upåagtet hen, at millioner af yemenitiske børn lider.

At Khashoggi var journalist for The Washington Post, forklarer uden tvivl en stor del af opmærksomheden. Hans individuelle historie var en, man kunne identificere sig med og lade sig bevæge af. Forskeren Paul Slovic har kaldt det et udslag af »psykisk lammelse« og citerer Moder Teresa: »Hvis jeg ser på masserne, vil jeg aldrig foretage mig noget. Hvis jeg ser på den enkelte, vil jeg handle.«

Psykisk lammelse er muligvis en menneskelig reaktion, som er en del af vores natur, men få vil benægte, at millioner af døde er en større tragedie end et enkelt menneskes død. Uanset vores menneskelige impuls må det på et politisk plan og med hensyn til virksomhedsbeslutninger være omfang og antal, der betyder mest for vores handlinger.

Måske kan drabet på Khashoggi åbne vores øjne for det saudiske regime og dets morderiske aktiviteter. I årtier har saudierne brugt de penge, vi betaler for deres olie, på at indoktrinere befolkningen i en fundamentalistisk forståelse af Islam.

Saudierne, der ikke vil begrænse sig til at sprede denne ideologi inden for landets grænser, har brugt milliarder af dollar på propaganda, der sigter på at forvandle tolerante og moderate islamiske samfund i andre lande til fundamentalister. Saudi-Arabien har formentlig bidraget med størstedelen af al-Qaedas ressourcer, og der er flere saudiske kombattanter i denne gruppe end fra nogen andre lande.

At stoppe våbensalget til Saudi-Arabien er blot første skridt. Hvis vi vil begrænse dette lands magt, er vi nødt til at holde op med at købe deres olie. For at opnå dette må der indføres større gennemsigtighed i olieindustrien. Vi må kræve, at alle større olievirksomheder afslører for offentligheden, hvor stor en del af deres olie, der kommer fra Saudi-Arabien. Så vil det blive interessant at se, hvilke produkter den oplyste forbruger vil vælge at købe.

Hvis det sker, har Jamal Khashoggis død måske ikke været forgæves.

Peter Singer er professor i bioetik ved Princeton University og medstifter af nonprofit-organisationen The Life You Can Save.

© Project Syndicate og Information. Oversat af Nina Trige Andersen.

Krigere, der støtter Yemens regering, i udkanten af Hodeidah.
Læs også
USA har for mange penge i Saudi-Arabien til, at det på nogen måde kan svare sig at tale for højt om regimets forbydelser. Det nåede Trump frem til i ugen, der gik.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Bruhn Andersen
  • Mads Berg
  • Eva Schwanenflügel
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Poul Anker Sørensen
  • Niels Duus Nielsen
  • Klaus Cort Jensen
  • Tommy Clausen
  • Benno Hansen
Torben Bruhn Andersen, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Poul Anker Sørensen, Niels Duus Nielsen, Klaus Cort Jensen, Tommy Clausen og Benno Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Forslaget med oljen er intressant, men den globale olje industri er nok ikke med på noderne, de skulle nok glide i smørjlesen , husk at blod og olje går fint sammen.

Anne Mette Jørgensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Samuel Grønlund

Det saudiske diktatur - et regime så primitivt og umenneskeligt at Kina og Nord-Korea ligner civiliserede nationer ved sammenligning - udnytter kynisk sin oliemagt og -rigdom til at sikre egen overlevelse og fortsatte brutal kontrol med land og befolkning.
Og de fleste politikere og erhvervsfolk i vesten står villigt klar med hænderne fremme, i håb om lukrative kontrakter og billig olie.
Danmark udlåner sågar sit fallerede kongehus til diktaturets image-pleje og sælger glædeligt teknologi til overvågning og undertrykkelse af befolkningen.

Det er ikke realistisk at en enkelt myrdet journalist skulle ændre nævneværdigt i dette billede.
Mordet på Khashoggi er glemt om et par måneder og alle vil igen stå klar med hænderne fremme, som nyttige idioter for de saudiske herskere.

Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Mads Berg, Poul Kristensen, Anne Mette Jørgensen, Ivan Breinholt Leth, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme, Tommy Clausen og Anders Graae anbefalede denne kommentar

God idé: vi fra Vesten bør stoppe al våbeneksport indtil manglende vedligehold af deres luftvåben har gjort sit. Dernæst invadere og beslaglægge landets naturressourcer, afsætte deres vanvittige diktatorkongefamilie og indføre demokrati.
Lissom 'vi' tidligere har haft stor succes med i Iran, Irak, Libyen...

Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Samuel Grønlund, Niels Duus Nielsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Tak til Peter Singer og Information for at kæde drabet på Khashoggi sammen med folkemordet i Yemen. Som Samuel Grønlund skriver: "Det er ikke realistisk at en enkelt myrdet journalist skulle ændre nævneværdigt i dette billede", men måske det kan gøre en forskel, hvis befolkningen bombarderes med billeder som det, der ledsager denne artikel.

Eller er vi blevet så tykhudede og kyniske, at sultne børn, der ligner tændstikmænd, slet ikke påvirker os mere?

Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen, Jens Thaarup Nyberg, Peter Beck-Lauritzen og Samuel Grønlund anbefalede denne kommentar
Samuel Grønlund

Hvis 'vi' er den almene kommentator her Inf.dk - så næppe.
Men hvis 'vi' er nationens politiske og erhvervsmæssige ledelse - så ja uden nogen form for tvivl.
Money rules the world - hele verden!

Anne Mette Jørgensen, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

CIA-chef Gina Haspel skal endelig briefe udvalgte amerikanske senatorer om drabet på Khashoggi og fortælle om CIA´s egne (ikke Trumps) vurderinger vedr. gerningsmænd. Til briefingen vil Haspel medbringe sin egen bensav.........

Peter Beck-Lauritzen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Peter Bøjsen: - fin ironi.
Saudi-Arabiens olie sælges til fjernøsten, 80% går derud. Og her er der konsensus, i store træk, om menneskerettighederne og ytringsfriheden. Hvem der køber de resterende 20%, sikkert USA, i bytte for våben. Hvilke selskaber sælger saudi-olie i DK? = boykot.

Anne Mette Jørgensen

Vi boykotter Rusland, for Krims overtagelse m.v. Vi udråber Rusland som værende til stor fare for invasion af Dk.
Rusland er ikke en engel, men at bruge retorik fra Danske politikere til at manipulere os borgere til flere penge til våben, er en fadæse og dum og en snu affære. .
I flere år har Saudi med vestens velsignelse sønderbombet Yemen og udsultet en hel befolkning
Det jeg skammer mig mest over er danske politikere, der lader som ingenting og først når en enkelt myrdes kommer vi op ad stolene.
At se Kronprins med kone ved sin side trykke hånd og smile er til at kaste op over.
Salget af seruminstituttet og sågar med DF stemmer som støtte siger alt om den danske moral.

Skam Jer!

Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Jensen, Niels Duus Nielsen, Harald Strømberg og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Jeg har selv tidligere skrevet en kommentar om, at oprindelseslandet på olie, benzin og disel burde være anført på pumperne ved sag.

Således burde vi forbrugere kunne stemme med fødderne.

Problemet er desværre, at produkterne fra de forskellige lande bliver blandet. Det er nær umuligt at finde ud af, hvor produkterne kommer fra. Derfor er artikelforfatterens forslag ikke realistisk.

Der skal andre boller på suppen. Evt. en promilleskat på produkterne, betalt til en stærkt styret fond, hvis penge går til fattige og krigshærgede landes borgere, samt til CO2 besparende foranstaltninger i overgangsfasen.

Spørgsmålet er, om vi bare ville reagere som franskmændene og nægte at betale.

Vores politikere kunne ligeledes pålægge Google/andre internetudbydere, Facebook, Twitter og mange andre en CO2 forbrugsskat.
Med venlig hilsen Runa Lystlund.

Tænk lige på, at I omtaler det storslåede Saudi, der netop i år er blevet medlem af FN’s kvindekommission, der varetager og arbejder for kvinders rettigheder overalt i verden.

Men så er der jo også dem, der på ganske nedladende måde mener, at det storslåede Saudi blot har købt korrupte landes FN-delegationer til at stemme for sig i FN.

Torben Bruhn Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar