Kommentar

Hvad det dog minder om

Et ministudie i sammenlignende historie
Stabschef general John Kelly, der i den forløbne uge blev fyret af præsident Donald Trump.

Stabschef general John Kelly, der i den forløbne uge blev fyret af præsident Donald Trump.

Ritzau Scanpix

Debat
14. december 2018

Göring, en af Det Tredje Riges største forbrydere, officielt Hitlers efterfølger, afsendte umiddelbart før førerens selvmord et telegram.

I betragtning af Hitlers håbløse stilling i Berlin overdrog Göring rigets øverste ledelse – til sig selv. Hitler, der havde beordret Tysklands tilintetgørelse og erklæret det tyske folk uværdigt til at overleve nederlag og førerens planlagte død, fik et af sine hysteriske anfald.

På stedet fratog han Göring alle titler og beføjelser og anklagede sin gamle kampfælle for korruption og morfinisme.

Som ved de utallige lejligheder, hvor en frådende Hitler afsatte sine generaler anklaget for fejhed og uduelighed, nævnte han ikke, hvorfor han så først havde udnævnt disse ringe personer.

Ingen andre end Hitler i egen person havde heller ophøjet Göring til rigsmarskal – øgenavn: rigsmorfinisten – og erklæret mandens iskolde brutalitet uerstattelig for Tyskland.

Diktatoren tålte ingen indvendinger, nærede aldrig tvivl om egne evner og tillod ingen diskussion om sine handlingers betimelighed. Hitler cementerede sin magt ved til stadighed at reducere forbehold i omgivelserne til fordel for total lydighed.

Hver af førerens egenhændige dispositioner skubbede Tyskland nærmere katastrofen.

Trump fyrer medarbejdere på stribe

Donald Trump ansætter og afskediger prestissimo den ene erklæret enestående som højtstående medarbejder efter den anden. I forløbne uge fik den Tea Party-sympatiserende, oprindeligt Trump-begejstrede stabschef general John Kelly sparket.

Om få dage meddeler Trump så sikkert som amen i kirken, hvor stort et fjols Kelly er, således som præsidenten har bagtalt og hånet de fleste tidligere medarbejdere og nylig karakteriserede sin først højt anpriste, siden højst datidige udenrigsminister som dum og doven.

Hvem der antog Rex Tillerson, der siden i klartekst har betegnet Trump som idiot og uegnet akkurat som andre nu forsvundne fra regeringskontorerne, kom Trump ikke ind på.

Staben forventes at følge Trumps indfald og lyde hans mindste krav, uanset hvor uoplyste, uunderbyggede for ikke at sige løgnagtigt begrundede eller direkte ulovlige disse er. Ellers er det ud.

Resultatet af denne personalepolitik står nu tilbage som en hård kerne af egen familie og/eller opportunistiske ja-sigere med pressechefen Sarah H. Sanders i front. Sanders får komiske Ali til at ligne en kandidat til Cavling-prisen og kan ses som seneste skud på den dystre slægt af manipulerende, storlyvende samvittighedsløse propagandister for diktatoriske regimer, der til stadighed og med Joseph Goebbels bag pandebrasken skamløst plager verden.

Men kan man overhovedet sammenligne Hitler og Trump?

USA er (forhåbentlig) anderledes robust end Weimar-republikken, Trump råder ikke over hemmeligt politi, et statsligt terrorapparat eller væbnede bander (endnu). Der er betydelige forskelle, selvfølgelig er der det, USA 2018 er ikke Tyskland 1933-45.

Alligevel er sammenligningen relevant ’mand til mand og frøers mængde’. De farligste ledere i pyramidale magtstrukturer er dem, der ikke tvivler, ikke lader sig korrigere, der kun beror på egne vurderinger og omgiver sig med nikkedukker og fæhoveder.

Her er disse to figurer på historiens scene kongruente. Som hos Hitler er Trumps foragt for sagkundskab urokkelig. Alle rapporter bekræfter Trumps karakter og adfærd.

Trump kan alt, ved alt. Forleden betroede han pressen at han har større indsigt i IS end Pentagon og CIA.

Kyndige folk siger derimod, at Trump intet ved, intet læser, aldrig spørger. Trump har sin oplysning fra det horrible Fox News og sin gut, mavefornemmelser. Den baggrund, der betjente ham som usympatisk tv-vært i et tarveligt realityshow.

Spørgsmålet er, om ophobningen af inkriminerende vidnesbyrd bliver så belastende, at han tvinges til at gå. Det tror de færreste.

Medmindre frygten for en så uberegnelig gestalt i Det Hvide Hus vokser yderligere og når en kritisk masse.

Trumps danske støtter

Trump finder sine støtter i nationalkonservative kredse ikke kun i USA – mærkværdigvis også i Europa, i Brexits England, i Polen og Ungarn. Men også her i landet hvor det ellers ikke forekommer indlysende at forsvare en præsident, hvis udtalte hensigt er at fremme egne og eget lands interesser også på bekostning af venner og allierede. Inklusive England, Polen, Ungarn – og Danmark.

Som om der er noget at lære af Trump. Som om Trump besidder en hellig indsigt i verdens sande beskaffenhed i modsætning til begrundet opposition og kritisk presse.

De amerikanske medier, bedømt i den Trump-tro boldgade, fremstilles gerne som frådende af had til Trump og i ophøjet foragt for vælgerne.

De store networks CNN, ABC, CBS osv. har ganske vist en grundkritisk holdning til Trump. De går hårdere til den, end vi er vant til. USA’s networks er jo privatejede og udfolder deres journalistik inden for rammer afstukket af holdningsbårne bestyrelser.

Der er tendens i amerikansk tv’s kommentatorspor. Men de gedigne nyhedsorganisationer – hertil hører Fox ikke – er trods alt overordnet og fortsat forankret i god presseskik og dialektisk bestræbt neutralitet.

Det er ligefrem breaking news – hvis ikke som forleden en dansk virusbefængt øde ø trængte sig på – når Trump, de uendeligt få gange det sker, kun lyver lidt eller uventet siger noget næsten rigtigt. Hvordan skal man som pressemenneske håndtere en drivende løgnagtig præsident og forblive neutral?

Det spørgsmål bør nogen forsøge at besvare – gerne Trumps danske støtter.

Tidligere udenrigsminister Tillerson, der næppe kan siges at være demokrat endsige venstreorienteret, afslørede i slet sminkede vendinger, der atter påmindede én om den tyske fortid, hvor uberegneligt primitiv hans tidligere chef som regel er.

Værd at nævne ved sammenligninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sammenligningen mellem Trump og Hitler holder vel i det mindste så langt, at man har sat en stjernepsykopat til at lede landet?
Hvordan er det dog gået til?
Det var en gåde dengang. Det er en endnu større gåde i dag.

jørgen djørup, Hans Houmøller, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Tino Rozzo

Det er de Satans vælgere, der aldrig er til at stole på.

Men .... der er trods alt den potentielle forskel på Hitler og Trump, at Hitler aflyste alle valg efter sin indsættelse - og det er der vel trods alt ingen amerikanere, der forventer af Trump.

Torben Lindegaard

@Georg Metz

Nu ved jeg jo godt, at du aldrig svarer på indlæg fra læserne - den uvidende hob.

Men alligevel:
Du burde holde dig for god til at trække nazi-kortet - også overfor Trump.

Og så i Information efter bladet nazi-svinede daværende presserådgiver, nuværende sognepræst Henrik Jensen ud af sit job i Kirkeministeriet.
Daværende chefredaktør, David Trads var, og er, et bøvhoved; men jeg er forundret over, at Rune Lykkeberg lader en nazi-sammenligning passere.

Javel - Trump er udlænding men sammenligningen er alligevel disrespekt overfor nazismens ofre.

Johnny Werngreen

@Torben Lindegaard
Du trækker så man-må-ikke-trække-nazikortet-kortet, og tilkendegiver, at det ikke er betimeligt at sammenligne Hitlers personlighed og adfærd med Trumps. Kunne du fortælle, hvordan du synes de er forskellige i deres udtryk?

Anders Reinholdt, Hans Houmøller, Hans Larsen, Kurt Nielsen og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar
Klaus Flemløse

God artikel.

Der er store lighedspunkt i dag med tiden før og under Hitler.

Venstre og Danske Folkeparti har på visse områder lighedspunkter med nazi-partiet i Tyskland.

Hvorledes kan man ellers forklare, at de har foreslået oprettelse af en koncentrationslejr med eget krematorie ? Føj for den lede !

Frede Jørgensen, Hans Houmøller, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar

@Georg Metz
Du lyder som om du er ret vred på Donald Trump. Er det korrekt forstået? Hvis ja, hvad har dog gjort dig så vred? Er det fordi du - som stort set resten af verden - er blevet udfordret over evne? Når alt kommer til alt, så er det jo ikke Trumps' skyld (eller din), at han er blevet USA's præsident.

Skulle vi måske ikke hellere prøve at få ham og hans vælgere integreret i verdenssamfundet?

- Faktisk præcis ligesom vi har en opgave med at få integreret venstres og dansk folkepartis vælgere i det danske samfund.

Frede Jørgensen

Det ovale værelse bliver snart et nyt 'Berghof'

Niels Duus Nielsen

Torben Lindegaard, hvis du læser Metz' argumentation grundigt, vil du se, at der ikke så meget er tale om at trække et nazikort ud af ærmet som at give en stringent analyse af ligheder og forskelle mellem de to politikere. Og givet de mange ligheder er det helt på sin plads at se Trump som en mulig fascist, som blot endnu ikke har kunnet tage den totale magt over USA.

Som Kurt Nielsen gør opmærksom på er der tale om et integrationsproblem: Arbejderklassen og den lavere middelklasse er blevet udsultet gennem årene, hvorfor de desperate forsøger at ændre deres vilkår, om det så skal føre til demokratiets selvdestruktion.

Disse med rette utilfredse mennesker skal opleve, at noget af den store rigdom kanaliseres over til dem, for hvis ikke de føler, at deres forhold bliver og vil blive forbedrede, vil de stemme på enhver demagog, der kan overbevise dem om, at han vil dem det godt.

Trump er ikke de fattiges frelser, tværtimod er det lykkedes ham at distrahere den fjerde statsmagt med sine tweets, så den helt har overset, hvorledes han har demonteret flere sikkerhedsnet og kontrolinstanser mod økonomisk misbrug end nogen præsident før ham.

Anders Reinholdt, Kurt Nielsen, Hans Houmøller og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar