Læserbrev

Sygeplejersker forlader faget, fordi de ikke kan se sig selv i øjnene efter arbejdsdagen

Jeg håber, at det igen bliver attraktivt at blive sygeplejerske, så vi forbliver i uniformen, og jeg håber, at Ellen Trane Nørby får justeret sit hammersigte forud for den nye sundhedsreform
Debat
12. december 2018

Ifølge Dansk Sygeplejeråd vil vi i 2025 mangle 6.600 sygeplejersker på landsplan, hvis den nuværende udvikling fortsætter. Spørgsmålet er, om det med en politisk indsats igen kan gøres attraktivt at blive sygeplejerske?

Det er langt om længe blevet politisk anerkendt, at der er et rekrutteringsproblem i sundhedsvæsenet.

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) drøftede til et møde i oktober udspillet til den kommende sundhedsreform. Her drøftede de også, hvordan vi løser manglen på sygeplejersker.

De blev enige om, at manglen skyldes dårligt arbejdsmiljø og dårlige arbejdsvilkår på hospitalerne på grund af bl.a. travlhed – så langt, så godt!

Ellen Trane Nørby mener dog, at presset på hospitalerne kan løses ved at rekruttere flere sygeplejersker til kommunerne og dermed forsøge at undgå indlæggelser på hospitalerne.

Denne såkaldte løsning giver anledning til spørgsmål. I min optik er det en utopi at tro, at en ændring det ene sted øjeblikkeligt letter presset et andet sted. Hvad løser det at rekruttere flere sygeplejersker til kommunerne, når også kompleksiteten af arbejdsopgaverne stiger?

En del af Ellen Trane Nørbys løsning er desuden, at der bliver optaget flere på sygeplejerskeuddannelserne. Men Ellen Trane, hvordan bliver det attraktivt at blive sygeplejerske med dine forslag? Hvad hjælper det at uddanne flere sygeplejersker, hvis kommunerne ikke når at blive rustet til at introducere dem ordentligt, fordi de også har for travlt?

Jeg fristes til at sige, at Ellen Trane Nørby ikke rammer hovedet på sømmet med sine forslag, for – som Grete Christensen påpeger:

»Hvis man vil de her reformer, så skal man have bremset den afgang, der er fra faget i øjeblikket, for dem er der simpelthen ikke råd til at miste.«

Men det vil da glæde en sygeplejerskes hjerte, hvis de såkaldte løsninger kommer til at betyde, at presset bliver lettet i en sådan grad, at vi igen kan se os selv i øjnene, når vi tager hjem fra arbejde.

Jeg håber, at det igen bliver attraktivt at blive sygeplejerske, så vi forbliver i uniformen, og jeg håber, at Ellen Trane Nørby får justeret sit hammersigte forud for den nye sundhedsreform.

Jeg håber ikke, at patienterne må klare sig selv.

Sabrina Westergaard Jensen er sygeplejerske og stud.cur. på Aarhus Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nej, det er næppe Ellen Trane Nørby, der har justeret kikkertsigtet...
Her vil det at sende aben videre til kommunerne, hvilket man har gjort adskillige gange, næppe føre til noget positivt.
Faktisk slet ikke, fordi det er ikke noget, man sådan lige kan lave om på med kort tids varsel.
Resultatet kan meget vel blive det modsatte af det ønskede.

Arne Albatros Olsen, Claus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Ikke at det altid skal handle om løn, men min ex. er sygeplejerske, hun siger sosu´enerne tjener mere end hun gør. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men jeg har svært ved at tro det?

Søren Kristensen

Det har jeg ikke. Der har længe været mangel på arbejdskraft indenfor SOSUerne, så lønnen svarer også derefter. Men der er stadig kun når det kun er til overtid.
Jeg kender dog en sygeplejerske, som er på deltid herhjemme og så bliver hun ellers fløjet til Nordnorge, hvor pengene er ganske betragteligt større. Skemaet på hendes hospital herhjemme bliver stort set lagt efter hvornår hun har lyst til at tage flyveren nordover. Hun arbejder iøvrigt på intensiv herhjemme.

Henriette Bøhne

Søren Kristensen,

Det kommer an på hvilken sygeplejerske og sosu, du sammenligner. En “gammel” sosu på slutløn får formentlig en højere grundløn end en nyuddannet basissygeplejerske gør. Til gengæld får sygeplejersker meget højere tillæg for f.eks at arbejde mange nattevagter, end sosu’en gør.

Og nu smider jeg et provokerende synspunkt: Problemet er hverken statsstyring eller sundhedsplatform og hvad har vi, men den nye sygeplejerskeuddannelse, som har gjort sygeplejersker til teoretikere og akademikere, hvor de før var praktikere i kombination med at man vælger fra sygeplejeledelsens side at udradere sosu’erne fra hospitalerne og køre med tildelt patientpleje istedet for, som tidligere, gruppepleje.
Nogle af de nye sygeplejersker taler en fantastisk sygepleje, men kan rent faktisk ikke udføre den, når de er nyuddannede og det er et problem, sorry.

Carl Chr Søndergård og Katherina Alfsen anbefalede denne kommentar

Stikordene for ministeren og andre må være:

Lyt til hvad de siger, ikke hvilken fortolkning af det de siger man ønsker.

Tag ved lære af deres situation.

Værdsæt deres fag, ikke kun med ord, men også med handling.

Betal og beløn den indsats som nogle mennesker gør for at hjælpe andre mennesker-

Med de enkelte ord og sætninger, så tror man kunne komme langt.

@ Henriette Bøhne,

Jeg skal ikke gøre mig klog på sygeplejeuddannelse og løn-niveauet for sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i Danmark, for det er efterhånden en længere årrække siden, jeg sidst boede der.

Men hvis der er behov for en "sygeplejer" med en mere praktisk uddannelse, er det da muligt, at man i Danmark skal "opfinde" en sådan sekundær sygeplejerske, som i øvrigt det findes i andre lande.

Men jeg syntes absolut ikke, man skal forringe den nuværende sygeplejekompetence - nærmest tvært om. Jeg har personnummer til 2 andre lande end Danmark. Og i det land, som jeg anvender til min egen sundhed, - jeg er type-2 diabetiker, bruger man faktisk sygeplejersker til at styre og administrere de mindre lokal-hospitaler, der har omkring 130 sengepladser, og samtidig er lægehuse for borgerne. Samtidig foretager disse sygeplejersker undersøgelser og behandlinger. Medens lægerne og de lægelige specialister er dem, der stiller diagnose, og har det overordnede ansvar for behandling og kontrol.

Henriette Bøhne

Gert Romme,

Der er ingen grund til at opfinde noget, som allerede eksisterer:
https://www.ug.dk/uddannelser/erhvervsuddannelser/omsorgsundhedogpaedago...

Sosu assistenten er med sin 3 år og 10 mdr lange praktiske erhvervsuddannelse faktisk rigtig godt uddannet, sammenlignet med andre landes sygehjælpere. Det er ikke det, som er problemet.
Problemet er, at Dansk Sygepleråd har en politisk agenda om, at det kun er deres faggruppe og medlemmer, som bør være repræsenteret på hospitalerne. Og derfor har de i en årrække, især siden 2008 kæmpet hårdt for at udradere sosu assistenten som faggruppe på de danske, somatiske hospitaler.

Jeg er iøvrigt enig i, at danske sygeplejersker for for lidt i løn, især sammenlignet med mandefag af samme længde og niveau. Havde Florence Nightingale været en mand, var hun blevet hyldet for sit ledelses- og organisatoriske talent og sine evner indenfor projektstyring og udvikling.

MEN! Det er altså stadig forbundet med praktisk arbejde at passe patienter - og spørgsmålet er, om du nødvendigvis behøver en akademisk grad for at skifte en ble, følge en ældre medborger på toilettet, analysere en urinprøve, måle et blodsukker osv osv. På min gamle somatiske afdeling går sosu-assistenterne både stuegang, giver medicin og varetager den fysiske pleje af patienter og det er en direkte uartighed fra DSRs side, når det påstås at disse medarbejdere - som ofte har 30 års erfaring fra specialet - ikke er lige så dygtige som en basissygeplejerske.
Der mangler en praktisk dimension i den nye sygeplejerskeuddannelse og her kunne med fordel indføres en slags turnusordning i stil med den læger skal gennemgå efter endt universitetsuddannelse.

Henriette Bøhne

Gert Romme,

Og iøvrigt, så læser jeg jo, at man netop i det land, du lever i, bruger sygeplejersker i ledende og koordinerende stillinger på de små sygehuse. Det synes jeg er helt, helt fint og som det skal være, men du skal ikke bolde mig ind, at disse sygeplejersker ikke har sygehjælpere, underskötersker osv til en del af det praktiske arbejde?
Her i DK er forskellen den, at sygeplejerskerne vil det HELE selv og altså ikke ønsker andre faggrupper indblandet. Og det er her det bliver svært, for uddannelsen er blevet mere og mere teoretisk og ruster sygeplejersken dårligere og dårligere til den praktiske udførelse af den pleje, som altså stadig er nødvendig.

Efter aftenens Deadline står det lysende klart, at de må ringe en af dagene og bede mig om at komme ind og implementere en struktur, der genopretter alt det, som NPM har ødelagt.

Henriette Bøhne

Steffen Gliese og Leo Nygård,

Kunne i evt prøve at knytte nogle helt konkrete eksempler fra det praksisnære sygeplejearbejde, hvor i ser NPM og statsstyring dominere og hvor der skal decentraliseres og dekonstrueres?
Jeg er bare en enfoldig sosu-assistent, som i næsten 25 år har trampet rundt på region hovedstadens hospitaler og jeg savner simpelthen helt konkrete eksempler på, hvilke sygeplejeopgaver, som i jeres øjne er overflødige og hvilke, som er værdifulde.