Kommentar

VU-Formand: Sådan sikrer vi, at Danmark også i fremtiden er blandt verdens rigeste lande

Danmark er et af verdens rigeste lande. Men sådan bliver det ikke ved med at være, medmindre vi ændrer kurs. Snart. Her er tre konkrete forslag, der kan sikre, at Danmark ikke taber terræn i den internationale konkurrence
»Fremryk forhøjelsen af pensionsalderen.« Sådan lyder et af de tre forslag, som Jakob Sabroe kommer med, for at Danmark kan blive blandt de rigeste lande i verden.

»Fremryk forhøjelsen af pensionsalderen.« Sådan lyder et af de tre forslag, som Jakob Sabroe kommer med, for at Danmark kan blive blandt de rigeste lande i verden.

Thomas Vilhelm

Debat
6. december 2018

De seneste mange generationer har det været en selvfølge, at hver ny generation ville blive mere velstående end den foregående. De seneste årtier har det også været en selvfølge, at Danmark hører til blandt de rigeste lande i verden.

Der findes få samfund, hvor borgerne har flere muligheder end i det danske. Ikke alene har man adgang til skatteyderbetalt uddannelse og behandling på sygehuset.

Vores private forbrugsmuligheder er også i en liga, som er forbeholdt få procent af verdens befolkning. Langt de fleste familier kan tage på ferie i udlandet, købe nyt tøj til børnene, have en bil i garagen, et tv på væggen og varme i radiatorerne.

Det er da lækkert. Det må vi kunne blive enige om, uanset politisk ideologi. Vi burde også kunne blive enige om, at det gerne skulle blive ved med at være sådan. Men som ivrig følger af den politiske debat kan jeg konstatere, at den dagsorden fylder forsvindende lidt. Dansk politik er igen reduceret til en konkurrence om at give mest muligt til forskellige vælgergrupper.

Kigger man nærmere på udviklingen i dansk økonomi, taler tallene ellers så tydeligt et sprog, at selv den mest virkelighedsfornægtende alternativist vil spærre øjnene op: Væksten i BNP pr. indbygger i perioden 2006-2017 har været 0,1 procent. Så godt som ingenting.

Faktisk har den danske vækst i BNP pr. indbygger været så lav, at kun Italien og Grækenland har haft en ringere velstandsudvikling. Er det en udvikling, vi kan være tilfredse med?

Danmark havde i 2017 det 9. højeste købekraftskorrigerede BNP pr. indbygger i OECD. Derimod ligger Danmark kun på en 24. plads, når det gælder forventet vækst i BNP pr. indbygger frem mod 2030.

Der er altså udsigt til, at vi rasler ned ad velstandsstigen og bliver relativt fattigere. Hvis ikke vi vil stille os tilfredse med relativ tilbagegang, er det en bunden opgave, at dansk økonomi skal vokse markant – som minimum i trit med andre veludviklede lande.

Tre initiativer

Hvis der er én ting, der er sikkert, er det, at vi ikke får noget foræret. Konkurrencen om international kapital og talent er hård og ubarmhjertig, og vores demografiske underskud i de kommende år forsvinder ikke af sig selv ved tankens kraft. Derfor er det nødvendigt, at vi ikke udskyder den vigtige diskussion, men reagerer allerede i dag.

Konkret foreslår jeg tre initiativer:

1) Afskaf eller reducér vækstdræbende skatter

I Danmark har vi mange og høje skatter, hvilket i sig selv er et problem. I 1960’erne var skattetrykket det halve, og vi havde vækstrater på omkring fem procent.

Det er naturligvis uden for det politisk mulige at sænke skattetrykket så voldsomt, men for relativt beskedne beløb kan vi gøre meget for at øge vækstpotentialet.

Derfor skal vi benhårdt prioritere de skattelettelser, der er mest selvfinansierende og vækstskabende, hvilket i høj grad betyder topskat, selskabsskat og aktieavanceskat. Hvis vi kommer af med dem, vil det blive meget attraktivt at knokle, løbe risici og investere i Danmark til gavn for den samlede velstand.

2) Fremryk forhøjelsen af pensionsalderen

Velfærdsaftalen fra 00’erne skulle sikre, at pensionsalderen ville stige i takt med levealderen.

Levealderen er imidlertid steget hurtigere end ventet. Der var budgetteret med, at vi skulle have 14,5 år på pension i gennemsnit, men hvis du er født i 1960, kan du, som det er i dag, se frem til hele 18 år på pension. Det er ikke holdbart, når vi på samme tid ovenikøbet får flere og flere ældre, der skal forsørges.

3) Mindsk lovmængden

Ifølge Cepos er den danske lovmængde tredoblet på 28 år! Det er sikkert godt for juristernes jobmuligheder, men ikke overraskende peger udenlandske studier på, at øget regulering er en vækstdræber.

Problemets rod er, at der hele tiden tilføjes ny lovgivning, uden at der luges ud i den eksisterende. Som Milton Friedman sagde:

»There is nothing so permanent as a temporary government program«.

For at komme problemet til livs burde man indføre en praksis om, at to regler skal fjernes, hver gang en ny indføres.

De tre råd vil ikke føre til en omkalfatring af velfærdssamfundet. Tværtimod vil de bane vejen for, at Danmark også i fremtiden har råd til den nyeste teknologi og den bedste medicin, samt at vi danskere fortsat vil være blandt de få procent heldigste i verden. Jeg håber, at Folketingets partier vil lytte efter og for min generations skyld tage de gratis råd til sig.

Jakob Sabroe er landsformand for Venstres Ungdom.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Jakob Sabroe

Hvor kommer din indkomst fra?

John S. Hansen, Steen K Petersen, Espen Bøgh, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Ribens, Lars N. Jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Han er grøn bag blomkålsørerne - han læser tilsyneladende ikke vismandsrapporter.
Og hvorfor skulle han også det ? Han er jo VU´er.

John S. Hansen, Steen K Petersen, Espen Bøgh, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Lars N. Jensen, Søren Bro, Frede Jørgensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det unge menneske havde fro få dage siden et debatindlæg i Politiken, hvor han rasede over, at nyuddannede fik alt for meget i dagpenge - de kan sagtens klare sig for 8.000 om måneden, mente han. det var en alt for stor indtægtsstigning i forhold til S.U'en.
Den kendsgerning at man ofte som nyuddannet må flytte fra en billig studenterbolig og ikke mere får rabat på transport, overser han. Endvidere gør enhver nyuddannet klog i t melde sig i fagforening og a-kasse - hvilket ikke er gratis.
Men herregud - det unge menneske dyrker bare det gode, gamle venstreprincip : "hvis det er fakta, så benægter a fakta".

John S. Hansen, Steen K Petersen, Viggo Okholm, Flemming Berger, Hanne Ribens, David Zennaro, Mogens Holme, Lars N. Jensen, Carsten Wienholtz, Søren Bro, Torben K L Jensen, Frede Jørgensen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Venstres ungdom? Det lyder næsten som Glistrup i 1973.

John S. Hansen, Mogens Holme, Lars N. Jensen, Torben K L Jensen, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Når Danmarks og EU’s økonomier er sløve, skyldes det, at man sparer og sparer. Danmark holder kun beskæftigelsen oppe gennem et stort eksportoverskud.

USA har sat gang i økonomien, men er ligeglade med klimaet.

Hvis vi vil have gang i den økonomiske aktivitet i Danmark og Europa, må vi bruge mange flere penge på den grønne omstilling. Danmark har et stort overskud på betalingsbalancen. Der er penge nok at tage af.

BNP er ligegyldigt. Grøn omstilling skaber reel velstand.

Morten Lind, John S. Hansen, Steen K Petersen, Morten Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Afskaf velfærd for at stimulere velstand for de få. Og hul i klima og miljø.

Måske skulle dk. virkelig overveje at droppe de skattefinancierede uddannelser. VU-formandens skriveri her er bekymrende tegn på, at uddannelse i al fald i Erhvervsøkonomi på AU, hvor ynglingen slår sine folder, er utilstrækkelig.

Morten Lind, John S. Hansen, Steen K Petersen, Randi Overgård, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Morten Sørensen, Hanne Ribens, Poul Erik Riis, Søren Bro, David Zennaro, Mogens Holme, Michael Waterstradt, Carsten Wienholtz, Herdis Weins, Frede Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er den mest morsomme kommentar, jeg har læst længe en stor tak Jakob Sabroe.

LOL.

Mere vækst helt uden et eneste ord om bæredygtig energi, jeg ved ikke, hvordan jeg skal stoppe min griner, enestående morsom kommentar flere af dem.

Morten Lind, John S. Hansen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Caroline Lillelund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Pyt med om vi er et af verdens rigeste, det er so last century - bare vi er et af de mest lige og retfærdige.

Esben Rahbek Thuesen, Morten Lind, John S. Hansen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Ribens, Erik Nissen, David Zennaro, Michael Waterstradt, Carsten Wienholtz, Minna Rasmussen, Caroline Lillelund, Henrik Leffers, Torben K L Jensen, Herdis Weins, Lise Lotte Rahbek, Frede Jørgensen, Philip B. Johnsen og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar

Unge er kun liberale, når deres forældre har penge.

John S. Hansen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis, Mogens Holme, Steffen Gliese og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Søren Bro
Der er mere til det, det er ikke kun, mennesker der ‘har’ penge og magt!

Vi skulle faktisk ophøre med at være et af verdens rigeste lande, uden at blive fattigere.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Tak for at gøre os opmærksomme på, at bnp ikke er steget mere de sidste ti år. Det har lige gjort min dag meget bedre. Nu mangler vi så bare at få styr på de riges grådighed, som har taget en alt større del af kagen.

John S. Hansen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Lillian Larsen, Nis Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Philip B. Johnsen, Poul Erik Riis og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Der er næsten ingen ende på hvad Jakob forestiller sig at 'vi' helt sikkert kan blive enige om uanset politisk ståsted, men jeg det falder til jorden, når man som ideologisk løsgænger har svært ved at finde ret meget, man kan tilslutte sig. Jeg sidder tilbage med indtrykket, at han ligesom så mange andre unge i de politiske partier er blevet godt og grundigt hjernevasket eller ideologisk skolet, og nu bare lirer af hvad der er blevet prædiket disse steder.

Jeg er ikke selv "alternativist" men har andre samfundsmål og værdier end at kunne have et størst muligt forbrug eller flyve ofte på ferier etc. Hvad angår det nævnte sundhedsvæsen, er det også blevet sådan, at mange selv i storbyerne må leve med en måneds ventetid bare for aftale med en praktiserende læge - altså helt uden for den såkaldte behandlingsgaranti - mens der andre steder i landet slet ikke er nogen læge at finde. Sådan er forholdene blevet efter mange års Venstre styre, nødvendighedens politik og snak om økonomisk vækst, og det med en nuværende statsminister som arkitekt/maskinmester bag flere sundhedsreformer.

Michael Waterstradt, Eva Schwanenflügel og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Fremskridt i progressiv tænkning og bæredygtigt livssyn, der levner de kommende generationer en lille chance, er åbenbart en fjern galakse hos VU.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Morten Sørensen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbek: Ja, problemet er jo ikke, at han har for meget uddannelse. Problemet er, at han har for lidt uddannelse. Han kan jo også uddanne sig selv ved at læse noget mere. Det kan man sagtens forestille sig, at han vil gøre, så han bliver klogere. Og hvem ved, hvor han så ender.

En god side ved Danmark – hvor de arbejdende arbejder færre timer end i USA, selv om ekstra mange får lov at arbejde – er, at man har tid og råd til at gøre sig klogere. Mere uddannelse er en af de bedste former for vækst, der findes: humanistiske uddannelser, tekniske uddannelser, håndværksuddannelser, alle former for uddannelse. Måske bliver folk efterhånden så veluddannede – eller dannede, oplyste, intellektuelt engagerede, optaget af spændende arbejde – at de mister interessen for ussel mammon, sukker, oksekød, den tredje familiebil, spekulationsgevinster gennem boligen og evindelige flyrejser til fjerne lande.

et fortidigt ideologisk tankegods kan næppe være svaret på hvordan et lands fremtid skal formes.
Kære VU-formand, man keder sig nærmest ihjel med sådanne budskaber fra de forrige århundrede....

Søren Bro, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Esben Rahbek Thuesen

"Vores private forbrugsmuligheder er også i en liga, som er forbeholdt få procent af verdens befolkning. Langt de fleste familier kan tage på ferie i udlandet, købe nyt tøj til børnene, have en bil i garagen, et tv på væggen og varme i radiatorerne.

Det er da lækkert. Det må vi kunne blive enige om, uanset politisk ideologi. "

- Ja, det er ret lækkert.

"Vi burde også kunne blive enige om, at det gerne skulle blive ved med at være sådan."

- Njaeh, her tror jeg ikke vi bliver enige. Ser du, Jakob, selvom forbrug er lækkert, så forbruger den gennemsnitlige dansker alt alt for meget i forhold til hvad vores planet kan holde til. Så nej. Det skal ikke blive ved med at være sådan som det er i dag. Lad os snakke om det der virkelig betyder noget, klimaet og vores ødelæggelse heraf, i stedet for at leve i en konkurrence med andre lande om hvem der kan forbruge mest, som jeg synes du lægger op til:

"Faktisk har den danske vækst i BNP pr. indbygger været så lav, at kun Italien og Grækenland har haft en ringere velstandsudvikling. Er det en udvikling, vi kan være tilfredse med?

Danmark havde i 2017 det 9. højeste købekraftskorrigerede BNP pr. indbygger i OECD. Derimod ligger Danmark kun på en 24. plads, når det gælder forventet vækst i BNP pr. indbygger frem mod 2030."

Kom nu. Vi må (som samfund!) snarest erkende at forbrugsfesten er ovre, at planeten og vores civilisation, som vi kender den, ikke kan holde til det. Hvis man kigger i den sensete IPCC rapport "taler tallene ellers så tydeligt et sprog, at selv den mest virkelighedsfornægtende [VU'er] vil spærre øjnene op".

VH

P.s. Du nævner følgende: "Langt de fleste familier kan tage på ferie i udlandet, købe nyt tøj til børnene, have en bil i garagen, et tv på væggen og varme i radiatorerne." Og så foreslår du bl.a. topskattelettelser som middel til... at flere skal få de samme muligheder? Jeg følger dig ikke. Jeg er af den overbevisning at folk, der betaler topskat godt kan betale for en flybillet til Mallorca - også til hele familien.
P.p.s. Reelt godt forslag med en generel reduktion i lovmængden. Du får mig dog ikke med på din præmis om at gøre det pga. vækst.

Søren Bro, Lise Lotte Rahbek, John S. Hansen og Caroline Lillelund anbefalede denne kommentar