Klumme

Det nye opholdskrav for dagpenge berøver danskerne for frihed

Regeringen og Dansk Folkeparti indfører et opholdskrav for dagpenge, som vil ramme tusindvis af danske statsborgere – herunder gravide og syge. Det er sørgeligt og uliberalt
Debat
7. december 2018

I takt med at nytåret nærmer sig, kommer vi tættere på en ubehagelig ny virkelighed for danskere, som har søgt lykken ved at rejse ud i verden.

Den 1. januar træder regeringens nye lov om opholdskrav for retten til dagpenge nemlig i kraft. Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er blevet enige om, at man nu skal have opholdt sig i Danmark, et andet EU-land eller et EØS-land i syv ud af de seneste otte år for at være berettiget til dagpenge. Og de har været så venlige at indføre loven med tilbagevirkende kraft, så der allerede i 2019 er et opholdskrav på fem ud af de seneste otte år.

Regeringen bruger de sparede dagpenge til at finansiere skatteaftalen fra februar. For DF handler det selvfølgelig om at afholde udlændinge fra at komme og nasse på det danske dagpengesystem – uanfægtet at denne såkaldte velfærdsturisme stort set er et ikkeeksisterende problem.

Der er bare lige det ved det, at 40 procent af de ramte vil være danske statsborgere ifølge regeringens eget skøn. Tusindvis af gammeldanskere, der gennem hele deres arbejdsliv troligt har betalt til en a-kasse, står pludselig uden den arbejdsløshedsforsikring, de troede, de havde.

Som Frederik Thrane, der er flyttet hjem til Danmark efter at have betalt sit medlemskab af en a-kasse i alle de 11 år, han har boet i USA, udtrykker det til Politiken:

»Jeg er gal over at blive spist af med nogle forklaringer, der er så tynde. Det er ren signallovgivning, og jeg synes, det er ulækkert«.

Kritik fra alle sider

Hvorvidt loven er ulækker, har a-kasserne undladt at udtale sig om, men de frygter, at den skaber et administrativt helvede, da de nu skal til at dokumentere, hvor deres medlemmer har været, og hvad de har lavet.

Også Dansk Industri og en række virksomheder har advaret imod loven, som de frygter vil afholde danskere fra at tage på karriereophold i udlandet – noget, der ellers giver stor værdi for dansk erhvervsliv.

Loven er også blevet kritiseret for hvert år at ramme hundredvis af mennesker, der med det nye opholdskrav vil blive frataget de syge- eller barselsdagpenge, de i dag har ret til. I stedet kan de nybagte forældre og syge så allernådigst søge om at komme på den markant lavere integrationsydelse … eller hedder det nu også en hjemrejseydelse, selv om man er dansk statsborger og på barsel?

Folk på syge- og barselsdagpenge bliver ramt af loven, selv om regeringens egne jurister vurderer, at der er risiko for, at det er en ulovlig forskelsbehandling af syge og gravide, som er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det er vel, hvad man kan forvente af en regering, der i sin finanslovsaftale erklærer det som et mål at »gå til grænsen af de konventionsmæssige forpligtelser«.

Mindre frihed

I det mindste er Socialdemokratiet kommet til fornuft og stemmer imod loven … men kun som den er udformet nu. Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen har forklaret, at Socialdemokratiet ikke er imod et opholdskrav, men at det bare skal formuleres »ordentligt«.

‘Ordentligt’ betyder tilsyneladende i denne forbindelse, at opholdskravet skal gælde for dem, der har været uden for EU i syv ud af ti eller 12 år i stedet for regeringens syv ud af otte år.

Der er således ikke meget håb for, at et regeringsskifte vil betyde, at opholdskravet fejes af bordet.

Det er tragikomisk, at den danske flexicurity-model er berømmet i udlandet, mens politikerne undergraver den bid for bid herhjemme. De har glemt, at den ikke kun handler om, at det skal være nemt at hyre og fyre, men også at arbejdstagerne skal være trygge og frie til at tage en chance og skifte job – også selv om jobbet er i udlandet.

Det er sørgeligt, at det politiske flertal er så opsat på at fremstå tough on migrants, at man er villig til at komme på kant med menneskerettighederne og berøve frihed fra de danskere, der ønsker at dygtiggøre sig og søge lykken ude i verden.

Hvordan kan en regering, der skal forestille at være ledet af ’Danmarks liberale’, dog forklare rationalet i det? Hvordan skaber dens nye opholdskrav frihed for danskerne?

Svaret er, at det gør det ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Danmark er ved at blive et indædt hjemmefødingeland, hvor alt udefrakommende anses som farligt og utrygt. Selv danskere der vender hjem, skal fratages deres rettigheder, for de er jo 'smittet med udlandets lus'.
Som bonus oveni fratagelse af fremtidige dagpenge, beholder staten også hver en øre af de indbetalte forsikringspenge.
Forhåbentlig kommer der retssager, men de tager som bekendt tid.

Politikernes tåbelighed er ufattelig :-(

Poul Anker Juul, Berith Skovbo, Egon Stich, Carsten Mortensen, Tommy Clausen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Danskere skal blive i Danmark !!

Venstre genindfører Stavnsbåndet.
Og Træhesten er blevet gjort økonomisk.

Poul Anker Juul og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar