Læserbrev

Christen Sørensen: Vi kan kun skabe en Green New Deal, hvis vi udfordrer EU’s sparepolitik

To faktorer er her afgørende. For det første de fagligt forkerte økonomiske spilleregler i EU, som de kommer til udtryk i Stabilitets- og Vækstpagten samt Finanspagten
Debat
1. februar 2019

Fra den 14.-19. januar var det interessant at følge med i økonomidebatten på Information.

Ugen begyndte med, at Tine Rask Eriksen gav udtryk for, at der manglede en afslutning på Informations serie, »Vi tager økonomien tilbage«. Hvilke veje skal vi følge, for at realisere ønsker om en grøn og fair klima- og finanspolitik?

Givet seriens formål havde Information her været overraskende tavse om konkrete løsningsforslag, men muligheden for handling blev i samme uge indirekte anvist i tre indlæg.

Jørgen Steen Nielsen skrev om kampagnen Green New Deal i både USA og Europa, mens nobelprismodtager Joseph Stiglitz beskrev, hvordan kampagnen giver et glimt af håb for fremtiden.

Her insisteres der på at fremme en grøn miljøpolitik gennem brugen af en aktiv finanspolitik, inspireret af Franklin Roosevelt’s New Deal.

I en europæisk sammenhæng er der imidlertid alvorlige hindringer for en realisering af visionen.

Den stigende kløft mellem nordlige og sydlige EU-lande, der lige nu kommer klart til udtryk i protesterne fra De Gule Veste i Frankrig og i flugten til yderpartier i Italien, er tydelige symptomer på polariseringen i Europa.

To faktorer er her afgørende. For det første de fagligt forkerte økonomiske spilleregler i EU, som de kommer til udtryk i Stabilitets- og Vækstpagten samt Finanspagten. Her er der ensidige krav og fokus på statens budget og gæld.

Pagterne tvinger landene til at føre en sparepolitik, der sætter en bremse for en aktiv grøn politik initieret af staten, som Green New Deal forudsætter.

Og det bliver naturligvis ikke bedre af, at EU-landene gennem især selskabsskatten selv kan udforme regler for opgørelsen af skattegrundlaget og skattesatsen. Herved kan selskaber som Apple spille EU-lande af banen, i øvrigt med hjælp fra andre EU-lande som Irland og Luxembourg.

Hvis dette ikke ændres, er der næppe udsigt til en Green New Deal.

For hvordan forestiller man sig under disse vilkår, at sydlige EU-lande kan give tilslutning til en meget ambitiøs klimapolitik? Det håber jeg, at Information fremover vil bidrage til at belyse.

Christen Sørensen er fhv. overvismand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Finans og stabilitetspagten skal evalueres i år - det er ligetil - den skal droppes - også fordi vi som ikke euroland ikke er forpligtet til det. Sass-Larsen må på banen.

Eva Schwanenflügel, Lisbeth Raun og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Christen Sørensen
Det er panik før lukketid.

Da den systemiske finanssektor senest i 2008, frarøvede borgerne deres indbetalte skattepenge, efter de centralt placerede i finanssektoren hade fået deres bid af kagen i form af bonusordninger og resultat løn, hvorfor undlod vores folkevalgte politikere, at indføre en up-side betingelse, for at rede den systemiske bank Danske Bank i 2008?

Det bliver i alt fald ikke i det nuværende EU, at der kommer en bæredygtig omstilling vel?

Philip B. Johnsen

15 årige Greta Thunberg beskrev den politiske og økonomiske magtelites voldelige overgreb på børns fremtid meget fint, det er meget vanskeligt, at gøre det bedre.

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.
You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”

Citat 15 årige Greta Thunberg COP24 i december 2018 Katowice Polen.

Se her:
Børn og unge der endnu ikke er hjernevaskede, er vejen frem.

Fra COP24 i december i Katowice i Polen 2018.
Greta Thunberg holder denne tale til beslutningstagerne for klimamålene.
Link:https://www.lifegate.com/people/news/greta-thunberg-speech-cop24

Link:
https://youtu.be/HzeekxtyFOY

PS.
Jeg syntes ellers Christen Sørensen er exceptionel dygtig og imponerende i 2014 der også vedrøre forbrug og klimabelastning.

Planloven dræber de små forretninger med ekspertise i mindre nicher af høj kvalitet, det føre til salg af underlødige produkter af ringere kvalitet, færre ansatte i forretningerne, med ringere specialviden der resultere i dårligere service, som om det ikke var nok, får Danmark samtidig forøget affolkning af landområderne og forbrugerne, må pga. de store forretninger placeres midt i ingenting, mellem storbyerne, køre længere efter skidtet og forurene hele vejen og dertil kommer oven i købet, at Venstres påståede positive effekter bygger på misvisende tal.

Prøv at læse side 4/5, men meget gerne det hele, af Produktivitetskommissionen- Historien om en fejltagelse.
Af Christen Sørensen Fhv. overvismand.

Link: https://drive.google.com/file/d/0B58Ucvh1Xl_3UC12QUhzSGVabnc/preview?pli=1