Læserbrev

Danmark bør fordømme Erdogans fængsling af menneskerettighedsforkæmpere

Tyrkiske domstole har idømt tyrkiske menneskerettighedsforkæmpere og journalister lange fængselsdomme for i 2016 at have appelleret til en fredelig løsning i konflikten med kurderne. Men reaktionerne i dansk og international presse lader vente på sig sig. Dommene kalder på en dansk protest
Debat
7. januar 2019

Tyrkiet er på fremmarch såvel inden for som uden for landets grænser.

I Syrien har landet indledt en militær offensiv mod de kurdisk befriede områder. I Tyrkiet har forfølgelsen af kurderne fået flere kurdere til at indlede sultestrejker i protest mod de mange fængslede kurdiske parlamentarikere og aktivister.

Men undertrykkelsen af de demokratiske kræfter er yderligere taget til gennem tvivlsomme anklager, stærkt kritisable retssager og efterfølgende hårrejsende domme samt udsigten til årelange fængslinger, der øger faren for mishandling og tortur, som Tyrkiet er berygtet for.

Det er ikke alene kurdere og andre minoriteter, der er målet for Erdogans hårde undertrykkelse. I løbet af de seneste uger har de tyrkiske domstole idømt tyrkiske menneskerettighedsforkæmpere og journalister lange fængselsdomme.

De er dømt for i 2016 at have underskrevet en appel til den tyrkiske regering om at søge en fredelig løsning i konflikten med kurderne.

Listen over de dømtes navne er lang. Hundredvis af læger, retsmedicinere og andre sundhedsfaglige er sammen med journalister og akademikere blevet dømt skyldige i løbet af de seneste uger.

Alligevel er tavsheden i dansk og international presse rungende. Det internationale samfund bør tage klart afstand fra forfølgelsen af både tyrkere og kurdere.

Blandt de mange retssager faldt to opsigtsvækkende, men internationalt fortiede, domme kort før jul.

Lægen Sebnem Korur-Fincanci blev idømt to et halvt års fængsel for at have underskrevet fredsappellen. Hun er formand for Human Rights Foundation i Tyrkiet, medlem af gruppen for uafhængige retsmedicinere samt mangeårigt medlem af bestyrelsen for det københavnsk-baserede Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre.

Ugen før blev Gencay Gürsoy, tidligere formand for den tyrkiske lægeforening, idømt 27 måneders fængsel for lignende anklager.

Dommene kalder på en dansk protest. Ikke alene den danske regering, men også danske fagforeninger og faglige foreninger bør i solidaritet med deres kolleger – journalister, læger og akademikere i Tyrkiet – aktivt protestere mod Erdogans fængslinger, domme og forfølgelser.

Inge Genefke og Tue Magnussen, hhv. læge og konsulent, Anti-Tortur Støttefonden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her