Klumme

Duellens kultur

Krænkelser så gamle som menneskelig dumhed
Søren Espersen har følt sig krænket efter statsministerens nytårstale. 

Søren Espersen har følt sig krænket efter statsministerens nytårstale. 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

11. januar 2019

Det vil ikke gå væk. Der kommer mere og mere af det. På de sociale medier og i de gamle. Krænkelsestrenden synes så vedholdende og krænkelserne så utallige, at fænomenet kan gå hen og blive det kommende tiårs navn og rygte.

Ikke så mærkværdigt, måske, i en periode, der søger lunende tryghed i falske historiske forestillinger i brakvandet af døende normer.

Nationalisme og æresfølelse, eksklusivitet og diskriminering, identitetshævdelse og indelukkethed, det hele hører i par og under ét sammen.

Krænkelse af det nationale, af sammenhængskraften: flaget, nationen, kongehuset, landsholdet, kolonihaverne, flæskesteg med surt, pigekoret, de blonde i sangskatten, kirken, etc. er det samme som personlig krænkelse af det individ eller den forsamling, der hævder og forsvarer disse påståede, nærmest kritikresistente forudsætninger for den nationale selvfølelse.

Berettigede indvendinger eller opposition udløser vrede og krav om tapper dåd. Anfægtes nationens helligdomme, falder der brænde ned.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Olaf Tehrani
 • Christian Mondrup
 • Frede Jørgensen
 • Katrine Damm
 • Lars Koch
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Troels Ken Pedersen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Tommy Clausen
 • Tino Rozzo
 • Eva Schwanenflügel
 • Niels Duus Nielsen
 • Anders Reinholdt
 • Kurt Nielsen
 • Hans Larsen
 • Torben K L Jensen
 • Grethe Preisler
Olaf Tehrani, Christian Mondrup, Frede Jørgensen, Katrine Damm, Lars Koch, Maj-Britt Kent Hansen, Troels Ken Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Tino Rozzo, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anders Reinholdt, Kurt Nielsen, Hans Larsen, Torben K L Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"At fortære krænkelsen med begær og bevare vreden til hævnens søde time beretter om den blindede vilje til at tage sig selv højtideligt og kun møde det kontrære og krænkende i livets dialektik med dyrisk alvor. De kan kun omfatte deres anpriste nationale symboler med den brutale sentimentalitet, der er kynikeres erstatning for følelser."

Eminent, Metz.

Kirsten Lindemark, Jørgen Vogelius, Frede Jørgensen, Lars Koch, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Ja, kunne en potentielt krænket part tænke, dette er ikke en krænkelse, det er en hyldest! En smuk opremsning af de sande værdier, man står som vogter af og som garant for. Tabe hovedet, det kan enhver vel komme til i ydmyg respekt for den magt man har fået skænket. Så må taknemmelighed komme før et beklageligt uheld med krænkelsesknappen. Enhver anden udlægning forudsætter at man forstår det skrevne, og kan gennemskue antydninger og åbenlys satire. Kan man det, vil man samtidig indse at en evt. duel er tabt på forhånd. Især hvis den skal udkæmpes på skarphed og præcision i pen og anslag. Så dueludfordringen udebliver.

Kirsten Lindemark, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Lorenzen

Søren Espersens krænkede selvkarakteristik (ha ha :-D ):»Man vil skildre os som nogle hosekræmmere, der går ude på heden med vores tophuer og synger Mads Doss.« fortjener næsten at blive genciteret..måske et godt tema til DF's næste reklamekampagne..så er der da lidt at grine af, trods alt..

Kirsten Lindemark, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Georg Metz

Det er aldeles udmærket, at Danmarks Radio blev reduceret i omfang.

Danmarks Radio bør alene være et tilvalg i TV-pakken.

Så kan de gøre lige, hvad de vil - og vi seere kan frit vælge til og fra.