Læserbrev

Mattias Tesfaye: Socialdemokratiets børneindsats og Legas etniske kvoter er ikke sammenligneligt

Hvis Folketinget ikke gør noget aktivt, ender for mange af vores medborgere med ikkevestlig oprindelse på bunden af samfundet i adskillige generationer frem. Det ligger i Socialdemokratiets dna, at alle børn skal have lige muligheder – uanset hvor deres forældre er indvandret eller flygtet fra
18. december 2018

Informations korrespondent i Italien drog i sidste uge en parallel mellem det højrenationale regeringsparti Legas politik og Socialdemokratiets og SF’s forslag om, at børn med ikkevestlig oprindelse skal gå i børnehave med børn af dansk oprindelse.

Legas motivation for at have etniske kvoter er, at de vil beskytte italienske børn mod såkaldte ghettoklasser. Ud over loftet over antal ikkevestlige børn, får børnene desuden en solid dosis kristendom i undervisningen, ligesom væggene i børnehaverne beklædes med kors. Derudover har et lokalt byråd besluttet at undgå indkøb af dukker med sort hud. Ikke ligefrem sympatisk.

Som integrationsordfører i Socialdemokratiet forstår jeg derfor ikke parallellen til vores politik. Vi vil sikre, at alle børn bliver skrevet op i en vuggestue, når de fylder et år – særligt af hensyn til børn med ikkevestlig oprindelse.

Der er stadig for mange børn med familiemæssige rødder i udlandet, der ikke går i vuggestue.

Når de starter i 0. klasse, er der stadig for mange børn, der ikke har tilstrækkelige danskkundskaber til at være skoleparate. Det kan vi ikke være bekendt over for børnene. De er i forvejen bagud på point, fra de bliver født, og det forstærkes desværre kun, hvis de ikke kommer i dagtilbud tidligt.

Vi ønsker også, at børnene blandes, når de går i folkeskole og gymnasium. Her bliver vi blokeret af den borgerlige regering, der ikke vil gribe ind over for parallelsamfund på ungdomsuddannelserne.

Grundig forskning viser ellers, at det faglige niveau og alle elevers generelle muligheder i livet forringes markant, hvis der er for mange med anden etnisk baggrund i samme klasse. Her er det særligt elever med ikkevestlig oprindelse, der betaler den højeste pris.

Hvis Folketinget ikke gør noget aktivt, ender for mange af vores medborgere med ikkevestlig oprindelse på bunden af samfundet i adskillige generationer frem. Det ligger i Socialdemokratiets dna, at alle børn skal have lige muligheder – uanset hvor deres forældre er indvandret eller flygtet fra. Vi skal ulighed til livs og være solidariske med de svageste grupper i samfundet.

Længere væk fra den nuværende italienske regering kan man næppe komme.

Mattias Tesfaye (S) er integrationsordfører

Efter at man i byen Monfalcone har indført kvoter, som holder migrantbørn ude af børnehaverne, frygter 28-årige Farzana Akter fra Bangladesh, at hendes datter vil få svært ved at integrere sig. »Vi troede, at hendes fremtid skulle være i Italien. Men nu er vi ikke længere så sikre,« siger hun.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Kære Mattias Tesfaye

Tilsyneladende er Socialdemokratiets intentioner gode, idet de prøver at give børn en chance.
Men det fordrer altså at ressorcerne følger med.

Der er nu mange tusinde færre pædagoger og lærere i dagtilbudene end før 2001, hvor Anders Fogh Rasmussen promoverede minimalstaten.

Thorning-regeringen var ikke meget bedre, idet den skrev ind i regeringsgrundlaget at videreføre en borgerlig pengemodel.

Vi savner solid socialdemokratisk politik.

David Breuer, Per Langholz og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar